Pénz és hivatás

10 tipp lakásvásárláshoz, hogy álmaid otthona rád találjon

10 tipp lakásvásárláshoz, hogy álmaid otthona rád találjon

Ajánlunk néhány tippet az első alkalomra, amikor majd belépsz annak a lakásnak az ajtaján, amelyik talán az otthonod lesz. A találkozó, a kiköltözés időpontja, a lakás fekvése, tulajdonosai és a kevésbé fontosabb dolgok – sok tényezőt érdemes figyelembe venni egy lakás megtekintésekor. Mire eljön a kulcsátadás ideje, addigra már valószínűleg többször is jársz majd a lakásban.

Nappal nézd meg!

Lehetőleg olyan időpontban állapodj meg a lakás tulajdonosával vagy az eladásban illetékes ügynökkel, amikor odakint még világos van. Ilyenkor még kilátsz az ablakon, hallod az utcáról és a szomszédból érkező zajokat. Készülj tudatosan a látogatásra: otthon jegyezz fel mindent, ami számodra fontos, és akkor semmi sem kerüli el a figyelmedet. 

Ne hétköznap menj!

Hétvégén és munkaszüneti napokon nincs az utakon csúcsforgalom. Nem fogsz elkésni a találkozóról az erős forgalom miatt, és nyugodtan érkezel, így mindent meg tudsz kérdezni, amire kíváncsi vagy.

Érdemes magaddal vinned a lakáslátogatásra valakit (családtagot, barátot), aki szintén figyelni fog, és utólag megbeszélhetitek a véleményeteket, tapasztalataitokat. 

Nézd meg a környéket is!

Mi van a lakás közvetlen közelében? Hamar és könnyen elérhető-e a közért, a tömegközlekedés, a gyógyszertár, az orvos, a bank?

Mennyi idő alatt lehet eljutni a központba? Ne csak a lakást nézd meg, hanem azt is, ami körülötte van, hiszen a környék is a leendő új életterületedhez tartozik. 

Van-e parkoló?

Ha van autód, akkor természetesen a parkolás lehetősége is felmerül. Van-e a házhoz közel parkolási, beállási lehetőség? Őrzött parkoló és bérelhető garázs esetében kérdezd meg a havi díjat.  

Milyen fekvésű?

Amikor megnézel egy lakást, nézd meg azt is, hogy melyik égtáj felé néznek az ablakai, valamint van-e, és merre van ablak a központi helyiségeken. Ott, ahol déli irányba néz az ablak, hűvösebb hónapokban melegebb van, ezért kevesebbet kell fűteni, nyáron viszont túlságosan meleg lehet. Gondold át, hogy szeretnéd-e ezt. Az északi oldalon kevés a fény, főleg ha a lakás még földszinti is, és a falak könnyen penészednek. 

Figyelj az elosztásra!

Pásztázd végig a lakást alaposan, és mérlegelj, hogy a lakás elosztása optimális és ésszerű-e. Például nézd meg, milyen helyiségek vannak a bejárat mellett, egymás mellett, hová vezet a folyosó, elférnek-e majd a bútoraid a falak és az ablakok között, elfér-e egy asztal a konyhában. 

Tisztázd a költségeket!

A lakásszemle végén kérdezd meg, mennyi kiadással jár havonta a lakás fenntartása. Azt is tudnod kell, hogy a jelenlegi lakó kifizette-e a legutóbbi számlákat, és nincsenek-e nagyobb összegű rezsitartozásai.

Fűtési lehetőség

A megtekintéskor sok lakás teljesen rendben lévőnek tűnik, ám a látszat néha csal. A hőtárolós kályha túlzottan felforrósodhat, de egyébként is több hátránya, mint előnye van. A hőtárolós rendszer költséges, nehezen kezelhető, a levegőt szárazzá teszi, ráadásul még tűzveszélyes is. A fűtőtest melletti tárgyak könnyen meggyulladhatnak. 

Csatlakozók

Igaz, hogy beköltözés után is lehet kisebb villanyszerelési munkákat végezni, de nem árt már a lakás megtekintésekor odafigyelni, hogy hol és hány fali konnektor van, hol van a tévé és a telefon csatlakozója, hol a mosógép helye.

Ha gyermeked van

Ha gyermekeid vannak, érdeklődj, hogy a ház, a lakás lehetőségei megfelelnek-e kisgyermekes családoknak. Nézd meg, van-e a bejárati ajtó mellett hely a babakocsi, a kismotor, a kisbicikli számára, van-e lift a házban, milyen magas a ház bejáratához vezető lépcső, könnyű-e megmászni egy kisgyermek számára.

Így varázsolj otthont a lakásból! 8 dekoratív otthonteremtő lakberendezési ötlet
Galéria / Így varázsolj otthont a lakásból! 8 dekoratív otthonteremtő lakberendezési ötlet

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást