Így takaríts, ha allergiás vagy! Tünet-minimalizáló trükkök

Így takaríts, ha allergiás vagy! Tünet-minimalizáló trükkök

Címlap / Otthon / Háztartás / Így takaríts, ha allergiás vagy! Tünet-minimalizáló trükkök

Akár szezonális pollen- vagy por allergia kínoz, esetleg asztmás vagy, az alábbi tippekkel csökkentheted a takarítással járó irritációt és megelőzheted a tünetek súlyosbodását.

Allergia-minimalizáló eszközök 

Egy HEPA-szűrős porszívó nagy segítség, illetve olyan gépek is kaphatóak, melyek ultraviola fénnyel pusztítják el a poratkák és baktériumok 99,9 százalékát. A mikroszálas törlőkendők és felmosók azért hasznosak, mert sokkal jobban vonzzák a port, mint a hagyományos pamut vagy papír társaik.

Olyan felmosót válassz, amely lecsatolható és a gépben könnyen kimosható. Használj takarítás közben eldobható maszkot, hogy minél kevesebb port szívj be. Ha érzékeny és könnyen kipirosodik a bőröd, vegyél gumikesztyűt. Ebből lehetőleg kerüld a latexet, mert az irritációt okozhat, inkább olyat válassz, ami belül textillel bélelt.

Válogasd meg a tisztítószereket

Bizonyos összetevőik ugyanis hasonló kellemetlen tüneteket okozhatnak, mint maguk az allergének. A legjobb, ha természetes anyagokat használsz takarításhoz, például ecetet, citromlevet vagy szódabikarbónát. Ha mégis inkább vásárolsz tisztítószert, keress illatmentes termékeket, mert minél kevesebb vegyszer van benne, annál kisebb az allergia veszélye. Nézd meg az összetevőket és az alábbi kemikáliákat próbáld kerülni: ammónia, formaldehid, szódium hidroklorid, sodium lauryl szulfát és D-limonén.

Természetes tiisztítószerek allergiásoknak
chiociolla/depositphotos.com

Hálószoba

Aki különösen érzékeny a porra, annak ajánlott hetente mosnia az ágyneműjét – de legalább a párnahuzatot – egyébként kéthetente érdemes. Ha a pollenre vagy allergiás, ne kint szárítsd az ágyneműt, mert rászáll a virágpor. Egy helyiségben mindig „felülről lefelé” takaríts, így a por egyre lejjebb száll és alaposabban tudsz tőle megszabadulni. Kezdj a szekrény tetejével és a felső polcokkal, a végére maradjon a szőnyeg és a padló. Ha nagyon irritál a por, szabadulj meg a szőnyegedtől, az ugyanis a poratkák és a por melegágya.

Hálószoba takarítás allergiásoknak
AllaSerebrina/depositphotos.com

Fürdőszoba

A fürdőben különös figyelmet kell fordítani a penész elleni védekezésre. Mikor hypoval, hidrogén peroxiddal, sósavval vagy egyéb agresszív vegyszerrel takarítasz, mindig vegyél maszkot és kesztyűt. Nyiss ablakot, csinálj huzatot, tehát ügyelj arra, hogy a helyiség jól szellőzzön. A zuhanyzó és a kád sarkaiban megülő koszt és penészt úgy távolíthatod el, hogy a vegyszerbe mártott papírtörlőt odanyomkodod és 15 percig hagyod hatni. A törölközőket és a kádkilépőt is hetente mosd ki. 

Nappali

Minden vízszintes felületet törölj le, mert ott ül meg a por. Ilyen például a sokak által elhanyagolt ablakpárkány, vagy az ablakok és ajtók teteje, ezeket is heti rendszerességgel portalanítsd. A műnövényeket és a lámpákat is rendszeresen töröld le, meglepően sok port vonzanak. A mesterséges légfrissítők irritációt okozhatnak, ezek helyett illatosítsd a helyiséget természetes anyagokkal: fahéjjal, citrusok héjával vagy szerecsendióval, fűszerekkel.

Portörlés tippek allergiásoknak
IgorVetushko/depositphotos.com

Konyha

Hetente takarítsd ki a hűtőszekrényt és szabadulj meg minden lejárt ételtől. A konyhaszekrényeket háromhavonta pakold ki és alaposan töröld át tisztítószeres ronggyal. A páraelszívó szűrőjét rendszeresen tisztítsd vagy cseréld, és ha van a helységben rongyszőnyeg, kéthetente mosd ki. A konyha a főzéssel járó pára miatt melegágya a penésznek, ha ez állandó probléma, egy szellőztető ventilátor beszerelése lehet a megoldás, természetesen ezt is érdemes havonta tisztítani.

Ügyelj arra, hogy az alsó konyhaszekrény és a fal között jól zárjon a szigetelés, mert a bútor mögé folyó víz idővel penészt okozhat. Ugyanez vonatkozik a – sokak által elhanyagolt – mosogató alatti szekrényre is, itt is győződj rendszeresen arról, hogy a szifon nem ereszt.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!