Párkapcsolat / Szerelem

Távkapcsolat a számok szerint: tényleg működőképes vagy bukásra van ítélve?

Távkapcsolat a számok szerint: tényleg működőképes vagy bukásra van ítélve?

Senki sem szeretne távkapcsolatban élni, de néha van, hogy a körülmények rákényszerítenek minket. Igyekszünk kitartani a másik mellett, próbáljuk izgalmassá tenni a helyzetet, már amennyire lehet, és ha elég szerencsések vagyunk, sikerül áthidalnunk a távolságot. De valljuk be, a legtöbben akármennyire is szeretnék életben tartani a tüzet, elbuknak. De vajon tényleg működhet a távkapcsolat hosszú távon?

Majdnem mindenki átéli egyszer

Hiába van már rengeteg applikáció, tudunk videócsetelni, és korlátlan az internetünk, a távkapcsolatokról az emberek többsége leginkább úgy vélekedik, hogy afféle időhúzás az elkerülhetetlen szakításig.

Nehéz fenn tartani egy szerelmet az érintések és az intimitás nélkül, úgy, hogy a másik fél valójában nem szerves része a mindennapi rutinunknak.

Még akkor sem könnyű boldogan megélni a kapcsolatot, ha lefekvés előtt órákat beszéltek, hiszen sokszor egy ölelés minden szónál többet ér. Mégis, az emberek jelentős része élete során legalább egyszer megtapasztalja, milyen egy távkapcsolatban élni.

Ez lehet akár egy tini szerelem, amit a főiskola miatti költözés ellehetetlenít, vagy egy külföldi nyaralás, amelyen váratlan szerelem szövődik, és nem szeretnétek elengedni egymást örökké.

Érzelmesebb találkozások

Fontos tudnunk egy ilyen helyzetben, hogy 2017-ben a távkapcsolat szerencsére nem olyan, mint 50 évvel ezelőtt. A kommunikáció nem csak levelezéssel vagy telefonálással valósítható meg, és a távolságok is jelentősen lerövidültek, így, hogy akár nap mint nap láthatjátok egymást a videócset segítségével. Ettől függetlenül sokan gondolják úgy, hogy akik távkapcsolatban élnek, valószínűleg nem boldogok.

De biztos így van ez? Egy statisztika során 700 távkapcsolatot hasonlítottak össze 400 olyannal, ahol a felek gyakran tudtak találkozni egymással.

Az eredményekből kiderült, hogy sokan egyáltalán nem élik meg keserves tényezőként a nagy távolságot, hiszen így is napi szinten kontaktban tudnak lenni egymással.

Sőt, mivel ritkábban tudnak közös programot szervezni, a várva várt találkozások sokkal érzelmesebbek és emlékezetesebbek, mint ha minden napot együtt töltenének.

Többet kommunikálnak egymással

Sőt, egy másik felmérés alapján kiderült, hogy bensőségesebbnek érzékelik a viszonyukat azok, akik között nagy távolság áll fenn.

Erről valószínűleg az tehet, hogy nincs lehetőségük érintésekkel kifejezni a szeretetüket, így sokkal gyakrabban teszik ezt meg írásban és szóban. Többet beszélnek arról, milyen érzések kavarognak bennük, milyen közös terveik vannak azután, hogy végre összeköltöznek, vagyis nem csak azt vitatják meg esténként, hogy ki mit evett ebédre aznap.

Míg a legtöbb kapcsolatban idővel a kommunikáció hiánya okozza a problémákat, addig itt nincs ilyen gond, hiszen a testi kontaktus nélkül kizárólag így erősíthetik a köteléket. Mindent megvitatnak egymással, és igyekeznek megragadni a lehetőséget, hogy éreztessék a másikkal, mennyire fontos számukra.

Idealizálod a kapcsolatot

A távolság pedig abban is segít, hogy idealizáljuk a partnerünket, és sokkal tökéletesebbnek lássuk, mint amilyen a valóságban. Tudod, olyan ez, mint amikor tinikorodban szerelmes lettél egy híres színészbe.

Mivel a karaktere szinte tökéletes volt, hősies, bátor és erős, a fejedben olyan kép alakult ki, hogy ő a való életben is ilyen. Persze te is tudtad, hogy nincs így, de ez nem akadályozott meg abban, hogy folyamatosan róla álmodozz.

Hasonló helyzet lép fel akkor is, ha távkapcsolatban élsz valakivel. Mivel nem találkoztok sokat, nem látod a fürdőszobában heverő szennyes ruháit, vagy az ágy mellett hagyott tányérokat, és veszekedni sincs lehetőségetek emiatt. Így idealizálod a párodat, és sokkal pozitívabb személyiségként látod őt, köszönhetően a távolságnak.

Nem mindig sikerül

A távkapcsolat tehát a statisztikák alapján működőképes lehet, pláne, hogy rengeteg házaspár is rákényszerül erre az opcióra. Ugyanakkor viszont több buktató is lehet ebben hosszútávon.

Ha nincs meg a felek között a maximális bizalom, a veszekedések gyakoriak lehetnek, és mivel nem szemtől-szemben beszélik ezt meg, sokkal nehezebb ténylegesen kibékülni. Nem tudnak közös programokat szervezni, ebből pedig egyenesen következik, hogy közös emlékeket sem igazán tudnak létrehozni.

Ha pedig nem csak hónapokról, hanem akár másfél-két évről van szó, amit egymás nélkül kell eltölteni, egy idő után a beszélgetések is ellaposodhatnak. Úgyhogy mielőtt belemész egy távkapcsolatba, egyetlen dolgot kell eldöntened magadban: képes vagy tényleg kitartani a másik mellett, akkor is, ha váratlanul meghosszabbodna a külön töltött idő? Ha igen, és valóban eltökéltek vagytok MINDKETTEN, érdemes adnod egy esélyt a dolognak.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást