Tartós szőrtelenítés otthon – ezeket kell tudnod a házilag alkalmazható, IPL technikával működő gépekről

Tartós szőrtelenítés otthon – ezeket kell tudnod a házilag alkalmazható, IPL technikával működő gépekről

Címlap / Stílus / Test / Tartós szőrtelenítés otthon – ezeket kell tudnod a házilag alkalmazható, IPL technikával működő gépekről

Már nagyon régóta szerettem volna meglepni magamat a tartós szőrtelenítés örömével. Amikor elkezdtem érdeklődni a téma iránt, még csak szalonokban volt elérhető ez a kezelés, és egy egyetemista számára meglehetősen drágán. Aztán valahogy háttérbe szorult a kérdés, és én is elvesztem a borotva, gyanta, epilátor Bermuda-háromszögében. Karácsony tájékán azonban szembejött velem egy hirdetés, és ismét belevágtam a lehetőségek feltérképezésébe – ezúttal viszont sikerrel jártam, és megleptem magam egy otthoni használatra kifejlesztett, IPL technikával működő szőrtelenítő géppel.

Nem végleges, de sokkal tartósabb

Ahogy a címben is láthatod, az IPL nem végleges, hanem tartós szőrtelenítést ígér. Ugyan sokan már ezzel elveszítik a lelkesedésüket, de azt azért meg kell említeni, hogy a villanófényes technika jóval tartósabb minden más, otthon is elérhető szőrtelenítési módszernél. Tehát sokkal tovább marad szőrtelen a felület, mint egy gyantázás, epilálás után, a borotváról nem is beszélve.

Tudni kell azt is, hogy a szőrszálak három ciklusban nőnek, ami azt jelenti, hogy akármilyen tartósabb módszert választasz, mindig csak azokat a szőrszálakat tudod vele eltávolítani, amik éppen aktívak. Ez igaz a gyantázására, epilálásra, és az IPL technikára is.

Azonban amíg a gyanta és az epilátor használata után a szunnyadó szálak gyorsan aktivizálódnak, addig a villanófény nem csak hetekre, hanem hónapokra „kiüti a szőrtüszőket. Egyesek nem is termelnek soha többet új szőrszálat (ahogy az előfordulhat pl. gyanta esetében is), mások idővel ismét egy új szőrszállal örvendeztetnek meg minket.

Hogyan működik?

A készülék fényimpulzusokat küld a bőrbe, amik megakadályozzák a szőrszálak növekedését, illetve kihullásra késztetik azokat.

Mivel nem mai technikáról van szó, a legtöbb gyártó már bő tízéves tapasztalattal, klinikai eredményekkel rendelkezik, továbbá bőrgyógyászok bevonásával tökéletesítették a mostani készülékeket, így azokat otthon is nyugodtan használhatod. Természetesen azoktól a gépektől, amiket bárki bárhol megvehet, nem várhatod el nyomban azt az eredményt, amit szakembertől kapsz egy szalonban. Ugyanakkor nem is kerül annyiba, és ha kitartó vagy, ugyanúgy sima lesz a bőröd, csak valószínű kicsit gyakrabban kell használnod a gépedet.

A vásárlásnál egyébként érdemes már erre is ügyelned, hiszen nem minden esetben a legdrágább a legjobb. Célszerű mérlegelned, hogy az adott készülékben cserélhető-e a lámpa, vagy az egész géptől meg kell válnod, ha elfogynak a „villanások”. Persze annak is nézz utána, mennyibe kerül a pótlás… Ez egy fontos szempont, amit mindenkinek egyénileg kell mérlegelnie.

Miért nem egyértelműek az eredmények?

Sajnos nem lehet azt mondani ennél a szőrtelenítési módszernél sem, hogy garantáltan hat hónapig nem fog nőni egy szőrszálad sem, és két hónap elég ahhoz, hogy tökéletesen szőrtelen legyél. Ennek oka az, hogy mindenkinek egyedi a bőrszíne és a szőrszálainak színe is, ami az IPL technika esetében egyáltalán nem lényegtelen szempont. Minél világosabb a bőröd, és sötétebb a szőröd, annál szebb eredményeket érhetsz el.

Barna bőrre és világos, vagy vörös szőrzetre egyáltalán nem is javasolják a készüléket, mert hatástalan lesz. Ha te is olyan mázlista vagy, hogy világos bőrrel és sötét szőrrel rendelkezel, akkor viszont célszerű tartanod az előírásokat. Az első két hónapban kéthetente kell megismételned a villantásokat, és biztos lehetsz benne, hogy ha nem is leszel teljesen sima, nagyon alaposan meg fog ritkulni a szőrzeted. Ezt követően addig érdemes kéthetente ismételgetni a kezelést, amíg el nem éred a kívánt állapotot.

Most jön a jó hír: ezután már csak fenntartó kezeléseket kell alkalmaznod. Az, hogy erre mikor kell sort kerítened, teljesen egyénfüggő. Értelemszerűen, ha úgy látod, kezd néhány szőrszálad visszanőni, ideje ismételni.

Hol akarod használni?

Szintén fontos szempont a vásárlás során, hogy milyen testtájakon szeretnéd használni a készüléket.

Az olcsóbb gépek többnyire csak testre javasoltak, és általában egy fejjel rendelkeznek.

A drágább változatokhoz tartoznak olyan kiegészítők, amikkel arcon is végezhetsz szőrtelenítést, illetve olyan kezelőfelületet is biztosítanak számodra, amik nagyobbak, tehát pl. a lábaidon gyorsabban tudsz haladni.

Én egy teljesen hétköznapi, testen használható készüléket vettem meg, a Philips Lumea Advanced IPL SC1995/00-at, akciósan 60 000 forintért. Ehhez nem tartozik cserélhető kiegészítő, de nyaktól bokáig 20-25 perc alatt végigértem magamon.

Persze, ha neked ennyi időd sincs a szőrtelenítésre, vagy nagyon erős, sűrű a szőrzeted, esetleg arcon is szeretnéd használni, akkor megéri több kezelőfelülettel rendelkező gépet venned, de ha te is csak a „klasszikus” területen szőrtelenítenél, jó választás lehet számodra ez a gép.

Saját eredmények

Az én gépem vezetékes (léteznek akkumulátoros változatok is), de egyáltalán nem zavaró a kábel, a hossza tökéletesen megfelel a célra. Bár gondosan elolvastam a használati utasítást, persze én is csodát vártam első alkalommal – nem jött. Mintha egy-két helyen nem nőtt volna vissza szőr, de nem voltam biztos benne.

Aztán a második alkalom után sem tűnt úgy, hogy óriási a változás, ám mire eljutottam a harmadik kezelésig, rendkívül feltűnő volt a szőrszálak ritkulása. Amellett, hogy szinte az elejétől kezdve jóval hamarabb végeztem a borotválkozással, már jól láthatóan foltokban hiányoztak a szálak. Ami úgy tűnik, frissen nőtt vissza, az is jóval gyengébb, egyáltalán nem olyan, mintha valaha borotválkoztam volna az adott területen.

Mondhatni, tökéletesen látszik, hol nem sikerült villantanom, ugyanis azon a felületen, ahova nem jutott a villanófényből, meg is maradtak a szálak. Ebben rejlik egyébként a villantás nehézsége: sajnos nem látod, hogy előzőleg mely területet kezelted, ezért előfordulhat, hogy ugyanoda többször, máshova meg egyszer sem villantasz.

Még néhány hasznos infó

Az én gépem 250 000 villantást bír, ami nagyon sokáig elég lesz főleg, ha idővel eljutok a fenntartó kezelésekig. Bár pontosan nem számoltam, legfeljebb 150 villantással körbeérek magamon. A készülékkel nincs rossz tapasztalatom, egyelőre nem melegszik, nincs hibája, viszont meglepően hangos volt a ventilátora, ez az elején kicsit ijesztő volt számomra.

Ha valamin változtathatnék rajta, akkor jó lenne, ha nem műanyag, hanem szilikon lenne a lámpát körbeölelő rész, bár nem tudom, technikailag ez kivitelezhető-e egyáltalán. A villanófényt ugyanis addig nem tudod aktiválni, amíg teljesen rá nem nyomod a bőrödre a lámpát. Ez egyrészről jó, hiszen nem vész el a villantás legkisebb része sem, viszont bizonyos területeken, pl. a térd környékén, vagy a bokánál nem éppen könnyű tökéletesen rányomni a bőrre. Persze kivitelezhető, de ez kicsit pepecselős, szemben a többi testrésszel, amiken nagyon gyorsan lehet haladni.

Ami a legjobb benne

Két dolgod emelnék ki: egyrészt azt, hogy többé nem a mindennapok része a szőrtelenítés, egyszerűen elfeledkezhetsz róla hosszú hetekre. Másodsorban pedig azt, hogy nem fáj. Nem mondom, hogy nem fogsz semmit érezni, főleg, hogy több fokozat van a gépen (az enyémen öt), és mindenkinek magának kell beállítania az erősséget. Amíg ezt sikerül, addig kicsit csíphet. De, ha túléltél már valaha egy gyantázást, vagy egy epilálást, esetleg tetoválást, akkor ezt meg sem fogod érezni.

Anyajegyek, sebek, bőrhibák felett nem ajánlatos villantani, ezeket próbáld meg elkerülni! Továbbá (aktuálisan) szőrtelen felületen kell villantani, az viszont nem befolyásolja a készülék hatékonyságát, hogy gyantát, epilátort, vagy hétköznapi borotvát használsz előtte. Arra viszont ügyelj, hogy 12-24 óra elteljen a szőrtelenítést követően, hiszen a mikro felhámsérülések fájdalmasabbá tehetik a procedúrát.

Egyetlen hátrány, amit idáig felfedeztem, hogy kicsit kiszárítja a bőrömet a villantás, de egy kis extra testápoló engem teljes mértékben kárpótol az eredményért cserébe.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást