A szívritmuszavar szimptómái, okai, kezelése

A szívritmuszavar szimptómái, okai, kezelése

Címlap / Életmód / Egészség / A szívritmuszavar szimptómái, okai, kezelése

Érezted már, hogy “kihagy” a szíved, vagy hírtelen többet dobban a kelleténél? Akkor valószínüleg szívritmuszavarod volt.

Aritmia során a szív nem pumpálja elég hatékonyan a vért a testbe, így a tüdő, agy és egyéb szerv nem tud hatékonyan működni, ezért veszélyes következményei lehetnek a nem kikezelt szívritmuszavaroknak. Aritmia akkor fordul elő, ha a szív elektromos impulzusa eltér a normálistól. Tehát ha a szívverés bármilyen módon rendellenessé válik, és túl gyorsan, vagy túl lassan, esetleg hibásan ver, akkor szívritmuszavarról beszélünk. Csak akkor van ok aggodalomra, ha rendszeresen érezzük.

A szív egy erős, ökölnél kicsit nagyobb izomcsomó, a szervezet motorja, amely gondoskodik a vér folyamatos keringéséről.
– Naponta átlagban 100.000-szer ver, és mintegy 2000 liter vért pumpál a testbe.
– Egy 70 éves embernek átlagosan több mint 2,5 milliárd alkalommal vert a szíve.

Az aritmia kockázata

Ez a betegség kortól és nemtől függetlenül előfordul, számos oka lehet  kialakulásának, súlyossága is nagyon eltérő. Kialakulhat gyors fizikai aktivitás során, kiválthatja stressz vagy  izgalom. A felnőttek kb. egyötöde érez időközönként korai kamrai vagy pitvari ritmuszavart. A pitvari és kamrai ritmuszavarok kialakulásának esélye általában az életkorral növekszik, még ha nincs is látható jele a szívbetegségnek. Az aritmiát nem szabad összetéveszteni a szívrohammal, hisz utóbbi, a szívizomzat egy részének elhalását jelenti. A szívritmuszavar leggyakoribb fajtája a bradicardia és tachicardia.

Bradicardia – túl lassú

Ha a felnőtteknél a szívfrekvencia kevesebb a normálisnál (60 ütés/perc), bradicardiáról beszélünk. A szívfrekvencia függ a kortól és a fizikai állapottól is. Egy fizikailag aktív személynél nem meglepő, ha nyugalmi állapotban kevesebb, mint 60-at ver a szíve. Az idős emberek is hajlamosabbak lassú szívverésre.

A Bradicardia okai

– A sinoatrialis csomópont, amelyet a szív természetes pacemakerének is neveznek, nem továbbítja rendesen az elektromos impulzusokat a pitvarból a kamrák felé.
– Anyagcsere problémák, mint a hipotermia
– A szív sérülése szívroham vagy egyéb szívbetegség következtében

A bradicardia tünetei:
fáradtság, szédülés, ajulás vagy ájulás érzése, szélsőséges esetben szívmegállás.

Tachicardia – túl gyors
Ez az aritmia akkor fordul elő, ha a szív több mint 100-at ver percenként. A tachicardia egyes formáit paroxizmális tachikardiának (PAT), másik formáját supraventricularis tachicardiának (PSVT) nevezzük.

Hogyan történik

A szív felső kamráiban levő elektromos jelek rendellenességeket véltanak ki, ez befolyásolja a szív természetes pacemakerét, a sinoatrialis csomópontot, ezért a korai szívverés-sorozat következtében a szív frekvenciája felgyorsul. A szapora szívverés miatt a szívnek nincs ideje elegendő vért juttatnia a testbe, ezért a szervek és egyéb testrészek sérülhetnek.

EKG-val figyelni lehet a szívritmust, így ki lehet mutatni a legtöbb típusú aritmiát. Viszont a ritkán előforduló ritmuszavarokat nehéz kimutatni. Nem minden ritmuszavar okoz észlelhető tüneteket. Bármilyen szokatlan szívműködést vagy tünetet észlelnél (ájulás, légzési nehézség, fáradtság, mellkhasi különös érzés), jelezd szakembernek.

Az aritmia kialakulásának okai

– Bizonyos genetikailag örökölt szívszerkezeti eltérés következtében is alakulhatnak ki visszatérő szívritmusproblémák.
– Számos, a szervezetben végbemenő kémiai folyamat is okozhat szívritmus problémát, amely néha súlyos következményeket von maga után. Ide tartozik a különböző ásványi anyagok (kálium, magnézium, kálcium) magas vagy alacsony vér- és szöveti koncentrációja.
– A függőséget okozó anyagok, mint az alkohol, cigaretta és drogok, okozhatnak szívritmuszavarokat, akárcsak a különféle szívgyógyszerek. Még a szívritmus kezelésére használt gyógyszerek is okozhatnak ritmuszavarokat.

Kezeld a kockázati tényezőket

Miután a ritmuszavar növeli a szívroham kockázatát, szívmegállást és agyvérzést is okozhat, kövesd a következő utasításokat:
– csökkentsd a magas vérnyomást
– normalizáld a koleszterinszinted
– add le túlsúlyodat
– táplálkozz szívbarát élelmiszerekkel
– kerüld a dohányfüstöt
– végezz rendszeres testmozgást

Miért kell odafigyelni az aritmiára?

Amikor a szív munkaképessége jelentős időn keresztül csökkent, életveszélyes állapot állhat elő. Ez okozhat kamrai tachicardiát, kamrafibrillációt, rendkívül gyors, kaotikus szívritmust, amely során a szív nem képes elég vért pumpálni. Ez hírtelen szívmegálláshoz vezethet. A tachicardia tarthat rövid ideig (másodpercekig) vagy lehet tartós (percekig, órákig).

A tachicardia komoly sérüléseket okozhat más szerveknek, mint az agynak, veséknek, tüdőnek, májnak. A szív felső kamráiban rögök alakulhatnak ki, ez pedig megakadályozza a szív hatékony működését. Az a vér, amely nincs teljesen kipumpálva a pitvarokból, vérröggé is válhat. Ha egy darab vérrög a pitvarból elszabadul és a keringés szabad véráramába kerül, (legrosszabb esetben az agyhoz vezető artériákban) egycsapásra tragédiát okozhat.

Az aritmia tünetei és diagnosztikája

A ritmuszavarok a tünetek széles skáláját okozzák, a szív- és érrendszeri problémáktól akár a halálig is vezethetnek.
– Egy pillanatnyi szívdobbanás tűnhet úgy, mintha a szív “kihagyna”.
– A korai szívverést gyakran úgy érzékelik, mintha gyors, egymást követő szívdobbanások lennének, ami erős lüktetést vált ki a nyakban.

Amikor a ritmuszavarok tartóssá válnak, súlyosabb tünetek is kialakulhatnak:
– Fáradtság
– Szédülés
– Ájulás vagy az ájulás érzése
– Légszomj
– Mellkhasi fájdalom
– Szélsőséges esetben hírtelen szívmegállás

Figyeld a pulzusod
Minden embernek édemes megtanulni pulzust mérni, főként ha szívritmuszavarokra panaszkodik. A rendszeresen mért pulzusszámok hasznos információk az orvosok számára.
– Tedd a mutató és középső ujjadat a csuklód belső részére
– Érezd a pulzusod. Ha nem érzed, próbáld az ujjaidat az állkapocs csontod alá tenni.
– Számold egy percen keresztül.
– Tartsd nyilván nap mint nap, és jegyezd le hogy érezted magad akkor, amikor mérted (stresszes vagy nyugodt voltál). A normális pulzus nyugalmi állapotban, felnőtt embereknél 68-75.

Gyógyszeres kezelés

Gyakran a gyógyszeres kezelések csodákat művelhetnek, hisz segítenek megelőzni a szívroham, szívkoszorúér-betegség vagy stroke kialakulását.
Néhány gyakran alkalmazott aritmia elleni gyógyszer (generikus néven, nem márkanév szerint) a következő:
– Amiodaron
– Bepridil hidroklorid
– Dizopiramid
– Dofetilid
– Dronedaron
– Flekainid
– Ibutilide
– Lidocaine
– Prokainamid
– Propafenon
– Propranolol
– Kinidin
– Szotalol
– Tocainide

A ritmuszavarok közül a tachicardia válaszol a legjobban a gyógyszerekre. A legtöbb gyógyszer még jelenleg is fejlesztés alatt áll. Ezek a gyógyszerek nem gyógyítják a ritmuszavart, de javítják a tüneteket és megakadályozzák az esetleges végzetes következményeket. Minden gyógyszernek vannak mellékhatásai, amelyet általában az adag módosításával el lehet kerülni.

Milyen életmód változások segítenek az aritmián?

– Ha észreveszed, hogy bizonyos ritmuszavarok csak bizonyos tevékenység alatt fordulnak elő, kerüld őket.
– Ha dohányzol, hagyd abba.
– Korlátozd az alkoholfogyasztást
– Limitáld vagy hagyd abba a koffeinfogyasztást. Vannak, akik érzékenyek a koffeinre és több tünetet észlelnek fogyasztása során.
– Maradj távol a köhögésre és hűlésre való serkentőszerektől, ugyanis egyes gyógyszerek szabálytalan szívritmust idéznek elő. Mindig olvasd el a gyógyszer mellékhatásait és ha a ritmuszavar köztük van, kezelőorvosodtól kérj más gyógyszert.
 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást