Szülők, akik megszakították a kapcsolatot a gyerekükkel: ez volt az indokuk

Szülők, akik megszakították a kapcsolatot a gyerekükkel: ez volt az indokuk

Címlap / Életmód / Család / Szülők, akik megszakították a kapcsolatot a gyerekükkel: ez volt az indokuk

A szülő és gyermeke közötti kapcsolat várhatóan élethosszig tartó lesz – gyümölcsöző, szeretetteljes kötelék, amely minden csúcsot és mélypontot túlél. Néhány szülő számára azonban nehéz lehet fenntartani ezt a kapcsolatot. Végül egy szülő úgy érezheti, hogy elérte azt a pontot, ahonnan nincs visszatérés, ezért úgy dönt, hogy eltávolodik a szerepétől.

Az egyre inkább polarizálódó világban egyre több szó esik olyan gyerekekről, akik nem beszélnek a szüleikkel. De ez fordítva is megtörténik, még akkor is, ha erről ritkábban beszélünk. Ennek részben az lehet az oka, hogy az adatok azt mutatják, hogy ritkábban fordul elő, hogy a szülők szakítják meg a kapcsolatot a gyermekeikkel. A Stand Alone brit elidegenedési jótékonysági szervezet 2015-ös tanulmánya kimutatta, hogy az elidegenedett szülők 5%-a saját maga kezdeményezte az eltávolodást.

A döntés már így is nehéz és fájdalmas, és akik átélik ezt az elidegenedést, azt mondják, hogy viszonylagos ritkasága különösen elszigetelővé teszi, és megbélyegzi azokat, akik ezt az utat választják.

svetikd/istockphoto.com

Tabutéma a gyerekekkel való kapcsolat megszakítása

Helen például több mint egy éve nem beszélt a fiával. Amikor utoljára hallott róla, börtönben volt. Most 31 éves, és több mint egy évtizede opioidfüggő.

Megpróbált felhívni, valószínűleg pénzt kérni, de én nem vettem fel” – magyarázza Helen, aki Angliában él. „Jelenleg ez a helyes döntés a biztonságom és a józanságom szempontjából.” Fia kislányának elsődleges gondozójaként Helennek az a célja, hogy szerető és biztonságos környezetet biztosítson számára, amelyben felnőhet.

„Mind a kutatások, mind a populáris kultúra terén ritkán hallunk olyan szülőkről, akik elhidegülnek gyermekeiktől, mert ez annyira tabu, és nagyon kevés olyan hely van, ahol nem ítélkeznének nyíltan az élményről”

– magyarázza Lucy Blake, a pszichológia vezető oktatója a Bristoli Nyugat-Anglia Egyetemen, aki az elidegenedésre specializálódott.

Miért idegenednek el a szülők?

Az okok, amelyek miatt a szülők felmondják a kapcsolatukat gyermekeikkel, hasonlóak ahhoz, amiért a gyerekek távolodnak el szüleiktől: Blake szerint a leggyakrabban említett okok között a családi konfliktusok, a személyes értékek (például vallási meggyőződés) különbségei, a kábítószer-használat és más mérgező viselkedések szerepelnek.

A Stand Alone kutatás kimutatta, hogy a fiúkkal való kapcsolat megromlását a válással, a mennyel és a házassággal kapcsolatos problémák okozták a legszélesebb körben; míg a lányoknál gyakoribbak voltak a mentális egészségügyi problémák és az érzelmi bántalmazás.

Ám a döntés, hogy egy szülő megszakítja a kapcsolatot a gyermekével, megterhelő és nehéz. Társadalmi szempontból a szülőktől elvárják, hogy feltétel nélkül ápolják és szeressék gyermekeiket. „Nagyon magas, szinte isteni elvárásaink vannak egy szülővel szemben, ha azt akarjuk, hogy feltétel nélkül szeressen” – magyarázza Blake. „Ez meglehetősen problémás lehet, mivel azt sugallja, hogy bármilyen viselkedést el kell fogadniuk, beleértve mindenféle pszichológiai és pénzügyi visszaélést is.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást