Egy finom édesség a legszürkébb napokat is feldobja a karanténban, ráadásul ezek a receptek olyan egyszerűek, hogy esetleg megpróbálhatod őket a gyerkőccel együtt is elkészíteni, némelyik pedig hamarabb megvan, mint ahogy betölt a gépen a sorozat következő része. Ráadásul alig kell hozzájuk valami, így az éléskamrát sem kell kifosztani, és nem kell délután boltba menni az édességvágyad miatt.
Csokoládés zabszelet
Hozzávalók: 3 csésze nagy szemű zabpehely, fél csésze mogyoróvaj, fél csésze barna cukor, 1 csésze apróra tört csokoládé.
Elkészítés: Egy közepes méretű tepsit bélelj ki sütőpapírral úgy, hogy a papír kicsit túllógjon a tepsi szélén, így egyszerűbb lesz majd kiemelni a sütit. A vajat és a cukrot közepes lángon melegítsd, amíg össze nem olvadnak.
Öntsd hozzá a zabpelyhet és kevergesd 3-4 percig. A zabpehely felét öntsd a tepsibe és simítsd el, nyomkodd le egy kicsit. A másik felét tedd félre. A mogyoróvajat olvaszd össze a csokoládéval, amíg teljesen homogén nem lesz. Egy keveset tegyél félre a díszítéshez, a többit egyenletesen oszlasd el a zabpelyhen.
Öntsd a tetejére a megmaradt zabpelyhet, óvatosan nyomkodd le egy kicsit, majd díszítsd úgy, hogy rácsurgatod a félretett mogyoróvajat. 2-3 órára tedd a hűtőszekrénybe, majd emeld ki a tepsiből és szeleteld.
Villámgyors csokis mousse
Hozzávalók: egy csomag instant pudingpor, két doboz tejszín.
Elkészítés: Az instant pudingport készítsd el a csomagoláson található utasítás szerint azzal a különbséggel, hogy tej helyett tejszínt használsz. Ha már jól elkeverted, pár percre tedd a hűtőbe, majd egy robotgéppel verj belőle sűrű habot.
A kész mousse-t le is fagyaszthatod, de hűtőszekrényben letakarva is eláll két hétig. Nagyon sűrű, nagyon tartalmas édesség, amiből egyszerre egy kanállal is elég. Ha kevésbé nehéz desszertet szeretnél, készítheted fele-fele arányban tejjel és tejszínnel is.
Mártogatósnak is használhatod kekszhez, gyümölcsökhöz, és természetesen más ízű pudingokkal is működik!
Pillecukros eperhab
Hozzávalók: 250 gramm eper, 25 gramm cukor, 200 ml tejszín, 150 gramm pillecukor.
Elkészítés: Néhány szem epret tegyél félre a díszítéshez. A többit megtisztítva vágd negyedekre és a cukorral és a vízzel együtt főzd addig, amíg a cukor felolvad az eprek pedig megpuhulnak. Robotgéppel pürésítsd, majd amíg még forró, add hozzá a pillecukrot és kevergesd, amíg felolvad. Tedd félre hűlni.
A tejszínből verj kemény habot, majd óvatosan forgasd hozzá az epres krémet. Töltsd poharakba és tedd hűtőszekrénybe legalább két órára. Tálalás előtt díszítsd eperszemekkel.
Tejcsokis tart pereces szórással
Hozzávalók: 340 gramm jó minőségű tejcsokoládé, másfél csésze tejszín, fél csésze mogyoróvaj, 200 gramm sós perec durvára törve.
Elkészítés: A tejszínt melegítsd fel és öntsd az apróra tört tejcsokoládéra. Időnként megkeverve hagyd állni, amíg a csoki teljesen felolvad, majd hűtsd szobahőmérsékletre.
A mogyoróvajat olvaszd folyékonyra, majd keverd hozzá az összetört perecet és nyomkodd egy tortaforma aljára, és tedd a hűtőszekrénybe. Ha már megdermedt, öntsd rá a csokoládét és tedd vissza a hűtőbe legalább 4 órára. Tálalás előtt ha szeretnéd, még megszórhatod perectörmelékkel.
Karamellás-csokis kenyérpuding
Hozzávalók: 2 szelet fehér kenyér vagy kalács, 2 nagy tojás, 6 evőkanál tej, 2 evőkanál cukor (plusz egy kevés a tetejére), 10 szem karamellával töltött bonbon vagy valamilyen karamellás csokiszelet felkockázva.
Elkészítés: A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Két kisebb sütőformába vagy hőálló bögrébe tegyél sütőpapírt vagy fújd be őket olajjal. A kenyérszeleteket vágd kockára. Egy tálban keverd össze a tojást, a tejet, a cukrot és adj hozzá 8 szemet a csokiból. Add hozzá a kenyérkockákat és forgasd össze alaposan.
Oszd el a keveréket a két formában, mindegyik tetejére tegyél egy-egy csokit és szórd meg egy csipet cukorral. Tedd a sütőbe 30 percre. A sütőből kivéve hagyd 10 percig hűlni, mielőtt tálalod, hogy habkönnyű és lágy legyen.