Háztartás / Otthon

Piszkos fugák és penész ellen: így lesz ismét ragyogó a fürdőszoba természetes tisztítószerekkel

Piszkos fugák és penész ellen: így lesz ismét ragyogó a fürdőszoba természetes tisztítószerekkel

Ma már nincs olyan probléma, amire ne létezne azonnali megoldást kínáló tisztítószer, de sokan ódzkodnak ezek használatától: vagy azért, mert a maguk vagy a gyermekük egészségét féltik, vagy mert a környezet miatt aggódnak. Természetes, ha a fürdőszobádban baktériummentes, mégis egészséges levegőt szeretnél. Ebben segíthetnek a természetes tisztítószerek.

Piszkos fugák és penész ellen: így lesz ismét ragyogó a fürdőszoba természetes tisztítószerekkelRagyogó, hófehér fugák

A csempék közötti apró részeket nem egyszerű kitisztítani, de egy aktívan habzó, természetes szer, meg persze némi lelemény segíthet: egy kis tálkába keverj el szódabikarbonát és egy kevés citromlevet úgy, hogy kenhető masszát kapj, majd az egészet gyorsan vidd fel a szennyezett fugákra.

A beinduló kémiai reakció, ami tulajdonképpen aktív, habzó pezsgés formájában jelentkezik, segít feloldani a lerakódott szennyeződéseket, miközben a szódabikarbóna és a citromlé egyaránt fertőtlenít és fehérít is.

Ha még látványosabb javulást szeretnél elérni, néhány percig hagyd állni a keveréket, majd egy fogkefe segítségével alaposan sikáld át a felületet. A legjobb, ha esetleg van egy már nem használt, elektromos gyermek-fogkeféd, ami még üzemképes, így izomlázad sem lesz a művelet végére.

Ha kész vagy, nedves ruhával töröld le a masszát, és már élvezheted is a hófehér fugák látványát!

Kellemetlen szagú lefolyók ellen

A lefolyók kellemetlen illatát legtöbbször – hacsak nem a szennyvíz visszafolyásáról vagy dugulásról van szó – a perem alatt, illetve a csőben kialakuló penész okozza, amit persze nem egyszerű elpusztítani, révén nem férsz hozzá a felülethez. Ha meg akarsz szabadulni tőle, először egy kevés szódabikarbonát hints az enyhén nedves mosdókagylóba a lefolyó köré, és súrold át vele a területet. A finom szemcsék a perem alá is behatolnak, és elpusztítják a penészgombát.

Ez után csepegtess a lefolyóba néhány csepp teafaolajat, ami rendkívül erős fertőtlenítő és gombaölő hatással bír. Végül dugd be a lefolyót, töltsd fel a kagylót forró vízzel és önts hozzá – méretétől függően – egy-két deciliter citromlevet, majd gyorsan távolítsd el a dugót. Légy óvatos, érdemes egy fogót vagy csipeszt használni, hiszen minél forróbb a víz, annál jobb a lefolyó megtisztításához, de annál rosszabb a kezednek! A lezúduló forró, citromos víz végleg megszüntet minden kellemetlen szagot, és friss, tiszta illatot hagy maga után.

Tiszta, vízkőmentes WC és csaptelepek

A makacs vízkő feloldására talán még az ecetnél is hatékonyabb megoldást kínál a citromsav, amit bármelyik háztartási boltban vagy gyógyszertárban is beszerezhetsz. Csak szórd az enyhén nedves felületre, legyen szó a WC-kagylóról vagy a csaptelepről, hagyd állni néhány percig, majd finom, súroló mozdulatokkal töröld át és öblítsd le a felületet. Különösen nagy előnye, hogy mivel enyhe savról van szó, mindenféle felületen bevethető, legyen az fém, zománc vagy akár csempe, és nem is hagy maga után kellemetlen szagot, csak tisztaságot és citrusos frissességet.

Piszkos fugák és penész ellen: így lesz ismét ragyogó a fürdőszoba természetes tisztítószerekkel

Kép forrása: gzorgz/depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást