Sziget, újra a régi fényében

Sziget, újra a régi fényében

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Sziget, újra a régi fényében

A Sziget a kezdetek óta folyamatosan szépült, fejlődött, évről évre különböző területeken hozott újításokat. Azonban – a két év kihagyás után – tavaly már annak is örültünk, hogy sikerült túlélni a – sokakat el is lehetetlenítő, több fronton támadó nehézségeket” – kezdte a 2023-as Sziget hagyományos „nagy” sajtótájékoztatóját Kádár Tamás, a fesztivál főszervezője. „Idén azonban újra fejlődési pályára állunk, ami számos területen markánsan érzékelhető lesz” – hozta a jó hírt a főszervező.

Sziget

Nagy zenei helyszínek

A nagy zenei helyszínekről Csiszár Virág, a Sziget booking menedzsere számolt be. A lista már majdnem teljes, lássuk mit nyújt zenei téren az idei fesztivál a látogatóknak!

A booking menedzser elöljáróban elmondta, hogy az előadók, zenekarok meghívásánál idén is a hagyományos elvet követték, tehát a fellépők között megtalálunk nagy világsztárokat, befutott neveket, itthon még nem látott előadókat, friss, izgalmas, feltörekvő tehetségeket is.

A Nagyszínpad felhozatalával kapcsolatban Virág elmondta, hogy a hat nap alatt hét headliner szintű fellépőt is sikerült idén meghívni. Ők a Florence + the Machine az első napon, majd sorban az Imagine Dragons, David Guetta, a Mumford & Sons. Hétfőre két „főfellépő” is jut, név szerint Lorde és Macklemore, majd a Sziget zárónapján korunk egyik legnagyobb sztárja, az Oscar-, Golden Globe-, és sokszoros Grammy-díjas Billie Eilish lép fel – először Magyarországon.

Sziget

Tovább sorolva a Nagyszínpad programját, a Sziget első napján itt lép fel Sam Fender, a Foals, Son Mieux. Másnap a nemzetközi sorban jön Yungblud, Easy Life. Szombatra érkezik Niall Horan és Mimi Webb. Vasárnap lép fel Arlo Parks és az AJR. Hétfőn a headlinerek előtt lesz Caroline Polachek és Lazza. A Sziget utolsó napján pedig jön girl In red és Yung Lean.

Csiszár Virág már tavaly jelezte, hogy a Nagyszínpadonolyan hazai fellépőknek adnak helyet, melyek egyedi, máshol nem látható produkciókkal készülnek a Szigetre, akár lökést adva ezzel a zenészek nemzetközi karrierjének is. Ennek jegyében idén a Nagyszínpadon lép fel a Halott Pénz, a Carson Coma és Dzsudló. A booking menedzser hozzátette, hogy hazai zenei fellépők természetesen nagy számban ott lesznek a Sziget több helyszínén is. „Csak az úgynevezett „nagy” helyszíneken – a Nagyszínpad mellett az Arénában, a Colosseumban, a Freedome-ban – majd’ félszáz hazai zenei formációnak biztosítunk fellépési lehetőséget, nem beszélve a további helyszíneinkről.  

Sziget

AZ EDM epicentruma idén is a Samsung Party Aréna, ahol naponta különböző nagy partybrand-ek mutatkoznak be. Az első nap a Q-Dance társaságé, akik az elektronikus zene keményebb stílusaira, főleg a hardstyle-ra, a hardcore-ra és a hard trance-re helyezik a hangsúlyt. Először csatlakozik a Szigethez az Awakenings. A techno partikat és fesztiválokat szervező holland csapat nevéhez fűződik például a világ legnagyobb techno rendezvénye, az Awakenings Summer Festival. Az univerzum legnagyobb drum&Bass és dubstep partijaként elhíresült Rampage szintén helyet kap az idei augusztusi bulifolyamban és ugyanazon a napon mutatkozik be a Next Level. A house területén már ismert előadók és feltörekvő tehetségek terepe lesz a Szigeten is a Higher Ground. A Be Massive mára meghatározó színfoltja a hazai party világnak, nemzetközi előadókat is felsorakoztatva. Vintage Culture néven ismert, brazil DJ és lemezproducer indította útjára a Born Of Music Addiction partysorozatot, ami most a Szigetre is megérkezik. Csiszár Virág a Party Aréna hatnapos programjából néhány nevet is kiemelt, így mások mellett itt fellép majd Adam Beyer, Reinier Zonneveld, Diplo, Tale Of Us valamint a Brazíliából érkező előadók a BOMA napra, név szerint Maz, Ashibah, Mochakk és Vintage Culture.

Sziget

Az alternatív elektronikus zene legjobbjait gyűjti egybe a Sziget – ókori amfiteátrumokat idéző -​​buliszínpada, a TicketSwap Colosseum, mely tavaly újragondolva és exkluzív külsőbe öltöztetve tért vissza. Az idén tovább szépülő, látványos dizájnelemeivel lenyűgöző és minden igényt kielégítő hang- és fénytechnikával felszerelt helyszín sztársátra több mint 60 előadót vonultat föl a 6 nap alatt. Köztük lesz a Herrensauna XXL, négy nagy DJ-t összefogó formációja, de jön majd az ausztrál gyökerű, Londonban élő Mall Grab,ameghatározó jelentőségű techno DJ és producer, Jeff Mills, az egyiklegismertebb német house és techno DJ és producer, Dixon, azolasz elektronikus tánczenei DJ, Dj Tennis. Szintén a Colosseum vendége lesza német elektronikus zene egyik legkiemelkedőbb előadója, a háromszoros DJ Awards-nyertes, Sven Väth, a techno egyik leggyorsabban feltörekvő DJ-je, Kobosil valamint a zenéjével az érzelmekre ható francia techno producer, I Hate Models.

Az alternatív zenei irányzatokat tömörítő FreeDome presented by Mastercard nagysátrában issorjáznak már a nevek. Itt lép fel, mások mellett, az angol producer, zenész, DJ, Bonobo, a szintén angol hip-hoper, Loyle Carner, azelsősorban mély és progresszív house zenét előadó Ben Böhmer, azangol indie pop zenekar, a The xx tagjaként is ismert Jamie xx. Jön továbbá anémet elektronikus zenei szupercsoport, a Moderat, aNothing but Thieves angol rockbanda, a francia-amerikai elektronikus zenei projekt, az M83, valamint a punk vonalat hozza az Amyl And The Sniffers.Itt lesz továbbá SG Lewis angol énekes-dalszerző, zenész, az angol poszt-punk zenei duó, a Sleaford Mods és az Amerikából érkező rapper/énekesnő 070 Shake. És persze itt is lesznek magyar fellépők, itt lép fel Krúbi, a Jazzbois és az Ivan & The Parazol.

Kardos József programigazgató a további zenei és a rendkívül változatos nem zenei programokról beszélt:

Love Revolution Special a Nagyszínpadon

Idén is visszatér a Nagyszínpadra a Love Revolution Special, hogy az átállások közti szünetben minden nap 10 percben olyan előadásokkal és rövid felszólalásokkal színesítse a programot, melyek a körülöttünk zajló társadalmi változásokra, valamint az ezzel kapcsolatos kollektív felelősségre igyekeznek felhívni a figyelmet. A kiemelt témák ezúttal is világszerte relevánsak: a környezetvédelem, az emberi jogok, az egyenjogúság és a béke fontosságára reflektálnak. A meghívott hazai és nemzetközi vendégek mellett ismét színpadra lép a Superar gyermekkórus, hogy közös éneklésre buzdítsa a közönséget.

Európa Színpad

Az Európa Színpad új helyen, de változatlan lelkesedéssel és színes programkínálattal várja a látogatókat. A színpadon olyan – nem csak európai – formációk lépnek fel, akikről a szervezők úgy gondolják, hogy egy-két éven belül helyet kaphatnak a fesztivál nagyobb színpadainak programjában is. A színpad fő célja a még nem befutott, de minőségileg jó és újszerű zenekarok bemutatása. Fontos változás, hogy a programhelyszín idén átkerül egy nagyobb rétre, mert a tapasztalatok alapján a koncertek sokkal több embert vonzottak, mint ahányan kényelmesen elfértek a színpad előző helyén. 

Néhány fontos fellépő, akiket idén a színpadon láthat a közönség: végre megvalósul a finn rapper Asa Masa és az olasz rapper Mezzosangue, illetve a lett Shishi koncertje, ami tavaly betegség miatt maradt el. Láthatjuk még a harmadik album megjelenése után járó angol, indie rockot játszó Amber Run triót. A nagyon fiatal, de annál sikeresebb olasz Stain The Canvas metál zenekar már többször járt Budapesten, de most először jönnek a Szigetre és lelkesen készülnek, hogy előadják közös dalukat az amerikai Call Me Karizma-val, aki szintén aznap lép fel európai fesztivál-turnéja keretén belül. Itt lesz az észt elektronikus indie popper NOËP, a különleges produkcióval érkező spanyol Queralt Lahoz, az egyre nagyobb sikereket elérő belga The Haunted Youth, az ír kocsmazenét játszó The Mary Wallopers és az angol pop énekes Adam French is, míg a programot utolsó este a hazai Sziámi AndFriends zárja. 

Sziget

dropYard powered by BOLT

A Sziget tavaly nagy sikerrel debütált új helyszíne a dropYard, ami az urban style-t képviseli a fesztiválon. Itt találhatók a break, a hip-hop és a rap stílusok legizgalmasabb előadói a világ szinte minden szegletéből.  Hasonlóan a tavalyi évhez, ezúttal is a tánc és a mozgás uralja a színpad programját a délelőtti és a kora délutáni órákban, hogy aztán az este és az éjszaka az izgalmasabbnál izgalmasabb koncertekről szóljon. 

Mivel a break műfaj a 2024-es Olimpián debütál Párizsban, a dropYardon is kiemelt figyelmet fordítanak a szervezők a stílus bemutatására. A program ezúttal is a reggeli “BREAK YOGA”-val indul, melyet workshopok, fellépések és táncpárbajok követnek. A sok külföldi csapat mellett a hazai táncosok is teret és lehetőséget kapnak a bizonyításra. A Cypher Town szervezésében elindult egy kvalifikációs folyamat is, ahol a legtehetségesebbek a Sziget közönsége előtt mutathatják be tudásukat. A hip-hop kultúrában a táncosok mellett a DJ-k szerepe is vitathatatlan, éppen ezért a szervezők több nemzetközi és hazai DJ-t is meghívtak közreműködőként a nappali programok táncpárbajaihoz. A nappali workshopok különböző tematikával várják a Szitizeneket, akik így akár hat különböző stílus alapjait is elsajátíthatják. Ismét lesz breaking workshop, azon belül: footwork, powermove, toprock stb., illetve több más stílus is, mint például a house vagy a hip-hop. A táncpárbaj ismét teret ad a Szitizeneknek is, így bárki leadhatja nevezési szándékát és versenghet a meghívott fellépőkkel. Az ALL STARS battle, ahol a legnagyobb nevek mérkőznek meg egymással, idén is a szombati napon lesz megtartva a késő délutáni órákban.

A koncertprogramban továbbra sem a legnagyobb sztárokra kell számítani, itt inkább csemegézni lehet a sok, itthon talán még ismeretlennek számító fellépő között, akik bizonyára idén is nagy tömegeket fognak megmozgatni.

Az éjszakai DJ-szettek a színpad zenei stílusához passzolnak, kiegészítve olyan új kezdeményezésekkel, mint például a Hollandiából indult új őrület, a memetechno.

Az esti fellépők közül az ukrán Alyona Alyona korábban is fellépett már a Szigeten, de azóta is töretlen sikerrel turnézik világszerte. Bizzey jelenleg Hollandia No 1. rappere, aki élő fellépése után közvetlenül, LEYO néven DJ-szettel is készül. Nagyon várjuk az angol Ayrtn és a szintén angol, rövidesen remek új albumát megjelentető Proph fellépését. Franciaországot a 47TER és Josman képviseli, ráadásul ugyanazon a napon lépnek fel. Távol-Keletről érkezik az őrült show-val készülő koreai Balming Tiger, a japán Kazuo & Taha és a kínai Alice Longyu Gao. Hazai fellépőink, akikhez mind csatlakoznak vendégek, ’featek’: 6363 & Lil Frakk, Co Lee, Sisi, Beton.Hofi, On The Low: Ekhoe, PowerPuff, AKC Misi, Kisé. 

Global Village

A Global Village színpadára ezúttal is a világzene legjobbjai kaptak meghívást a Balkántól Dél-Amerikáig, Malitól Koreáig és Indiától a Közel-Keletig. A programban helyi sajátosságok, egyedi ritmusok, nyelvek és hangszerek sokasága található meg, miközben a zenei stílusok sora a hagyományos hangzásvilágtól egészen az elektronikus zenéig terjed. Napközben zenei workshopok várják a látogatókat, de természetesen a koncertek sem maradnak el, így bármely napszakban lehet játszani, zenélni és táncolni. 

A budapesti Stéfania Allstars salsa órájával indul a bemelegítés, majd kalipszó zenére lehet tovább táncolni a Kanadában élő trinidadi Kobo Town, a mexikói cumbia punk stílust képviselő Band Son Rompe Pera, illetve a magyar fiatalok kedvence, a Bohemian Betyars folk-ska-punk slágereire. 

A Global Village programja világkörüli utazásra csábít. Az odesszai Kommuna Lux és a kanadai székhelyű ukrán Balaklava Blues projekt szabad dallamaival, Norvégiából a feltörekvő progresszív folk banda, a Gangar, míg Szlovákiából Varkocs hív etno-punk dorombjával felfedezőútra. Marcela cigány énekesnő párizsi együttese, a német Lakvar multikulti bandája, valamint a francia-görög Deli Teli zenei koktélja, amely ötvözi a 60-as évek rock’n’rollját és a hagyományos görög tsiftetelit, mutatja be a nemzetek diverzitását. Az angol The Langan Band új páneurópai albumával rukkol elő, amelyet a kelta és cigány stílusok ihlettek. Réunion szigetéről érkezik Ti’Kaniki, de lesz lehetőség az észt duó, Puuluup őrült produkcióján tombolni vagy a görög etno ska-rock előadó, Koza Mostra koncertjén pogózni. Az örömteli belga fúvószenekar, az Orchestre International du Vetex is szeretettel várja majd az érdeklődőket. Ha pedig Vinicio Capossela neve elsőre nem lenne ismerős, elég hinni az olasz fesztiválozóknak, akik biztosan nem fogják kihagyni a fellépését. Több művészi együttműködés is megvalósul a Szigeten, ilyen például a francia Alright Mela kollaborációja a pakisztáni qawwali énekessel, Shahzad Santoo Khannal, vagy az Al-Qasar amerikai-francia-libanoni-örmény kollektívája, akik visszatérve a gyökereikhez “arab fuzzt” játszanak. Közel-Keletről érkezik a Besh o droM-on felnövekvő új izraeli balkán-klezmer banda, a Pulkes-t, akárcsak a jól ismert anna RF keleti elektro-etnikai reggae dallamaival. A hazai fellépők közül a Manaky reggae zenekara és MORDÁI etno-dark-rock bandája látogat el a fesztiválra. Többféle afrikai zenei stílust is hallgathatnak a látogatók, a Madalitso Band roots duó Malawiba kalauzol, Bamako forró éjszakáit idézi a táncos Bamba Wassoulou Groove, de nem szabad megfeledkezni a Maliból érkező Djely Tapa díváról sem, aki egy karizmatikus fellépéssel lep meg mindenkit. Lass, azúj Youssou N’Dour” Szenegálba repíti a látogatókat, a BCUC segítségével pedig Dél-Afrikába kirándulhatnak az érdeklődők. 

És hogy ne csak a zenéről szóljon a helyszín: Indiából érkezik a Circus Raj lélegzetelállító produkciója, hogy akrobatákkal, zenészekkel, kötéltáncosokkal és egy fakírral nyűgözzék le a közönséget. A merészség, a dráma, a tradicionális dallamok és a bravúrok színes ötvözete ez a show! A francia Archibald Caramantran társulat Congo Massa óriásbábjai is táncra hívnak, egy zsiráf, egy zebra és két gyönyörű madár kíséretében.

Sziget

Tribute Színpad presented by AMC

A Tribute Színpad idén is a megszokott formájában tér vissza, és minden este tizenegy órától két produkcióval várja az örökzöld slágerek rajongóit. A legnagyobb kedvenceket ebben az évben a Nirvana by Lugosi Dani & Takács Vilkó, az ACid/DC (ACDC tribute), a Blue Cold Jalapenos (Red Hot Chilli Peppers tribute), a Foo Lighters (Foo Fighters tribute), az olasz Eurosmith  (Aerosmith tribute), a holland Bald As Love (Jimmy Hendrix tribute), és a Small Things (Blink 182 tribute) szolgáltatják, de színpadra lép a Peter Andorai & The Graceband (Elvis tribute), a Don’t Stop The Queen (Queen tribute), az MJ HiStory (Michael Jackson tribute) Hollandiából,valamint a töretlen sikert arató ABBA Tribute Show is. Szombaton hagyományteremtő módon egész este a jövő generációja képviselteti magát, ugyanis ekkor csap a húrok közé a hazai Street Sixteen

Sztereo Színpad

A Sztereo Színpad – a sokféleképpen hívott, volt Retro Színpad – idén megújul, új néven, új helyszínen, nagyobb tánctérrel és szélesebb programkínálattal várja a fesztiválozókat. Délutánonként az érdeklődők K-POP és egyéb tánc workshopokon sajátíthatják el a salsa, a brazil szamba, a funky, a testdobolás, a boogie-woogie és a bachata alapjait. Este pedig a már megszokott örökzöld slágerek legnagyobb hazai előadói mellett aktuális kedvencek is színpadra lépnek, szombaton pedig a német Bellini eleveníti fel a ‘90-es évek latin pop slágereit többek között a ‘Samba de Janeiro’ című számmal. A hazai vonalat az Animal Cannibals, a Bon-Bon, Varga Viktor, Csordás Tibi, Krisz Rudi és L.L. Junior képviseli, az ikonikus hazai női előadók közül pedig Szandi és Zoltán Erika buzdítja táncra a közönséget. A látogatók meghallgathatják a televízióból megismert előadók számait is, fellép például az X-Faktorban bemutatkozó Kiss Kevin, Alee, Nemazalány-Sofi, AK26 és a legutóbbi győztes, Berni-Sólyom Bernadett is. Az idén nagy sikert arató, Zámbó Jimmy kultuszát feldolgozó sorozat filmzenéjét éneklő Peter Šrámek is színesíti a programot, de nem hiányozhat a felsorolásból a NECC Party sem, melyen ezúttal is a múlt legnagyobb slágerei csendülnek fel.

Sziget

Music Box

Idén az ArtZone-on belül kap helyet a Music Box színpada, mely délután fél három és este fél nyolc között várja a singer-songwriter műfaj kedvelőit, élükön olyan előadókkal, mint a milliók által ismert Charlie Cunningham az Egyesült Királyságból, vagy az izlandi hangzásvilág kedvelőinek figyelmébe ajánlott Jófríður Ákadóttir aka JFDR, a díjnyertes film, a Backyard Village társ-zeneszerzője. 

A hazai vonalat erősíti többek közt Cz.K. Sebő, Boebeck, Kolibri, Vavra Bence, O’Sullivan és Henri Gonzo, csakúgy, mint a Margaret Island ritkán látott akusztikus formációja. Nóvé Soma, aki nevéhez számos zenekar fűződik, ezúttal rendhagyó akusztikus koncerttel készül kedvenc népdalaiból válogatva. De fellép még itt Sallai Laci, Juhász Zoli, valamint a Kikeltető tehetségkutató verseny egyik díjazottja is.

