Szingliknek és anyukáknak: pénzügyi tippek 6 női életszakaszra

Szingliknek és anyukáknak: pénzügyi tippek 6 női életszakaszra

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Szingliknek és anyukáknak: pénzügyi tippek 6 női életszakaszra

Trükkös biznisz a pénzzel bánni – nemcsak a banki szektorban, hanem akár a kosztpénz viszonylatában is. Összeszedtünk néhány tanácsot, hogy semmilyen életkorban és –szakaszban ne legyenek anyagi gondjaid!

Egyedülálló vagy?

Napjainkban egyre több nő választja az önálló szabadságot, ami pénzügyi tekintetben is új helyzeteket teremt. Ilyenkor érdemes lefektetni a biztos jövő alapjait

Legyen olyan rövid- és középtávú megtakarításod, amihez bátran nyúlhatsz autó vagy műszaki cikkek vásárlása esetén, illetve ne felejts el magán- vagy önkéntes nyugdíjpénztárat választani!
Köss életbiztosítást, hogy semmilyen esetre se maradj anyagi segítség nélkül, és legyen azonnal mozgósítható tőkéd a váratlan eseményekre.

Már összeköltöztetek?

Megtaláltad életed párját, úgyhogy most a következő közös programra vagy már az esküvőre gyűjtötök? Ilyenkor mindenképpen gondold újra az életbiztosításod kondícióit, mert két jövedelem mellett már egy kicsit árnyaltabb a helyzet.

Beszéld meg a kedveseddel, ki milyen arányban járul hozzá a lakhatáshoz, a rezsihez és a bevásárláshoz, valamint nyissatok közös bankszámlát is, ha úgy könnyebb.
Fontoljátok meg az élettársi szerződést, továbbá nagyobb tőke esetén a házassági szerződést is!

Jön a baba?

A gólya sosem jön ingyen. A pihe-puha lábikók rugdalózása óriási terhet ró a családi kasszára, mégpedig napi szinten.

Ráadásul most már nemcsak kettőtökről kell gondoskodni pénzügyileg…

Lehetőleg már a várandósság alatt győződj meg róla, hogy a szülés előtt és után is megfelelő mennyiségű bevételed lesz majd, hogy az új körülményeknek megfelelően módosítottad a biztosításodat, megnövelted az azonnal mozgósítható vésztartalékodat, valamint ha tudsz, kezdj el félretenni a csemete iskoláztatására!

Megvan a saját otthon?

A friss családok többsége albérletben kezdi a közös életet. Akár egyedül, akár párosban vagy újdonsült anyukaként döntöttél vagy döntöttetek az ingatlanvásárlás mellett, érdemes legalább az összár egyötödének megfelelő indulótőkével belevágni. 

Ne feledkezz meg az ügyintézés járulékos költségeiről és a bútorozás, valamint a szerelési munkálatok ellenértékéről sem!
Nézz utána, milyen kedvezményes hitellehetőségek állnak rendelkezésre, s ha lehet, inkább forint alapút válassz!

Megint egyedül?

Rossz ebben a témában ennyire tárgyilagosnak lenni, de legyünk reálisak: a házasságok fele válással végződik, és ha mégsem, még mindig ott a nagyharang – mivel a nők átlagosan 6-7 évvel „túlélik” a férfiakat

Válás esetén a gyermekfelügyeletet, a vagyonmegosztást, az életbiztosítást, a nyugdíjterveket és a közös befektetések sorsát kell tisztázni, valamint szükség esetén a végrendeleted kapcsolódó részeit is.
A párod halálakor pedig hiába nem ez lesz az első, ami eszedbe jut, de igenis tisztában kell lenned az anyagi dolgaival, hogy megtedd a szükséges intézkedéseket.

Nyugdíjba vonulsz?

A nyugdíj-takarékosság ideális esetben már a dolgozó évek elején elkezdődik, a pénz menedzselése azonban csak a nyugdíjkorhatár elérésekor.

Nézz utána, milyen kedvezményeket vehetsz igénybe az ilyen típusú megtakarításhoz, és ne restellj szakértőhöz fordulni a számodra megfelelő alternatíva kiválasztásához! 

Rengeteg lehetőség áll rendelkezésedre – akár olyan is, hogy államkötvényben vagy befektetési alapban kamatozzon a félretett összeg.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást