Így nem keseredik meg a mák – És miért annyira egészséges?

Így nem keseredik meg a mák – És miért annyira egészséges?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Így nem keseredik meg a mák – És miért annyira egészséges?

A mákos sütemények, úgy mondják, tipikus kelet-európai ételek. Míg a nyugati világban többnyire félnek tőle, emiatt csak keveset fogyasztanak belőle, mi „két pofára” ettük, esszük – és nem lett tőle semmi bajunk. Sőt. A máknak számos kedvező hatása van.

VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?

Miért félnek nyugaton a máktól?

A mák fogalma szorosan összekapcsolódik az ópium fogalmával. Tény, hogy a régi időkben rendszeresen adtak mákos ételt a nyugtalan gyerekeknek. Az is tény, hogy a mákot nem véletlenül használták gyógyításra, hiszen nyugtató, fájdalomcsillapító hatása van. Ám a máknak több fajtája létezik, melyek közül mára csak egyet használunk étkezési célra, azt, amelynek rózsaszín a virága. Csak ennek a fajtának a termesztése, forgalmazása engedélyezett, mert alacsonyabb az alkaloid tartalma.

Az egészséges élelmiszer

A táplálkozástudomány szerint az egyik legegészségesebb növény, tápanyag és ásványi anyag tartalma miatt.

Tartalmaz B1-, B2-, B3-, B6-vitamint, kalciumot rezet, vasat, foszfort káliumot, magnéziumot, cinket, mangánt, és magas a fehérje tartalma is. Sokak úgy gondolják, hogy a mák kifejezetten jó a csontritkulásra, egyesek viszont úgy vélik, hogy nem elég nagy ehhez a foszfortartalma. Én úgy gondolom, hogy aki egész élete folyamán(!) rendszeresen fogyaszt mákot, annak kevesebb problémája lesz csontritkulás ügyben, és könnyebben elkerüli a levertséget, magnézium és B vitamin tartalmának köszönhetően.

Oldalak: 1 2 3 4

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/4
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!