Tényleg gyorsabban nő, ha sokszor vágatod? Utánajártunk, mennyire igaz a mítosz

Tényleg gyorsabban nő, ha sokszor vágatod? Utánajártunk, mennyire igaz a mítosz

Címlap / Stílus / Haj / Tényleg gyorsabban nő, ha sokszor vágatod? Utánajártunk, mennyire igaz a mítosz

Már gyerekkorunkban is hallottuk, hogy ha gyakran vágatjuk a hajvégeinket, attól sokkal gyorsabban nőnek a fürtjeink. Ezt persze el is hittük, és igyekeztünk betartani, csak hogy minél hosszabb tincseink legyenek. De biztos, hogy ez nem csak egy rosszul elterjedt mítosz? Utánajártunk!

Lelepleztük a mítoszt

Amikor hajnövesztésről van szó, mindenkinek akad néhány ötlete, amivel a leggyorsabb eredményt érhetjük el.

Ezek közül az egyik szinte biztos, hogy a hajvágás lesz, ugyanis régen elterjedt mítosz, hogy minél gyakrabban válunk meg a töredezett végektől, annál hamarabb nőnek meg a tincseink.

Nos, ideje felfedni a valóságot: hiába mész el emiatt gyakran a fodrászhoz, ilyen szempontból ez mit sem számít, mivel a hajak a fej tövéből nőnek, és nem a végéről. Persze hasznos megszabadulni a sérült végektől időnként, hiszen egészségesebbnek tűnik az összkép, de növeszteni biztosan nem fog rajta.

A mítosz oka

De egyáltalán honnan származik ez a tévhit? Valószínűleg az tehet róla, hogy akik nem vágatják le a töredezett hajvégeiket, vagy ritkábban mennek emiatt fodrászhoz, azok frizurája rosszabb állapotba is kerül.

Mivel a szétnyílt végeket nem ápolják, azok elkezdenek letördelni egyre hosszabban, amit a gyakori vágással megakadályozhattak volna.

Emiatt úgy tűnhet, hogy a hajuk rövidül, vagy legjobb esetben is stagnál, de nem növekszik. Szemben azokkal, akik ápolják a tincseiket, és a viszonylag gyakoribb vágással együtt is gyorsabb növekedés látszatát keltik.

Inkább védd a hajad

A hajunk átlagosan egy hónapban egy, maximum két centimétert növekszik, egyéntől függően. Amikor a célunk az, hogy minél hosszabb fürtjeink legyenek, érdemes az állapotától függően 10-12 hetente fodrászhoz menni, és vágatni egy kicsit a végekből.

Persze minél gyakrabban jársz, annál később éred el a kívánt hajhosszt, ezért nem kell ezt sem túlzásba vinni; a legjobb megoldás még mindig az, ha óvod a frizurádat. Fogyassz elegendő vitamint, egészséges zsírban és fehérjében gazdag ételeket, és csak akkor használj hajvasalót, ha már nagyon muszáj.

A hajnövekedés okai

Érdekes belegondolni, hogy egyesek semmit sem csinálnak, és a hajuk akár derék alá is könnyedén megnő, míg mások hiába igyekeznek, maximum lapockáig ér a frizurájuk.

Vajon előfordulhat az, hogy egyesek genetikából fakadóan nem fogják tudni megnöveszteni nagyon hosszúra a hajukat? A válasz igen!

Mindenkinek más az aktív növekedési időszaka, ezért előfordulhat, hogy neked ez kevesebb; így egy idő után a hajad megáll a növésben.

A szempillánknak és szemöldökünknek is rövid ez a szakasza, ezért van az, hogy nem nőnek meg olyan hosszúra, mint a tincseink (bár ez azért nem nagy baj).

Így serkentheted a növekedést

Néhány apró tippet megfogadva azért megóvhatod a hajszálakat, és serkentheted a növekedést is. Hajmosást követően ne fésüld ki a vizes tincseket kefével, mert így megnyújtod, majd letöröd őket.

Helyette itasd fel a nedvességet törölközővel, majd hagyd, hogy a levegő szárítsa meg.

Szintén próbáld meg kizárni a szilikon-alapú termékeket, és helyettük más ápolószereket venni. Ezek egyáltalán nem egészségesek a hajadnak, különösen akkor nem, ha használsz vasalót, hiszen beleégetheted a szereket, és garantált a töredezés. Használj inkább heti egyszer pakolást vagy olajokat!

VIDEO 10+1 sminkes trükk, amit bárcsak előbb tudtál volna

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!