Kert és terasz / Otthon

5 gyümölcsbokor, amit megéri elültetni – Ínycsiklandó terméseket hoznak majd

5 gyümölcsbokor, amit megéri elültetni – Ínycsiklandó terméseket hoznak majd

Ribizli

Egy kalap alá vesszük a ribizliket, azonban már rengeteg altípusuk ismert, kezdve a törzsük hosszától, a bogyók méretétől és színétől.

Ami biztos velük kapcsolatosan: szeretik a vizes talajt, a fekete ribizli pedig a kissé árnyékosabb helyet preferálja, ezt leszámítva azonban semmilyen különlegesebb igénnyel nem kell számolnod. Ültetni ősszel kell őket, és többnyire már kora nyáron teremnek is.

Frissen fogyasztva a legistenibbek, de természetesen készülhet belőlük szörp, lekvár, és nagyon jól fagyaszthatóak is.

Tavasszal kell velük kicsit jobban foglalkoznod, ekkor célszerű egy ritkító metszést végezni, hogy a bogyók könnyebben beérjenek, illetve a növény ne kizárólag a növekedésre koncentráljon.

Áfonya

Az áfonya egy ízletes, hihetetlenül tápanyag gazdag gyümölcs, azonban a kezdő kertészeknek meggyűlhet vele a baja. Ennek az az oka, hogy a laza, savanyú kémhatású talajban érzi jól magát, és emellett szüksége van a napsütésre is. Amennyiben ezek a feltételek adottak, nem érdemes tépelődnöd az ültetésén, vágj bele!

A hazai klímát szereti, nem fagyérzékeny, és többnyire a permetezéssel sem kell bajlódnod. A bogyók késő nyáron érnek be, és a ribizlihez hasonló módon, sokoldalúan felhasználhatóak.

Az áfonyáról fontos tudnod, hogy igényli a nedvességet, ezért csak akkor fog szépen teremni, ha gondoskodsz a rendszeres öntözésről.

Málna

A málna ismeretes és közkedvelt gyümölcsbokor, ami nem csak az isteni termésének köszönhető, hanem annak is, hogy egy nem túl igényes növényről beszélünk. Azon felül, hogy biztosítani kell számára egy felületet, amibe kapaszkodhat, illetve évente egyszer-kétszer meg kell metszeni a bokrokat, nem igényelnek különösebb gondoskodást.

Többnyire vígan eléldegélnek öntözés nélkül is, és nagyon gyorsan szaporodnak – éppen emiatt érdemes olyan helyre ültetni őket, ahol könnyen kordában tudod tartani a növekvő hajtásokat, vagy éppen hagyhatod, hogy benőjék a területet.

A málna egyetlen hátránya a szúrós, tüskés felépítése, célszerű háziállatoktól és kisebb gyerekektől távol tartani.

A cikk még nem ért véget! Lapozz egyet ide kattintva >>

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást