Egészség / Életmód

8 tipp, hogy egészséges legyen a szemed

8 tipp, hogy egészséges legyen a szemed

A nap végére gyakran vörösödik, fáj, viszket és ég a szemed? A munkád során számítógép előtt ülsz, szabadidődben pedig szívesen olvasol vagy tévézel? Akkor bizony fokozott veszélynek van kitéve a látószerved, amelyet néhány tanács megfogadásával megvédhetsz.

20 másodperc szünet

A számítógép monitorára – vagy bármilyen digitális kijelzőre – tapasztott tekintet megterheli a szemet, mivel átlagosan fele annyiszor pislogunk, mint ahogy a nedvességtartalom biztosításához szükséges lenne.
Kövesd a 20-as szabályt: 20 percenként 20 másodperc erejéig keress egy távolabbi fókuszpontot! Ezzel „edzésben tartod” a szemlencsét.

Mindig napszemüveg

Az UV-sugárzás éppen úgy árt a szemednek, mint a bőrödnek. Fokozza a hályog kialakulásának kockázatát, illetve a szemhéjon előforduló bőrrákét.
Fontos tehát, hogy napos vagy enyhén borús időben legyen rajtad olyan napszemüveg, amely véd az UV-A és UV-B sugaraktól. Ráadásul kiegészítőnek sem utolsó!

Szembarát ételek

Léteznek olyan fogások, amelyek fokozzák a vérkeringést a szemedben és a látásért felelős agyi területeken. Ide tartoznak a citrusfélék, a leveles zöldségek, illetve a teljes kiőrlésű gabonaféleségek.
A cinkben gazdag összetevők, úgymint a hüvelyesek, a magvak, a húsok és a tengeri finomságok, fölvérteznek a potenciális veszélyforrások ellen. Ne feledkezz meg az A-vitaminban gazdag sárgarépáról sem!

Törődj a bajjal!

Amennyiben vörösödést és viszketést tapasztalsz, próbáld ki, hogy jégkockát vagy hűtött kanalat helyezel a zárt szemedre! Ha ez nem segít, antihisztamin tartalmú készítményre vagy irritáció elleni szemcseppre lehet szükséged.
Fájdalom és duzzanat esetén azonnal irány az orvos! Nem megijeszteni szeretnénk, de így szabadulhatsz meg a legkönnyebben a problémától.

Tisztítsd a kontaktlencsét!

Kizárólag olyan folyadékkal tisztítsd a kontaktlencséd, amin szerepel, hogy bőrgyógyászatilag és szemészetileg is tesztelték. A legjobb, ha szaküzletben szerzed be a terméket, de akár a szemorvosod véleményét is kikérheted.
Léteznek olyan változatok, amelyeket speciálisan érzékeny szemre fejlesztettek ki, ezeknél még csekélyebb az irritáció esélye. Lényeges, hogy alvás közben sose viselj nappali lencsét, még akkor sem, ha csak egy rövid pihenőről van szó!

Figyelj a kórtörténetedre!

Nemcsak a szemmel kapcsolatos betegségek hatnak a látásodra. A magas vérnyomás és a cukorbetegség csökkenti a szem vérkeringését. Az immunproblémák és a pajzsmirigy-gondok növelik a gyulladásra való hajlamot.
Az idegrendszeri megbetegedések pedig ugyancsak látási panaszokat okozhatnak. Amennyiben tüneteket tapasztalsz, tájékoztasd ezek meglétéről az orvosodat!

Olvasd el a betegtájékoztatót!

Ha valamilyen gyógyszert kell szedned – akár egy megfázás elleni készítményt –, az első adag bevétele előtt olvasd el gondosan a betegtájékoztatót!
Bizonyos hatóanyagok ugyanis, vagy azok kombinációi negatív hatással lehetnek a látásodra, főleg akkor ha egyidejűleg más szereket is alkalmazol. A kettős látás, a könnyezés, a fényérzékenység és a szemkörnyéki duzzanat gyakori mellékhatás.

Dobd ki a régi sminkcuccokat!

Egy régi szempillaspirál vagy szemhéjpúder valóságos baktériumtanya lehet. Ami közvetlenül érintkezik a szemeddel – tehát a spirál keféje –, semmiképpen ne alkalmazd három hónapnál huzamosabb ideig fertőtlenítés nélkül! Jó, ha a púdert mindig ecsettel viszed föl, amelyet rendszeresen átmosol, és legalább havonta egyszer patikai sebbenzinnel átöblíted, hogy elpusztítsd a rajta élő kórokozókat.
Végezetül pedig érdemes tudnod, hogy a rendszeres szemvizsgálat a látásod megőrzésének egyik leghatékonyabb módja. Számos szemüvegbolt hirdet olyan akciókat, amelyek során ingyen is alávetheted magad a néhány perces, fájdalommentes procedúrának. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást