Stílus / Test

A körmöknek levegőzniük kell? A legnagyobb köröm tévhitek

A körmöknek levegőzniük kell? A legnagyobb köröm tévhitek

Igaz, hogy a géllakk és a zselé roncsolja a körmöket?

Hamis! Stacey Steinmetz kozmetikai biokémikus szerint az valóban igaz, hogy ezek a vegyszerek száríthatják a körmöket, de maga a lakk biztosan nem tesz kárt a körmünkben. Általában az eltávolítási folyamat az, ami roncsolhatja őket, de a legnagyobb kár, amit okozhat, hogy hámlani kezd a körmünk, esetleg romlik a textúrája.

Steinmetz szerint mindegy, hogy otthon vagy egy szalonban végezzük a folyamatot, be kell tartanunk az eltávolítási folyamat összes lépését. Először le kell csiszolnunk a felső lakkréteget, majd minden ujjunkat egyesével bekenni lakkeltávolítóval, befóliázni és kivárni, míg a vegyszer megteszi a hatását. Mikor leszedtük, a maradék lakkot finoman távolítsuk el manikűrkészletünk erre legalkalmasabb eszközével, figyelve, hogy semmiképp se sértsük fel a felületet.

A géllakk hatásai
Bogdan Kovenkin/istockphoto.com

A körmön található csíkok és vonalak arra utalnak, hogy valami nem stimmel az egészségünkkel.

Többnyire hamis, a szakértő szerint ugyanis a körmön megjelenő függőleges vonalak sokaknál megjelennek a kor előrehaladtával. Az ok, hogy ahogy a köröm öregszik, egyre nehezebben szívja fel a tápanyagokat és nehezebben tartja meg a nedvességet. Ha azonban vízszintes, úgy nevezett Beau-vonalak jelennek meg, akkor érdemes megmutatni egy bőrgyógyásznak, hátha más áll a háttérben.

Mindig be kell áztatni körmeinket manikűr előtt. 

Hamis. A víz valóban hidratálja a körmöket, ami jót tesz nekik, de ideiglenesen ki is tágítja a körömágyat, így ha rögtön utána lakkozunk rá, a lakk könnyebben elválik és töredezik majd. Legközelebb hagyjuk ki ezt a lépést, vagy ne közvetlenül az áztatás után kezdjünk lakkozni a szakértő szerint.

Körömápolási tévhitek
Ivan Pantic/istockphoto.com

A fehér foltok a körmön a kalciumhiány jelei.

Hamis! A körmökön megjelenő fehér foltok neve leukonychia és nagyon gyakori ez a tévhit velük kapcsolatban. A kalciumhiány helyett sokkal valószínűbb ok valamilyen kisebb, a körmöket ért trauma, ami során a körömlemez enyhén megsérült. Fájdalmat nem okoz, de már egy kisebb ütődés is eredményezhet ilyen fehér elszíneződést. Stacey Steinmetz szakértő szerint csupán egyetlen teendőnk van vele: megvárni, amíg magától elmúlik. 

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást