A szingli lét is lehet döntés kérdése – ráadásul óriási előnyökkel is járhat

A szingli lét is lehet döntés kérdése – ráadásul óriási előnyökkel is járhat

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A szingli lét is lehet döntés kérdése – ráadásul óriási előnyökkel is járhat

Egy-két évtizeddel ezelőtt kifejezetten kívánatos dolog volt egyedülállónak lenni, legalábbis a Szex és New York, valamint a hozzá hasonló könyvek, filmek, cikkek ezt az életmódot népszerűsítették. Bár akadtak követői, azért a többség elítélte azt a szabadelvűséget, amivel az egyedülállóság jár, legalábbis hosszútávon. A kezdeti őrület réges-régen lecsengett, de még mindig vannak olyanok, akik nem kényszerből, hanem választottan szinglik. Ők bizony tudatosan élvezik ennek az életmódnak az előnyeit…

Első előny: Kizárólag magadra koncentrálhatsz

Az egyedülállóságra ez teljes mértékben igaz. Nincs olyan életkor és életforma, amiben ennyire önálló lehetsz, és magadra, az egyéni fejlődésedre koncentrálhatsz. Nem zavar bele a szerelem a döntéseidbe, a párkapcsolatod nem korlátoz semmilyen szinten. Ez azt jelenti, hogy bármikor felmondhatsz a munkahelyeden, ha a világ másik végére A szingli lét is lehet döntés kérdése - ráadásul óriási előnyökkel is járhatköltöznél, vagy dönthetsz úgy, hogy negyvenévesen teljesen más szakmában próbálod ki magadat, és újra tanulni kezdesz.

Természetesen, mindezeket párkapcsolat mellett is megteheted (feltéve, hogy az a párkapcsolat nagyon jó), de minden esetben kalkulálnod kell a kompromisszumokkal. Ezzel szemben, ha egyedülálló vagy, akkor csak egy valakivel kell egyeztetned: saját magaddal

Van, aki szerint a választott szingliség önzőség, de van joga bárkinek is ítélkezni? Pontosan úgy, ahogy nem törhetünk pálcát a felnőttek feje fölött azért, mert nem szeretnének családot alapítani, vagy éppen azért, mert nagy családot alapítanak.

Haválasztottan vagy egyedülálló, pusztán azért, mert te a saját fejlődésedre szeretnél minden erőddel koncentrálni, akkor ez az élethelyzet számodra előnyökkel, nem pedig hátrányokkal fog járni – függetlenül mások véleményétől.

Második előny: Nem lesz rajtad társadalmi nyomás

Legalábbis nem a klasszikus értelemben. Nyilvánvaló, hogy egyedülállóként is vannak kihívások – például, hogy melletted „csak” a barátaid és a családod állnak, ha nehézségek elé nézel – ez sokak szerint nem ugyanaz, mintha a férjed támogatna.

Ezek a kihívások jellemző módon anyagiak, amiken szerencsére sok nő túl tud már manapság lendülni. Ezzel szemben búcsút mondhatsz a „kötelező köröknek”, úgy, mint az eljegyzés, a házasság, a családi fészek megteremtése vagy éppen a gyermekáldás.

Fontos, hogy ez csak akkor igaz, ha tényleg saját magad döntöttél az egyedülállóság mellett, és ezt komolyan is gondolod. Egyébként végig tehernek fogod érezni ezt a nyomást, ami megnehezíti a mindennapjaidat.

Ha ezt az életformát választottad és ettől érzed jól magad, akkor kifejezetten felszabadító érzés lesz lerázni a társadalmi elvárások láncait. Idővel a környezeted is elfogadja, hogy te így vagy sikeres, és mindenekelőtt boldog. 

Harmadik előny: Pont annyi ismerősöd van, amennyi kell

Azok, akik választottan szinglik, nem éreznek kényszert arra, hogy új és új embereket ismerjenek meg és állandóan olyan helyekre járjanak, ahol megbújhatnak a potenciális jelöltek. Emiatt jellemző rájuk egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb életvitel. Ez nem azt jelenti, hogy az egyedülállóak állandóan otthon ülnek a meleg takarójuk alatt, és bújják a könyveket, de a közösségbe járást nem erőltetik és csak olyanokkal osztják meg barátságukat, akik mellett valóban jól érzik magukat.

A választott szinglik sokkal könnyebben elérik, hogy csak olyan barátok vegyék körül őket, akik igazán értékesek. Ez ugyan kivitelezhető párkapcsolat mellett is, de ott azért sokszor akadnak kényszerbarátok, akikkel azért kell „jópofizni”, mert a szerelmed ismerősei, rokonai. Ezzel szemben, aki tudatosan dönt az egyedülállóság mellett, a barátságban is éppilyen határozott. Gond nélkül leépíti a régi barátokat, ha lelkileg eltávolodott tőlük, vagy úgy érzi, nem nyújtanak építő lelki támaszt. Cserébe viszont bármikor a rendelkezésére tud állni az igaz barátainak, hiszen nem kell alkalmazkodnia sem a partneréhez, sem a családjához – csak a munkájához és önmagához.

A szingli lét is lehet döntés kérdése - ráadásul óriási előnyökkel is járhat Képek forrása: BiancoBlue/Depositphotos.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást