7 tévhit a biztonságos szexről

7 tévhit a biztonságos szexről

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / 7 tévhit a biztonságos szexről

Vécéülőkétől nemi betegséget kaphatsz? Menstruáció alatt védett vagy? A fogamzásgátló hizlal? – ehhez hasonló mítoszokat cáfolunk meg, hogy tudd, mikor kerülhetsz bajba.

Vécéülőkétől nemi betegség?

A szexuális úton terjedő betegségek kórokozói csak nagyon rövid ideig életképesek a testen kívül. Egy olyan hideg és kemény felület, mint a vécéülőke, különösen alkalmatlan közeg számukra.
Ezen kívül nincsenek jelen a vizeletben – ami a benne található savak miatt többnyire steril –, tehát akárki használta előtted a toalettet, a nemi nyavalya elkapásának esélye szinte nulla.

Menstruáció alatt védett vagy?

Ha nem védekezel, teherbe eshetsz, hiszen bármikor lehet „soron kívül” érett petesejted.
Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor a méhszáj nyitottsága miatt nagyobb a fertőzésveszély, tehát az ekkor szerzett betegségek súlyosabban érinthetnek.

Az esemény utáni tabletta abortuszt okoz?

A „72 órás tablettaként” elhíresült gyógyszer – amelyek közül az újabb változatok hatóideje egyébként akár 120 óra is lehet – nem egyenlő az abortusztablettával.
Előbbi az esetlegesen megtermékenyült petesejt méhfalba történő beágyazódását akadályozza meg, utóbbi pedig diagnosztizált terhességet szakít meg úgy, hogy „lelöketi” a méhfalról az embriót.

A fogamzásgátló hizlal?

Sokan azért félnek a tabletta szedésétől, mert a régi típusú fogamzásgátlók úgy befolyásolták a hormonháztartást, hogy valóban súlygyarapodáshoz vezethettek. A mai antibébik és a hízás között azonban semmilyen orvostudományi kutatás nem bizonyított közvetlen összefüggést.
A hiedelem alapja, hogy stabil párkapcsolatban az ember hajlamos kevésbé figyelni a külsejére, jókat enni a kedvesével, így a tabletta szükségessé válásával párhuzamosan jó néhányan egészségtelen életmódba kezdenek.

A méhen belüli eszköz nem való fiataloknak?

A méhen belüli eszközök, úgymint a különböző spirálok megakadályozzák a petesejt beágyazódását, és akár 12 évig hatékonyan védenek a nem kívánt terhesség ellen. Akár tizen- és huszonévesek is használhatják őket, mivel eltávolításuk után nem akadályozzák a családalapítást.
A nemi úton terjedő betegségek ellen azonban nem védenek, mint ahogy a fogamzásgátló tabletta sem!

A méhnyakrák elleni oltás teljes körű védelmet nyújt?

A szexuális úton terjedő HPV vírus a méhnyakrák fő okozója.
Ezt a kockázatot valóban kiküszöbölheted a vakcina segítségével, ám a női ivarszerveket érintő rosszindulatú elváltozások 30%-a olyan tényezőre vezethető vissza, melyet nem iktat ki a vakcina.

Az első alkalom kockázatmentes?

Fiatal lányok körében népszerű a hiedelem, miszerint a szüzesség elveszítésekor nem kell nemi betegségektől és terhességtől tartani. Az önnyugtatásnak azonban semmi alapja: éppen olyan következményekkel járhat az első alkalom, mint az utána következő többi.A nemi szervek egészségének alapja a higiénia.
Ám ha nem a megfelelő módon próbálod ezt biztosítani sokat árthatsz magadnak! A hüvelyöblítés például kifejezetten káros, hiszen felborítja a hüvelyflóra egyensúlyát, szabad utat engedve a kórokozóknak. Intim lemosót sem muszáj használnod: a legpraktikusabb, ha naponta egy-két alkalommal, tiszta, langyos vízzel tisztítod az intim területet.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást