Család / Életmód

Takarítási tippek kisállat tartóknak – Szagok, foltok, szőr ellen

Takarítási tippek kisállat tartóknak – Szagok, foltok, szőr ellen

Kutyát vagy cicát tartani a lakásban jár némi kellemetlenséggel, és az biztos, hogy ha együtt élsz valakivel, akkor szükség szerűen alkalmazkodnod kell hozzá, legyen az ember vagy állat. A gazdik mégis egyet értenek abban, hogy ezek az áldozatok megérik azt a szeretetet és barátságot, amit egy négylábú adhat, még akkor is, ha például a takarításra nekik jobban oda kell figyelni. Az alábbi tippek jól jönnek majd, ha egy kutyával vagy egy macskával osztod meg a lakást.

Alomszag ellen

Mindegy, milyen gyakran takarítod, és milyen speciális almot használsz, az alomtálnak mindenképpen lesz valamennyi szaga, azonban nem kell, hogy ez feltétlenül belengje az egész lakást. Az alomtál közvetlen közelében, de olyan helyen, ahol a cica nem fér hozzá, helyezz el egy adag sót, amibe szárított levendulát vagy citrom héjat is dobhatsz.
A só megköti a levegő nedvességét, így a kellemetlen szagokat is magába szívja, a citrom pedig friss illattal tölti be a levegőt. Ha a só nehézzé, csomóssá válik, akkor egyszerűen tegyél frisset a helyére.

Vizeletfolt a szőnyegen

Balesetek előfordulnak, de nem kell, hogy ezeknek nyoma is maradjon. Ha a szőnyeget meg tudod emelni, akkor tegyél a folt alá újságpapírt, hogy tisztítás közben a nedvesség ne szivárogjon át a szőnyeg alatti padlóba is.
Ez után spriccelj ecetes vizet a foltra és tegyél rá egy újságpapírt, majd alaposan nyomkodd meg, hogy magába szívja a nedvességet. Ismételd a folyamatot addig, amíg a papír száraz nem lesz. Ekkor szórj a foltra szódabikarbónát, majd néhány perc múlva porszívózd át a területet.

Vizeletszag ellen

Ha az alapos tisztítás ellenére még mindig érzed a kellemetlen szagot, akkor egy szórófejes flakonban keverj el egy rész szájvizet két rész vízzel, és ezt spricceld az érintett területre, majd a nedvességet itasd fel újságpapírral.
Ha kell, a műveletet többször is megismételheted.

Szénszűrő az alomba

A vékony szénlapok ismerősek lehetnek, ilyesmit szokás használni, hogy semlegesítsd a kellemetlen szagokat a hűtőszekrényben.
A lapokat azonban az alomtálca szellőzőjébe is becsúsztathatod, hogy megkössék a kellemetlen szagokat, mielőtt azok a levegőbe kerülnének. Teljesen természetes, veszélytelen, ugyanakkor hatásos módszer, a szénlapokat pedig kisállat boltokban is, fillérekért beszerezheted.

Sárfolt a kanapén

Előfordul, hogy egy kiadós séta után kedvencünk olyan fáradtan ér haza, hogy a lábmosásig sem hajlandó várni, máris felhuppan a kanapéra. Ha már megtörtént a baj, a még nedves sárfoltot újságpapírral felitathatod, a megszáradt foltot pedig egy rövid szálú, puha kefével tudod kidörgölni a szálak közül, hogy aztán felporszívózd.
Ha maradt egy kis szennyeződés, akkor az ecetes vizes átmosás, illetve a szódabikarbóna itt is segíthetnek.

Szőrtelenítés

Mindegy, milyen alaposan ápolod kedvenced szőrét, főleg vedlési időszakban elkerülhetetlen, hogy ne legyen tele minden a kutya vagy a macska bundájával. A padlót könnyű felporszívózni, de a kanapé már nehezebb eset.
Egy bársonykefe jó szolgálatot tehet, ha pedig ilyen nincs kéznél, egy egyszerű kefét is beboríthatsz puha ruhával, majd enyhén benedvesítve átdörzsölheted vele a kanapét, hogy összeszedd az elhullott szőrszálakat.

A kanapé felfrissítése

A kanapét időnként felfrissíteni akkor sem árt, ha nincs kisállat a házban, de a gazdik különösen érzik, hogy a szövet idővel veszít a színéből és a frissességéből. Ha egy liter vízben elkeversz egy kanál szalmiákszeszt, remek kárpittisztítót kapsz.
Márts a folyadékba egy puha kefét, majd gyors, határozott mozdulatokkal dörzsöld át a kanapét, hogy tiszta, friss, élénk és illatos legyen.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást