7 tipp a benőtt szőrszálak elkerülésére

7 tipp a benőtt szőrszálak elkerülésére

Címlap / Stílus / Test / 7 tipp a benőtt szőrszálak elkerülésére

Szőrtelenítés után kis piros dudorok tarkítják a bőröd, amelyek leginkább pattanásra hasonlítanak? Akkor bizony benőtt szőrszálakkal van dolgod! Ezek nemcsak esztétikai problémát jelentenek, hanem sajnos akár fájdalmassá is válhatnak. Adunk néhány tanácsot, miként tudod elkerülni őket.

Változtass a módszeren!

A legelterjedtebb és legegyszerűbb szőrtelenítési módszer a borotválás. Éppen ez okozza a legtöbb szőrbenövést, hiszen a növekedési iránnyal ellentétes pengemozgás befolyásolja a további fejlődést.

Ugyanakkor nagy a felületi sérülés esélye, mely fokozott gyulladásveszélyt jelent. Próbálj ki helyette valamilyen gyökeres eltávolító alternatívát, például a gyantázást vagy az epilálást!

Radírozz előtte!

Mindig radírozz szőrtelenítés előtt, mert csak így távolíthatod el a benövésért felelős fölösleges hámréteget! A pórusaid megnyitása révén a tested „könnyebben adja” majd a szőrszálakat.

Az összhatás ezáltal nemcsak simább, de egyenletesebb és egészségesebb is lesz. A bőrradír mellett luffa-szivacsot is bevethetsz. A túlzott dörzsölés viszont káros lehet!

Fontos a környezet

Amennyiben meleg, párás környezetben végzet a borotválást, kisebb a benőtt szőrszálak kialakulásának esélye.

Erre megint csak a pórusok megnyílása ad magyarázatot.

Biztosan tapasztaltad már, hogy a sebtében végzett, száraz borotválás csúnyább eredménnyel jár, mint az aprólékos, fürdés közbeni művelet. Érdemes tehát mindig a zuhany alá időzítened a dolgot.

Figyelj a nedvességpótlásra!

A borotvahabok és –zselék elsődleges funkciója nemcsak az, hogy könnyebben csússzon a borotva, de alapvető nedvességgel is szolgálnak a bőröd számára.

Ugyanez mondható el a tápanyagokkal gazdagított gyantáról is.

A hidratált bőr ugyanis kevésbé érzékenyen reagál a szőrtelenítésre, kisebb eséllyel gyullad be, s az újranövekedési periódus is kitolódik, tehát tovább örülhetsz a simaságnak.

Lazítsd fel a szálakat!

Megkönnyítheted a szőrtelenítést, ha a fenti óvintézkedések mellett egy szivacs segítségével, körkörös mozdulatokkal felpuhítod a kezelni kívánt felületet a kádban vagy a zuhany alatt.

Persze, utána érdemes szárazra törölnöd magad, és úgy bevetni a kiválasztott gyökeres eltávolító eljárást, vagy éppen fölkenni a borotvazselét.

Húzd jó irányban a borotvát!

Említettük már, hogy a szőr növekedési irányával ellentétes borotválás tűnik a legegyszerűbbnek és a leghatékonyabbnak, elsősorban vékony szőrszálak esetén.

Intim területen azonban biztosan tapasztaltad már, hogy olykor kifejezetten fájdalmas és irritáló is lehet.

Az ilyen helyeken nyugodtan borotválj a növekedési iránnyal megegyezően – így tovább tart a művelet, de kevesebb benőtt szál miatt kell majd bosszankodnod!

Záró ápolás

Akármilyen szőrtelenítési módszert választottál, kiemelten fontos, hogy utána tápláld a bőröd. Mivel ilyenkor különösen erős hatásnak tetted ki a hámréteget, a mindennapi testápolónál erősebb készítményre lesz szükséged. Szerencsére a boltok polcain számtalan szőrtelenítés utáni kence közül választhatsz.

Keresd a vitaminokkal, panthenollal vagy aloe verával dúsított változatokat! Amennyiben a benőtt szőrszálak több testtájon, vagy különösen nagy felületen kínoznak, érdemes megmutatnod a problémát egy bőrgyógyásznak.

Nyugi, valószínűleg nem betegségről van szó, egyszerűen csak erősebb hatóanyag kell a felület megnyugtatására!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást