Életmód / Receptek / Táplálkozás

Lesd el te is a tökéletes lágytojásfőzés fortélyait

Főtt tojás

Hogyan előzzük meg, hogy a tojások a forró vízben összetörjenek? 

1. A hűtőszekrényből kivéve ne forrásban levő vízbe dobjuk bele, hanem óvatosan helyezzük a felmelegítendő vízbe, és az 5 percet a forrás kezdetétől számoljuk, amikor a víz még csak pezseg, de nem lobog. Ebben az esetben összesen 8-9 percig van a tojás a vízben. Ha mégis forró vízbe szeretnénk tenni, akkor körülbelül fél órával hamarabb vegyük ki a hűtőszekrényből, hogy egy kicsit felmelegedjen, vagy meleg vízben mossuk meg.   

2. A főzővíz lepje el a tojást, hogy minden része megfőjön.   

3. Tegyünk sót a vízbe, mert akkor a héj nehezebben reped meg, és könnyebb lesz meghámozni, mert a héjdarabok nem tapadnak rá a fehérjére.   

4. Ha a főzési idő letelt, akkor rakjuk a tojásokat hideg vízzel telt edénybe. Hámozáskor a héj így szintén könnyebben leválik a tojásról. Ha még ezek után is „egyenetlen” lesz a hámozott tojás felszíne, az azt jelenti, hogy nagyon friss. Az 1-2 hetes tojás már tökéletesen hámozható, mert a belsejében szén-dioxid termelődik, vagyis buborékok keletkeznek a héj alatt, amitől a héj lefosztása többé nem okoz gondot.

Olvastad már?  14 dolog, amit a férfiak nem kedvelnek egy nőben

Hogyan tároljuk a tojást?

A tojást a hűtőszekrényben tartsuk, abban a dobozban, amelyikben megvásároltuk. A két hétnél régebbi tojásokat ne őrizzük meg, hanem dobjuk ki.

Oldalak: 1 2