A szomorúság titkos szuperereje, ami csak ennél az érzésnél jelentkezik

A szomorúság titkos szuperereje, ami csak ennél az érzésnél jelentkezik

Címlap / Életmód / Lélek / A szomorúság titkos szuperereje, ami csak ennél az érzésnél jelentkezik

A tudomány szerint a szomorúság érzésének több olyan előnye is van, ami evolúciós okokból előnyös is lehet számunkra. Bár egy nehéz helyzetben nem éppen erre fókuszálunk, mégis érdemes lehet megismerni ennek az érzésnek a szupererejét

A szomorúság evolúciós előnyei

Ahhoz, hogy megértsük a szomorúság érzésének fontosságát, érdemes tudni, hogy több helyzet, élmény válthatja ki ezt az érzést, mint bármelyik másikat, illetve ez a legintenzívebben megélt érzelem. Íme az előnyei:

A szomorúság segít a kapcsolódásban és az empátia erősítésében is

Ezt a funkciót Charles Darwin is felismerte, szerinte ez volt a szomorúság érzésének egyik evolúciós funkciója. A teóriája szerint a bánat hatására az emberek kifejezhetik a környezetük felé azt a stresszt, amit átélnek, illetve támogatást is kaphatnak a körülöttük lévőktől. Így egy traumatikus élményt könnyebb átvészelni.

A bánat információt adhat a veszélyekről

Kutatások szerint ahogy a fizikai fájdalom, úgy a lelki is képes jelezni, hogy valami nem jó az embereknek. Nincs olyan helyzet, amely pszichológiai szempontból kárt okozna, de ne kísérné a szomorúság érzése. Legyen szó bántalmazó kapcsolatról, rossz munkahelyről, ezek mind-mind bánatossá tehetnek, ami pedig jelezheti, hogy érdemes kiszállni az adott helyzetből.

Segít a priorizálásban és fejleszti a problémamegoldó-képességet

A szomorúság gyakori eredménye, hogy a belsődre fókuszálsz, a környezetedre viszont már kevésbé. Pszichiáterek szerint ezt azért tesszük, hogy ne pazaroljunk el annyi energiát, hiszen így a belsőnkre fókuszálunk, mélyebbre ásunk magunkban és igyekszünk minél hamarabb megoldást találni a problémára. 

Egy kutatás pedig azt is bizonyította, hogy a szomorú emberek általában ügyesebben használják az adatokon alapuló stratégiákat, míg a vidámak inkább a teóriákon alapuló megoldásokkal rukkolnak elő. Egyes helyzetekben tehát a bánat segíthet, hogy objektívabb, tényekkel alátámasztott döntéseket hozz.

A motiváció egyik legerősebb üzemanyaga

Kutatások szerint a szomorúság arra motivál, hogy kikerülj a nehéz helyzetből, hiszen mind a belső, akár önismereti munka, mind pedig a körülmények megváltoztatása kerül a középpontba. 

PixelsEffect/istockphoto.com

Hogyan használd ki maximálisan a szomorúság rejtett szupererejét?

Sokan azért nem tudják kihasználni a szomorúság erejét, mert nem engedik meg maguknak. Pedig olykor jobb, ha átadod magadnak ennek a rossz érzésnek annak érdekében, hogy a javadra fordítsd. Íme néhány trükk, amivel kihozhatod a helyzetből a legtöbbet.

Kapcsolódj!

Ne félj gyengének látszani és ne rejtsd el az érzéseidet. Ha nem osztod meg másokkal a bánatod, idővel depresszió is kialakulhat nálad. Ilyen esetekben szükséged van a kommunikációra, empátiára, támogatásra.

Mit üzenhet az érzés?

Mivel a szomorúság nem okoz fizikai panaszokat, hajlamosak vagyunk elnyomni. Érdemes egy kis önismereti munkát érezned és kiderítened, milyen helyzetekben érzed magad szomorúnak. Ha az érzés egy bizonyos dologhoz vagy személyhez köthető, akkor meg is találtad a probléma okát.

Reflektálj! 

Szakemberek szerint a negatív események során hajlamosabbak vagyunk befelé fordulni, értékelni az érzelmeinket, gondolatainkat. Ez a módszer segíthet a továbblépésben és a gyógyulásban, illetve az energiák átcsoportosításában is. A szomorúság tehát használható arra, hogy megismerd a saját működésedet.

Fejlődj!

A bánat remek katalizátora lehet a tanulásnak, fejlődésnek. Például lehet, hogy ennek hatására keresel új hobbit, néhány új relaxációs technikát, vagy más célokat tűzöl ki.

Kreatívkodj!

A bánat kutatások szerint fokozza a kreativitást is, ez pedig nem ismeretlen a zenében, vagy más művészeti ágakban sem. Érdemes tehát keresned egy olyan kreatív médiumot – írás, rajzolás, festés, zenélés, éneklés -, ahol kifejezheted az érzéseidet alkothatsz valamit.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!