Így szüntesd meg a rossz leheletet

Így szüntesd meg a rossz leheletet

Címlap / Otthon / Háztartás / Így szüntesd meg a rossz leheletet

Kevés kellemetlenebb és zavaróbb dolog van, mint ha valakinek nem kellően friss a lehelete. Ez befolyásolja az ember közérzetét, társas kapcsolatait, így könnyen megeshet, hogy se randevúzni, se barátkozni nem mer.

A rossz lehelet okai

A kellemetlen lehelet hátterében számos ok húzódhat meg. Ilyen például a nem megfelelő szájhigiénia, fogkő, szájszárazság, ínybetegség, különböző bakteriális szájbetegségek, de nem ritka a gyomorpanaszok miatti szájszag sem.
Amennyiben már kialakult a probléma, mindenképp szakember segítségét kell kérni, -mivel például a fogkő miatt akár még el is veszíthetjük fogainkat-, viszont a legjobb, ha több időt fordítunk a megelőzésre, de ha már fellépett a kellemetlen szag, számos módszer van, amely segít enyhíteni a tüneten.

Mit üzen a szájszag?

Sok esetben a szájszagnak nagy jelentősége van, hiszen gyakran különböző betegségekről árulkodik, így könnyebb rájönni, mi is áll a háttérben.
Például a kesernyés szag refluxra utal, – melyet a gyomorból visszaáramló sav okoz-, az acetonos cukorbetegségre, míg ha enyhe ammóniát érzünk, az vesebetegségre enged következtetni.

Rossz szokások, melyek szájszagot okozhatnak

Vannak olyan rossz szokások, melyek hozzájárulnak a rossz lehelethez, így érdemes ezeket háttérbe szorítani. Ilyen például a dohányzás, a túl sok kávé- és cukorfogyasztás, valamint az erős fűszerek gyakori és mértéktelen használata.
Természetesen, ha egyszer-egyszer bűnözünk, attól még nem alakul ki el nem múló szájszag, de ha rendszeressé válik, az már növeli az esélyét.

Víz

Szinte nincs is olyan probléma, melyre a víz ne jelentene megoldást, vagy legalább valamennyi segítséget. Amennyiben dehidratálttá válunk, szánk könnyen kiszárad, ami kellemetlen leheletet eredményezhet.
Emellett kimossa a baktériumok egy részét, így megelőzhető a száj bakteriális fertőzése is, valamint hozzájárul a szervezet megfelelő működéséhez.

Joghurt

Talán a legismertebb szájszagűző az a natúr joghurt, mivel fogyasztásával elszaporodnak a szájban a „jó” baktériumok, melyek semlegesítik a „rosszakat”, valamint csökkentik a szulfid vegyületeket mennyiségét, melyek a rossz leheletért felelősek.
Arra viszont ügyelj, hogy ne agyoncukrozott, agyonízesített joghurtot válassz, mivel akkor a hatás elmarad.

Sütőpor

Kevesen tudják, de a sütőpor igen pozitív hatással van szinte az egész szájhigiéniára. Egyrészt megelőzi a fogkő kialakulását, eltávolítja a lepedéket, valamint elűzi rossz szájszagot, mivel lúgos állagának köszönhetően semlegesíti a szájban lévő savas kémhatást, ami a rossz leheletért felelős.
Külön jó oldala, hogy még a fogakat is fehéríti, ezért olykor-olykor bátran alkalmazzuk!

Petrezselyem

Sokan petrezselymet rágcsálnak miután hagymát fogyasztottak- nem ok nélkül. Ugyanis ebben a zöld növényben rengeteg klorofill található, ami az egyik legjobb szájfrissítő anyag, valamint elpusztítja a megbúvó káros baktériumokat is.
Nemcsak semlegesíti a rossz szagokat, de kifejezetten kellemessé is teszi a leheletet. Természetesen nemcsak a petrezselyem, hanem például a nyers sárgarépa rágcsálása is hasonló hatással bír, sőt, még a fogkő ellen is felveszi a harcot!

Otthoni frissítő öblögető

Nem kell nagyobb összegekért a drogériákban megvenni a szájspray-ket, szájvizeket, hiszen otthon, mi magunk is elkészíthetjük azokat. 250 ml vízhez adj hozzá 5 csepp borsmenta illóolajat, 1 tk. glicerint, és egy kevés aloe vera kivonatot.
Keverd össze, és már használhatod is. Kiválóan fertőtlenít, és hatékony elűzi a rossz leheletet!

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!