10 tipp, amivel megszabadulhatsz a műanyagtól a mindennapokban

10 tipp, amivel megszabadulhatsz a műanyagtól a mindennapokban

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 10 tipp, amivel megszabadulhatsz a műanyagtól a mindennapokban

A műanyagmentes élet nem egyszerű, sőt, a jelenlegi társadalmunkban szó szerint lehetetlen, hacsak nem magadnak termesztesz és tenyésztesz mindent, amit lehet. A mindennapokban viszont igenis tudsz azért tenni, hogy kevesebb műanyaghulladékot termelj, és a cél nem is a teljes mentesség, hanem az, hogy mindenki legalább egy kicsit, lehetőségeihez mérten kevesebbet használjon belőle. Az alábbi tíz tipp segíthet elindulni ezen az úton.

1. Mindig legyen nálad valami, amiben bevásárolhatsz!

Egy vászontáskát nagyon kis helyre is össze lehet hajtogatni, ráadásul ma már a boltokban is kaphatók kifejezetten olyan bevásárlószatyrok, amelyeket nagyon apró tasakba is bele lehet imádkozni. Mindig legyen nálad ilyen, hiszen nem tudni, mikor lesz időd a napi bevásárlásra, és lehet, hogy nem akarsz majd előtte hazarohangálni.

2. Gyümölcsöt csak saját tasakban!

Ijesztő kiszámolni is, mennyire sok műanyag szatyrot használunk el a gyümölcsök és zöldségek tárolására, holott ez teljesen felesleges, a legtöbbjüknek saját héja van, ami védőréteg magában, nem kell még plusz egy zacskó.

A legtöbb boltban már nem mérgesek, ha az ember csak úgy lerakja a szalagra az almákat, de ha sokat veszel, érdemes magaddal vinni külön erre a célra készített vászonszatyrokat. Bárhonnan tudsz rendelni, sőt, ma már több szupermarketben is kaphatók.

3. Válts fém szívószálra!

Egy ideig a szívószál volt a fő mumus a műanyagszennyezésben, szerencsére a legnagyobb üdítőital-gyártók és gyorséttermek közül rengetegen szüntették be, ezért most már egy kicsit lekerült a porondról. Ha otthon gyakran használsz szívószálat, rendelj fém változatokat a netről – nagyon dizájnosak, és bár elég kemény szénlábnyomuk van, mire ideérnek, de ezt csak egyszer kell megfizetni, utána többet nem dobsz ki műanyag szívószálat.

4. Le a palackozott vízzel!

A cukros üdítők, ha iszol ilyet, sajnos nem jönnek a csapból, de a víz igen, ezért teljesen felesleges műanyagpalackos vizeket vásárolnod minden nap (főleg, mivel a legtöbb gyártóról megállapították, hogy nem is rendes ásványvizet, hanem csapvizet rak a termékébe). Ha aggódsz a víz tisztasága miatt, vagy nem szereted az ízét, vegyél vízszűrős kancsót, és ezen keresztül idd a csapvizet.

5. Vidd a saját ételeseidet!

Ha minden nap úgy vásárolod az ebédet, vagy bármikor elvitelre szeretnél kaját venni, vidd magaddal a saját ételes tálkádat! A legtöbb helyen, hála az egyre nagyobb környezettudatossági mozgalmaknak, ezért már nem fognak furán nézni rád.

6. Cseréld le a fogkefédet!

Nem hinnéd, mennyi hulladékot generál a fogkefe – a bambuszból készült változatok sokkal dizájnosabbak, és nem kerülnek annyival többe. Ráadásul így nem jutnak el az óceánokig, mint műanyaghulladék, és nem tapadnak hozzá a három franciaországnyi területű szemétszigethez.

7. Le a kávéspoharakkal!

A legjobb barátod innentől legyen a termosz, és ne is indulj el nélküle, ha kávézni mész. A legcélszerűbb az, ha a munkahelyeden és otthon is van egy, így biztos, hogy soha nem fogod elfelejteni. Sok kávézó már olcsóbban is adja a kávét, ha nem papírpohárban kéred.

8. Ha már itt tartunk: mondj búcsút a kapszulás kávénak!

Hacsak nem gyűjtöd a kapszulákat és adod le a megfelelő helyeken, a kapszulás kávé rengeteg hulladékot termel. Inkább szokj át a kotyogósra, vagy az instant kávéra, mindegyiket főzheted olyan erősre, amilyenre akarod.

9. Növeszd a fűszernövényeidet!

Ezzel a lakásod levegője is tisztább lehet, és nem kell mindig fagyasztva vagy zacskóban megvenned az őrölt változatokat. Ráadásul sokkal egészségesebb is a friss növény, arról nem is beszélve, hogy erősebb az íze.

10. Főzz magadra!

Nagyon sok pénzt és műanyagot megspórolhatsz, ha valódi hozzávalókból saját magadnak készíted az ételeidet. Ráadásul ilyenkor tudod, hogy mit teszel bele, nincsenek rejtett, egészségtelen hozzávalók, és garantáltan nem kerül bele a szakácsnő haja sem a spagettidbe.

Képek forrása: VadimVasenin/Depositphotos.com, Vadimvasenin/depositphotos.comSonyachny/Depositphotos.com, oksixx/depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást