6 tipp, ha sokat betegeskedik a bölcsődés/óvodás gyerek

6 tipp, ha sokat betegeskedik a bölcsődés/óvodás gyerek

Címlap / Életmód / Család / 6 tipp, ha sokat betegeskedik a bölcsődés/óvodás gyerek

A bölcsődébe kerülő gyerekek immunrendszere még gyenge. Télen és kora tavasszal egyik betegségből a másikba esnek, ezért alig tartózkodnak gyerekközösségben. Az óvodába járó gyerekek életkoruknál fogva már egy kicsit erősebbek, de még náluk is gyakoriak a betegségek. Hogyan lehet megelőzni, hogy ritkábban kapjanak el egymástól fertőzéseket? Mit tehet a szülő gyermeke egészségéért?

Mozgás a szabadban

Legyenek a gyerekek sokat a friss levegőn! Az őszi-téli hónapok nagy kihívást jelentenek a zsenge szervezetnek.
A kint tartózkodás közben hozzászoknak a hideg levegőhöz, és testük megtanulja leküzdeni a kórokozókat. Vigyük őket sétálni, korcsolyázni! Ha van hó, akkor hógolyózzunk, építsünk együtt hóembert, szánkózzunk!

A tej mellőzése

Néhány hétig ne adjunk a gyereknek állati eredetű tejet! A tej fokozza a váladéktermelődést, az orrfolyás, a rekedtség és a köhögés állandósul.

Ez megnehezíti a felépülést a hurutos betegségekből.

Friss gyümölcslé

Adjunk neki frissen préselt dzsúszt! Igyon limonádét vagy centrifugázott gyümölcslevet! A bioboltokban kapható biolevek is erősítik a test védekezőképességét, és gyorsítják a gyógyulást.
A dobozos levekben semmi élő nincs már, ilyet lehetőleg ne itassunk a testileg legyengült gyerekkel!

Herbateák

Főzzünk gyógynövényekből teát! A borsmenta, a hárs és a kamilla íze nagyon finom. Ezeket mézzel és citromlével ízesítsük! Enyhítik a köhögési ingert, gyulladásgátló és izzasztó hatásúak.
A csipkebogyóval óvatosan bánjunk, hogy megmaradjon benne az értékes C-vitamin: ne öntsünk rá forró vizet, inkább este áztassuk be ásványvízbe vagy szűrt vízbe, és reggel adjuk a gyereknek!

Grépfrútmagcsepp

Gyerekek számára van nem keserű változata is. A dobozon olvasható adagolási javaslat szerint kapjon belőle mindennap. Alkalmas megelőzésre, fertőzés esetén pedig antibiotikumként szolgál.

Nincs nassolás

Ne engedjük, hogy a gyerek egész nap csokit, chips-et, kekszet egyen! Ezek helyett inkább aszalt gyümölcsöket, dióféléket és friss gyümölcsöket adjunk neki.
Ezekből hozzájut a gyógyító tápanyagokhoz, és ha már jobban érzi magát, a főétkezések idejére megéhezik.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást