A terhesség első hónapja

A terhesség első hónapja

Címlap / Életmód / Család / A terhesség első hónapja

Az első hónapban hihetetlen, de a magzatod tízszeresére növekedik méreteiben.

Terhességed első hónapja a legutolsó menstruációs ciklustól számított hat hét, és négy hét a fogantatást követően.

A terhesség első harmadévében, amely körülbelül 14 hétig tart az utolsó menstruációs ciklustól számítva, tested keményen dolgozik, a természet legbonyolultabb és legösszetettebb feladatának megformálásán.

Első havi tennivalók

– Válassz szülész-nőgyógyász szakorvost vagy szülésznőt, és döntsd el melyik a legjobb választás számodra és terhességed számára.
– Szakorvosoddal vagy szülésznőddel beszéljetek a lehetséges veszélyekről, kockázatokról.
– Becsüld fel étrendedet és kezdd el a szülés előtti vitaminok szedését, ha szakorvosod vagy szülésznőd azt javasolta.
– Ellenőrizd, hogy egészségügyi biztosításod fedezze a szülés előtti időszakban tett látogatásokat a szakorvosodnál, továbbá a szülést és a gyermek gondozását.
– Ha dohányzol vagy iszol, hagyd abba.
– Kezdd el gyűjteni a pénzt a csecsemő érkezésére.

 A baba első hónapja 

Most kezdődik gyermeked leghosszabb, kilenc hónapig tartó „utazása” (magzat, vagy megtermékenyült petesejt), amikor is elindul a méhkürtőből és megtapad a méhen. A negyedik napra a petesejt átalakul a szedercsíra állapotába.

Az ötödik vagy a hatodik napon a szedercsíra állapot sejtjei differenciálódnak és kialakul a hólyagcsíra. Néhány napon belül a hólyagcsíra beágyazódik a méh nyálkahártyájába, mely a magzat számára tápanyagokban gazdag. Körülbelül tizenöt nappal a fogantatást a hólyagcsíra embrióvá válik. Az embriót a magzatburok veszi körül, mely tele van véredényekkel és amely vérrel látja el a magzatot, amíg a méhlepény át nem veszi ezt a szerepet.

Ahogy az első hónap a végéhez közeleg, a babád szíve már ver, megjelennek a tüdőre utaló részecskék, valamint megkezdődik táplálkozási és az emésztő szervrendszer, illetve a máj kialakulása. A neurális cső, a magzat központi idegrendszere is kifejlődött és az előagy, a középagy és a kisagy meghatározására is sor került. A magzat egyre inkább kezd hasonlítani az emberre. A kar és a láb is kezd kifejlődni, melyeken már látszik a kéz- és lábfej. Ezek egy lenyűgöző folyamat eredményei, hiszen ekkor gyermeked még csak akkora, mint egy mazsola.

Testedben zajló változások

Terhességed ezen pontján még nem veszel észre semmiféle jelentős változást alakodon vagy testtömegeden. Ennek ellenére, érezni fogsz néhány változást. Jegyezd meg, melyeket tapasztalod te is és tekints vissza terhességed előmenetelére, és szakorvosoddal beszéld meg, ha valami aggaszt.
– Kicsit felpuffadva érzed magad és a deréköved is elkezd szorítani.
– Melleid mérete növekedni kezd.
– A mellbimbó udvara nagyobb lesz és sötétebb.
– Melleid sokkal érzékenyebbé válnak.
– A hüvelyi váladékozás növekszik, akárcsak a menstruációt megelőző időszakban.
– Fáradtnak és kimerültnek érzed magad. (Szundíts egyet napközben vagy vezesd be a rendszeres korai lefekvést.)
– Az ájulás kerülget, szédülsz. (Ülj le vagy feküdj az oldaladra, amint ez az érzés előjön. Ne feküdj a hátadra, mert ez még ront a helyzeten.)

Az agyban végbemenő változások

A terhesség a nagy várakozás időszaka, ráadásul számodra eddig ismeretlen vizeken evezel. A születendő gyermeked egészségéért való aggódás és az esetleges vetéléstől való félelem jellemzi ezt a korai szakaszt. Tudjuk, hogy könnyebb mondani, mint megtenni, de azt javasoljuk, hogy saját és magzatod érdekében felejtsd el a szorongást legalább egy kis időre.

Íme néhány javaslat, hogyan kezeld a vetéléstől való szorongást és a terhességgel járó stresszt:
– Jelölj ki otthonodban egy bizonyos területet, mint például a hálószobád, egy aggódásmentes zónának és ígérd meg magadnak, hogy ha belépsz ebbe a helyiségbe megszabadulsz félelmeidtől.
– Próbálj meg kikapcsolódni egy illatos gyertya segítségével.
– Hallgass lassú, kellemes zenét vagy a természet hangjait.
– Fotókkal és poszterekkel teremts magad körül nyugtató látványt, hogy elűzd a szorongást.

Figyelmedbe ajánljuk: A terhesség második hónapja

Nyomtatható terhességi naptár itt! Tudd meg napi potossággal mi történik a babával és veled, illetve milyen teendőid vannak.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást