7 tipikus göndörítési hiba, ami miatt félresikerülnek a loknik

7 tipikus göndörítési hiba, ami miatt félresikerülnek a loknik

Címlap / Stílus / Haj / 7 tipikus göndörítési hiba, ami miatt félresikerülnek a loknik

Régóta áhítozol csodás, loknis fürtökre, de akárhányszor nekifogsz a göndörítő folyamatnak, mindig csalódás a vége? Ha kirúgja a hajad a hullámokat, vagy egyszerűen nem tudsz olyan formát alkotni, amivel elégedett lennél, akkor figyelj, mert lehet, hogy épp ezeket a hibákat követed el!

Nem megfelelő termékeket veszel

Ahhoz, hogy elérd a csodásan tincses eredményt, muszáj lesz beszerezned egy jó minőségű hajsütővasat.

Manapság már vásárolhatsz olyanokat, amik sokkal kevésbé károsítják a hajszálaidat, de még ezeket sem használhatod minden nap! Gondolj bele, amikor a fém hozzáér a bőrödhöz, megéget: ezzel szemben a hajszálakat másodperceken keresztül éri a hőhatás.

Bár nem feltétlenül lesz azonnal roncsolt a hajad, hosszútávon nem fogsz tudni látványos eredményt elérni, ha a szálak töredeznek, szárazak, össze-vissza állnak és jól láthatóan hiányzik belőlük a nedvesség. Szóval: minőségi eszköz és hővédő használata minden egyes hajgöndörítéshez!

Nem vagy óvatos a szárítással

Az első lépés a megfelelő ápolás és védelem mellett a hajszárítás. Ezzel sokan el is követik az első hibát, ugyanis szög egyenesre szárítják a hajukat, amit aztán megpróbálnak teljesen göndörré varázsolni. Amellett, hogy ezzel duplán károsítod a hajszálaidat, még meg is nehezíted a saját dolgodat. Akkor mi a megoldás? A körkefét ezúttal felejtsd el, és inkább szabadon, a hajszárítót a fejedtől messze tartva szárítsd meg a hajadat.

Hajszárítás közben inkább ne fésülködj, erre csak akkor keríts sort, ha már a göndörítés következik (akkor már viszont teljesen száraz legyen az összes tincsed), hiszen a hajsütővas használatához fontos, hogy ne találj gubancokat a frizurádban. Ez a technika megfelelő lesz számodra, ha egészséges és ápolt a hajad, továbbá rendszeresen hidratálod.

Rossz a technikád

Természetesen ez is közrejátszhat abban, hogy nem vagy elégedett az eredménnyel. Szerencsére manapság már nem csak a fodrászodtól kérdezhetsz, az interneten egy csomó videó közül böngészhetsz, és elsajátíthatod a megfelelő technikát.

De mit is takar ez pontosan?

Fontos, hogy a hajtöveknél kezdd a göndörítést, itt tekerd fel először a tincset. Nem muszáj teljesen végig begöndörítened a választott fürtöt, általában szebb a végeredmény, ha az alsó néhány centit kihagyod (ezzel ráadásul a kényes hajvégeket is kíméled). Az sem mindegy, honnan indulsz: általánosságban jellemző, hogy alulról felfelé, hátulról előre kell haladnod, tehát a fejed tetején levő tincseket kell a legvégén belevonnod a göndörítésbe. (Könnyíthetsz a dolgodon, ha legalább négy fő részre bontod a hajadat és ezután választod le a tincseket.)

Rossz tincsmérettel dolgozol

Ahogy a körkefével történő hajszárításra, úgy a hajgöndörítésre is igaz, hogy össze kell hangolnod a tincsméreteket. Nem mindegy, mennyire vastag és dús fürtökkel dolgozol, hiszen ha túl sokat szálat akarsz egyszerre hullámosítani, akkor az loknid nem lesz szépen ívelt, tartósan göndör és teljesen száraz sem.

A megfelelő tincsméretet egyébként a hajsütővas használati útmutatójában is találhatsz, de a legegyszerűbb módszer, ha próbát teszel néhány kisebb és nagyobb vastagságú tinccsel, míg el nem találod a számodra legideálisabb eredményt.

Nem hagyod hűlni a tincseket

A hajszárításkor fontos lépés a hideg levegővel történő fixálás, és így van ez a hajgöndörítés során is. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem hagyják kellő ideig hűlni a hullámos tincseket, ami azzal jár, hogy a haj könnyebben és gyorsabban elveszíti a formáját. Ezt kiküszöbölendő az a legjobb, ha  göndörítés után minden egyes tincset teljesen összenyomsz, esetleg gyengéden fel is csatolsz, és addig vársz, míg teljesen ki nem hűlnek.

Egészen addig nem szabad összeráznod, megigazgatnod a frizurád, amíg ez meg nem történt! Ha gyorsítanál a folyamaton, gyengéden átfújhatod a fürtöket a hajszárítód hideg levegős funkciójával, de legyél nagyon óvatos, hiszen az erős levegővel tönkre is teheted a munkádat.

Nem fixálsz eléggé

A fixáláshoz sajnos nem elegendő a hideg levegő, főleg nem akkor, ha pillanatok alatt eltűnik a göndörség a frizurádból. Sajnos megkerülhetetlen, hogy kellő mennyiségű hajlakkot használj a biztos tartás érdekében, mégpedig itt is fontos, hogy jó minőségű, a célra gyártott termékeket válassz.

Sokan megpróbálnak spórolni ezen, de teljesen felesleges, hiszen így a befektetett idő és energia sem térül meg. Általánosságban elég, ha az egész frizurádat fújod át az erős lakkal, de ha sosem marad tartós a frizurád, akkor hűlés után (de még a szétbontás előtt) a loknikat egyesével is lelakkozhatod. 

Persze ebben az esetben ne használj sok lakkot, mert könnyen ragadós és nagyon műhatású lehet a végeredmény.

Túl sokat piszkálod

Bizonyára elégedett vagy a végeredménnyel, hiszen alaposan megdolgoztál azért, hogy csodaszép loknijaid lehessenek. Annak érdekében, hogy a látványt sokáig élvezhesd, itt az ideje, hogy abbahagyd a tincsek piszkálását. Miután elkészítetted a loknikat, megvártad, hogy szépen kihűljenek és a fixálásra is figyelmet fordítottál, már nem piszkálhatod a hajadat.

Amennyiben szinte észrevétlenül is tekergeted, csavargatod és folyamatosan igazgatod őket, akkor a loknik tönkre fognak menni. Könnyen széthullanak, kirúgják magukból a göndörséget és a lakk hatására össze is ragadhatnak, szóval egyáltalán nem lesznek esztétikusak. 

Szóval ha a frizurád tökéletes volt a tükör előtt, akkor öt perccel később, a villamoson is az maradt!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást