Megvalósította a gyerekkori álmát: gyönyörű, tartós egyedi táskákat és egyéb kiegészítőket alkot a magyar tervező – interjú a Poda tulajdonosával

Megvalósította a gyerekkori álmát: gyönyörű, tartós egyedi táskákat és egyéb kiegészítőket alkot a magyar tervező – interjú a Poda tulajdonosával

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Megvalósította a gyerekkori álmát: gyönyörű, tartós egyedi táskákat és egyéb kiegészítőket alkot a magyar tervező – interjú a Poda tulajdonosával

Poda Katalin gyönyörű táskái éppen ilyenek, mellettük pedig egyéb fantasztikus kiegészítőket is készít. Sőt, ha te magad terveznéd meg álmaid táskáját, még annak a kivitelezését is nyugodt szívvel rábízhatod.

Honnan ered az alkotás iránti szereteted?

Művész családba születtem, már gyerekkorom óta alkotok és tervezek. A nagymamám is szabó volt, francia szabászként minden nap fogadta a szépülni vágyó nőket a szalonjában. Sokszor vigyázott rám amikor kicsi voltam, sok gyerekkori emlékem van, amikor próbálok segíteni neki (persze csak a magam módján…). A szüleim építészmérnökök voltak, ők is terveztek, csak éppen házakat. 

Azt gondolom, ez gyerekkorból és a kreatív közegből ered – az alkotás mindig is bennem volt. Igazán kamaszkoromban jött elő, azóta éltet igazán a kreativitás, szenvedélyesen foglalkoztat, hogy miből mit és hogyan lehet megalkotni, létrehozni. Sokszor előfordul, hogy egy-egy új kollekció tervezése közben aludni is nehezen tudok, mert annyira foglalkoztat egy-egy kreatív probléma, amire megoldást kell találni. 

Hogyan sajátítottad el a táskakészítés rejtelmeit?

A ruhatervező iskola után sok helyen dolgoztam, hogy gyakorlatot szerezzek: volt köztük ismert divatcég, de színház is. Akkoriban jöttem rá, hogy az öltözékkiegészítők, mint táskák, övek, kesztyűk, stb. viszonylag hiányosak ma Magyarországon. Kevés a jó minőségű, tényleg egyedi darab. Akkor határoztam el, hogy beiratkozom egy bőrdíszműves képzésre. Két év után végeztem a bőrös szakon, de utána még sokat kellett tanulnom, hogy azzal a tudással rendelkezzek, amivel ma. De nem bántam meg, a bőr örök klasszikus, ha jó minőségű és megmunkálású, akkor szinte soha nem megy tönkre.

Fotó: @gulyas_szilvia_fotografus

Milyen anyagokkal és technikákkal dolgozol?

Nagyrészt marhabőrrel, és juhbőrrel dolgozom. Az összes alapanyag, amit beszerzek, etikus forrásból származik. Nagyon fontos számomra, hogy kizárólag húsipari melléktermékként feldolgozott állati bőrt vegyek. Az európai unió állatvédelmi törvénye szerint nem is lehet mást, és ennek kimondottan örülök. Vannak kígyómintás, festett, szőrös, nagyon különleges mintás bőrök is, ezekről sokan hiszik azt, hogy védett állatoktól származnak. 

Szerencsére nem, ezek is vágóhídról mennek a feldolgozásra, csak éppen annyira modern már a bőrfeldolgozás, hogy szinte bármilyen mintát le tudnak utánozni, nagyon izgalmas bőrfeldolgozó eljárások vannak. A bőrdíszműves technikák inkább modernebb, divatosabb kialakítású termékeket, a bőrművesség pedig inkább a hagyományosabb népi technikákat foglalja magába, mint pl.: fűzés, domborítás, szironyozás, különböző díszítő megoldások. Igazán én inkább a kettő ötvözetét szoktam használni. 

Kik az elsődleges célközönséged?

Alapvetően a 30-on túli nők a célközönségem, akik már inkább a különlegesebb és egyedibb termékeket részesítik előnyben, mintsem a fast fashiont. A vásárlóim szeretik a prémium termékeket, és az egyediség adta különlegesség élményt. A Poda márka elkötelezett híve a fenntarthatóságnak. Fontos számomra, hogy a vásárlóim a legjobb minőségű terméket kapják, ami nemcsak designer darab, hanem formatartó és klasszikus termék is. Arra ösztönzöm a vásárlóimat, hogy a kevesebb néha több: ne vásároljanak mennyiséget, hanem inkább egy-egy minőségi darabot vegyenek, ami viszont hosszú évekig elkíséri őket. 

