Életmód / Egészség / Lélek

4 testi és lelki tünet, amit egy rossz anya-lánya kapcsolat okozhat

Vannak nők, akik elmondhatják magukról, hogy az édesanyjuk egyben a legjobb barátnőjük is, mindig mindent megbeszélnek egymással és bármikor számíthatnak a másikra. Viszont sajnos akadnak olyanok is, akik nagyon rossz kapcsolatot ápolnak anyukájukkal és ez a rossz viszony akár az egészségükre is kihathat.

Emésztési zavarok

Bár elsőre furcsán hangozhat, igenis minden testi betegségnek meg kell keresni a lelki okait is, mivel legtöbbször a lelki problémák testet öltenek.

Ez legfőképpen akkor állhat fent, ha az édesanya rendkívül domináns, így az összes harag, amit gyermeke iránta érez, a gyomorra megy rá. Ezért érezhetsz gyomorgörcsöt, ha édesanyáddal túl vagytok egy meglehetősen intenzív veszekedésen.

Nagyon vigyázz ezzel a tünettel, ugyanis a görcsök csak intő jelek, akár komolyabb emésztési problémák is jelentkezhetnek, ami azt sugallja, hogy nem tudod megemészteni azokat a dolgokat, melyeket édesanyád mond neked.

 

Légzési zavarok

Leginkább az uralkodásra hajlamos anyák gyerekei találkozhatnak ezzel a tünettel, hiszen az édesanyjuk gyakorlatilag elszívják előlük a levegőt.

Jellemző, hogy később ez akár pánikrohamokká is kinőheti magát, így akár minden egyes veszekedés alkalmával a gyereknek a légszomjjal kell megküzdenie.

De az sem ritka, hogy még egy esetleges veszekedés előtt jelentkeznek légzési nehézségek, pusztán a tudattól, hogy hamarosan úgyis megtörténik a dolog.

Bőrbetegségek, viszketés

Ebben a témában tapasztalt pszichológus nagyon érdekes jelenségre hívta fel a figyelmemet, amire előtte nem is gondoltam.

Állítása szerint azoknak a nőknek, akiknek nem felhőtlen a kapcsolatuk édesanyjukkal, komoly bőrpoblémák jelentkezhetnek ujjaikon, leginkább a hüvelykujjukon. Ez lehet hámlás, viszketés, vagy durvább kiütés is. Azt is megjegyezte, hogy a bőrbetegségek okai leggyakrabban lelki eredetűek és amint elkezdünk ezeken dolgozni, idővel a tünetek is megszűnnek.

Másik érdekes jelenség a viszketés. Arról számolt be, hogy egy páciensének mindig egy ponton viszketett a háta, viszont többszöri átvizsgálás után semmilyen rendellenességet nem talált nála a bőrgyógyász.

Így megpróbálták megtalálni a pszichés okait a viszketésnek és a lány maga jött rá a felismerésre, hogy mindig akkor alakul ki, mikor túl sok időt tölt anyukájával, idegeskedik miatta és sokat veszekednek.

Viselkedési zavarok, testképzavar

Ez a leggyakoribb tünet egy rossz anya-lánya kapcsolatban, ekkor ugyanis a gyerek viselkedése teljesen megváltozik.

Van, aki komoly depresszióba süllyed, más esetleg feltűnési viszketegségben szenved, de olyan is akad (és sajnos ez a többség), akinek az énképe sérül a legjobban. Több okból is lehet erről szó.

Egyrészt olyan kemény megfelelési kényszer munkálkodik benne édesanyja iránt, hogy úgy érzi önmaga tökéletesítésével végre anyukája is elfogadja majd. Az esetek többségében viszont ez súlyos anorexiába, vagy bulémiába csaphat át.

Nyilván egyetlen egy szülő sem szeretné ezt a gyerekének, viszont tisztában kell lenni azzal, hogy egy sérült lélek teljesen máshogy dolgozza fel a rossz élményeket. De akár elhízásba is átcsaphat ez az egész, amikor valaki az ételben találja meg azt a vigaszt, amit édesanyjától soha nem kapott meg.

 

Törekedjetek a megoldásra!

Nyilván nem lehet valakinek minden bajáért az édesanyját hibáztatnia, hiszen az éremnek két oldala van és sok múlik a „gyerek” hozzáállásán is, de azt megállapíthatjuk, hogy mindenképpen rendezni kell ezt a kapcsolatot, hiszen ennél szorosabb talán nincs is a világon.

Ha már jelentkeztek nálad az előbbi tünetek akkor azért, de ha nem, akkor nem érdemes megvárnod, míg idáig fajul a dolog.

Az biztos, hogy mindkét félnek erősen kell gyakorolnia az elfogadást és a megbocsátást, ugyanis ezek nélkül biztos, hogy nem lehet rendbe hozni egy kapcsolatot.

Ha pedig úgy érzed, hogy te már mindent megtettél, viszont a másik oldalról nem kaptál viszonzást, akkor próbáld meg elfogadni anyukádat olyannak amilyen és bocsáss meg neki.

Ő a tőle telhető legjobbat próbálta neked átadni, de gyakran van, hogy ez egyáltalán nem találkozik azzal, amire neked lenne szükséged. Inkább arra törekedj, hogy te magadat építsd fel egy erős nővé, aki ezen felül tud emelkedni és, aki nem engedi egészségét veszélybe sodorni.