Fotó: @gulyas_szilvia_fotografus

Milyen termékeket készítesz még táskákon kívül?

Sok kiegészítő termékem van, pl.: pénztárca, irattartó, övek, kulcstartó, kártyatartó.  Az alapanyag feldolgozás során nagy hangsúlyt fektetek a zero waste megvalósítására, így kiemelten a hulladékmentes szabásra. Én személy szerint nagyon hiszek benne, hogy mindent fel kell használni, ezért nagyon sok terméket készítünk. Ezek az apróbb kis kiegészítő tárgyak nagyon jók arra, hogy feldobjuk velük a ruhatárunkat, de arra is, hogy ha ajándékot szeretnénk adni egy szerettünknek. 

Egyedi kérések alapján is szoktál alkotni?

Természetesen, a kollekció mellett sok egyedi megrendelést is kapok. Ennek mindig nagyon örülök, nem csak azért, mert egyrészről szakmai kihívás, hanem mert sokat lehet tanulni belőle. Mindig is azt gondoltam, hogy a divat személyes önkifejezés, de amióta emberekkel foglalkozom, még inkább ez a véleményem. A nők kreatívak! Mindenkinek van személyes látásmódja, stílusa. 

Sokan jönnek hozzám egyedi, már lerajzolt tervekkel, hogy meg tudnám-e varrni nekik ezt a táskát vagy kiegészítőt, mert szeretnének egy saját tervezésű darabot, ami megfelel az egyedi igényeiknek. Ezeket a darabokat mindig ellátom a tulajdonosa monogramjával. Ez fontos, hiszen szeretném a vásárlóim számára még személyesebbé tenni a folyamatot, hogy ők is érezzék az alkotás örömét, az extázist, amikor létrehozunk valamit.

Fotó: @gulyas_szilvia_fotografus

Hogyan ismerhetjük fel az igazán jó minőségű kézműves alkotásokat?

Ez nehéz kérdés, mostanában én is gondolkozom azon, hogyan is tudnám edukálni ezzel kapcsolatban a vásárlókat, hogy biztosan ne fussanak bele egy rossz minőségű termékbe. Talán az első és legfontosabb a tapintás. A bőr soha nem lehet száraz, mindig kicsit zsíros és puha érzetűnek kell lennie. Ha tapintásra azt érezzük egy táskán, vagy bármilyen terméken, hogy száraz és merev a felülete, az már biztosan nem jó jel, akkor az alapanyaggal baj van, és az nem lesz jó minőségű már rövid távon sem.

Mely eddig kapott visszajelzésekre gondolsz vissza szívesen?

2019 októberében alapítottam a márkámat, azóta már nagyon sok terméket kiküldtünk. Rendkívül büszke vagyok arra, hogy a vállalkozás fennállásának három éve alatt egyetlen terméket sem küldtek még vissza – ez nem kis dolog. A minőség és a design mindig kiemelt figyelmet kap. Minden vásárlás után szoktam értékelést kérni a vásárlóktól, ez nagyon fontos számomra. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam már. Amire a legbüszkébb vagyok, amit nemrég írt egy vásárlóm, hogy egy régi vágya teljesült azzal, hogy lett egy PODA táskája és sok sikert kíván ehhez a szívvel-lélekkel teli kreatív munkához. Ezen nagyon meghatódtam, megmondom őszintén, nagyon jól esett az, hogy valakit ennyire boldoggá tett a termékem.

Fotó: @gulyas_szilvia_fotografus

Milyen jövőbeli terveid vannak?

Szeptembertől készítem az új kollekciót, amiben szeretnék új táskákat is, de inkább új kiegészítőket is behoznék, mint pl: határidőnapló tok, napszemüvegtok, és most egyedülállóan a bőr kesztyűt is. Anno az iskolában tanultunk kesztyű készítést, de sajnos varrógépet találni ehhez az iparághoz borzasztóan nehéz, évek óta keresgélek, és sajnos nem találtam, de idén végre valahára egy kis segítséggel sikerült szereznem egyet, úgyhogy nagyon szeretnék egyedi tervezésű designer bőr kesztyűket is bevonni a márka életébe. Jelenleg most ez köti le nagyon a figyelmemet, rendkívül izgalmasnak találom ezt az új designer vonalat, izgalmas feladat táskákkal összehangolni a téli kesztyűket. Szerintem ezt nagyon szeretnék a vásárlók.

Fotó: @gulyas_szilvia_fotografus

VIDEO Így tedd fel helyesen a kontúrt, bronzosítót és pirosítót

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!