A színpad igazi nemzetközi programmal várja a látogatókat, hiszen többek között fellép az Egyesült Királyságból érkező Mychelle, valamint Blair Dave, az ausztrál Jack Botts és honfitársai, a The Dreggs, a francia Joe Bel, az ukrán Promsonya, akárcsak a német Amistat vagy épp a román Andrei Irimia is, Jorge Luis Pacheco pedig Kubából érkezik a Music Box színpadára.

Sziget Beach by Tanqeray – Everness Chill Garden

A tavalyi sikeres együttműködés után idén is a Tanqueray lesz a Sziget Fesztivál gin partnere, exkluzív márkahelyszínnel, a Sziget Beach by Tanqueray-jel. 2023-ban is beach bárral és számos meglepetés programmal várják a fesztiválozókat a Sziget északi csücskében. Újdonság lesz az alkoholmentes Tanqueray 0.0%, így a sofőröknek sem kell gin tonic nélkül maradniuk. Továbbá a Tanqueray Rangpur Lime, ami egy friss citrusos karakterű gin a zamatos mandarin, gyömbér és babérlevél ízjegyeivel.

A tudatosság, a feltöltődés és a közösségi lét élvezetének tere lesz az idei Everness Chill Garden helyszín. Az Evernessia színpadon a nappali órákban a tudatosság, a fenntarthatóság és az önfejlesztés témakörébe tartozó előadásokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel várják az érdeklődőket a szervezők, este pedig a hangulathoz illő koncertek lesznek nemzetközi és magyar formációkkal.

Többek között olyan zenekarok látogatnak el hozzánk, mint a Curawaka Brazíliából, a Cosmyte és David Lesage Franciaországból vagy az Organica Elemental Svájcból. A koncertek után a hazai chill DJ-k legjobbjai játszanak majd hajnalig, mint Dynamic Illusion, Quantum Progress, El Poncho és Pangani Ausztriából.

A Sutra színpadon minden a mozgás körül forog majd, számos jógafajtát és önismereti táncot kipróbálhatnak az ide érkezők, mint például az acro jóga, a tantra flow vagy az astanga jóga. Zenei workshopokon lehet ismerkedni a csodálatos handpannal, a didzseriduval vagy akár a tradicionális magyar hangszerrel, a dorombbal.

A Miraculum közösségi terében a főszerep az alkotásé, a játéké, az izgalmas workshopoké és a minőségi együttlété. Az Everness helyszínt jó szívvel ajánljuk mindenkinek, aki ki szeretne szakadni egy kicsit a fesztivál forgatagából és feltöltődésre vágyik.

Sziget

LightStage

A LightStage napközben fiatal és tehetséges, feltörekvő és már elismert zenészek koncertjeivel, este pedig változatos DJ-szettekkel várja a látogatókat. A helyszín egyben egy kényelmes, árnyas pihenőhely is, ahol a Szitizenek remek koncerteket hallgatva készülhetnek az estére, vagy magával ragadó ritmusokra rophatják egy igazán különleges atmoszférájú tánctéren. Idén fellép például Nick Welsh, aka King Hammond, a brit ska ikonikus alakja, aki Lee Scratch Perry-vel nyert Grammy-díjat; az eklektikus jazz és hip-hop szextett, az olasz Studio Murena; és a fiatal madridi popcsillag, África Adalia is.  A régmúlt riviérájára repít az olasz szenzáció, a romagnai hagyományos tánczenét, a lisco-t punkkal és elektronikával ötvöző Extraliscio.

Nem zenei programok

Cirque du Sziget

A Szitizenek egyik legkedveltebb programhelyszíne, a Cirque du Sziget a már megszokott helyén, de ha lehet, még több és még színesebb kínálattal vár mindenkit. Az 1000 férőhelyes nagy cirkuszi sátorban és a külső szabadtéri helyszíneken kora délutántól késő éjszakáig folyamatosan váltják egymást az izgalmasabbnál izgalmasabb produkciók. A sátorban négy társulat előadása lesz látható minden nap. 

A Sziget és a Cirkusziskolák Nemzetközi Szövetsége (FEDEC) közötti együttműködésnek köszönhetően idén két cirkusziskola növendékei is bemutatkozási lehetőséget kapnak a fesztiválon. A tavaly elmaradt guineai Amoukanama Circus FA című produkciója a külső színpadon lesz látható minden nap. Mivel tavaly beválogatták őket az America’s Got Talent programjába, ezért idén tesznek eleget a Sziget meghívásának. A másik cirkusziskola, a Baross Imre Artistaképző János vitéz adaptációja pedig a sátor programját nyitja minden nap. 

Sziget

Az ukrajnai háború elől a helyi cirkusziskolák hallgatói részben Budapestre, illetve részben Prágába menekültek. A prágai Cirk La Putyka társulat vállalta a hozzájuk menekült fiatal akrobaták és növendékek művészeti képzését. A Boom Vol. 2. című előadásban cseh és ukrán fiatalok közösen lépnek színpadra, szakmai tudásuk bemutatása mellett pedig személyes történeteiket, tapasztalataikat is megosztják a nézőkkel. 

A kanadai Cirque Alfonse társulatát nem kell bemutatni a Sziget közönségének, hiszen harmadszor térnek vissza a fesztivál színpadára. A családi formációban három generáció tagjai lépnek fel együtt, a nagypapától az unokákig, és legújabb, Animal című darabjukban is a rájuk jellemző humorral és természetességgel bűvölnek el mindenkit. 

A sátor programját minden éjszaka a világhírű ausztrál társulat, a Circa zárja a Humans 2.0 előadásával. A társulat vezetője, Yaron Lifschitz az emberi test vélt korlátait megcáfolva hozza ki a maximumot az akrobatákból. Könnyed és mégis lírai előadásmódjukat látva senkiben sem maradnak kételyek, hogy miért ők a világ egyik legfelkapottabb kortárs cirkusztársulata.

A sátorban futó előadások közötti idősávokban a külső színpadé a főszerep. Idén többek között fellép a francia Das Arnak társulat három női akrobatája, akik az ősi kínai technika, a hajon függés műfaját mutatják be. Ugyanitt lesz látható az argentin manoAmano társulat kínai rudas előadása is. Talán az egyik leglátványosabb előadás idén a marokkói Cirque Colokolo Chouf Le Ciel című produkciója lesz, amelyben az akrobatika mellett a zsonglőrködés és a hip-hop tánc is fontos szerepet kap tradicionális és elektronikus zenei kísérettel. A külső színpad programját minden éjszaka az elmaradhatatlan tűzshow zárja a legjobb magyar tűzzsonglőrök kifejezetten a Szigetre készülő előadásával.

Theatre-and-Dance Field

A tavaly megújult színházi helyszín két szabadtéri színpaddal és sok-sok egyéb, a színházi réten megvalósuló programmal várja a kortárstánc és színház iránt érdeklődő fesztiválozókat. 12 különböző országból érkeznek produkciók – többek között kubai, mozambiki, svájci, magyar, francia és olasz előadók lépnek fel minden nap déltől egészen a késő esti órákig. 

Három alkalommal látható a holland Panama Pictures lélegzetelállító Into thin air című, a kortárstáncot és a cirkuszt ötvöző produkciója – a három akrobata szinte a levegőben úszva, repülve hazudtolja meg a gravitációt. A baszk Hika Teatro 10 fiatal táncosa a helyi tradicionális mozgásnyelvet ötvözi a hip-hoppal, miközben a tinédzserek saját problémáikról beszélnek tabuk nélkül, elképesztő őszinteséggel. A fiatal svájci Collectif Ouinch Ouinch társulat Happy Hype című előadása az elmúlt egy évben számos színház és fesztivál közönségét hódította meg, idén nyáron pedig a Szigeten mutatják be őrült előadásukat, melybe a közönség is bekapcsolódhat. A kubai Company Rosario Cárdenas és a Momentos társulatok koprodukciójában készült Brutal című előadás koreográfusa az a Nelson Reguera, akit a magyar közönség a Frenák Pál Társulat táncosaként ismerhetett meg. Fantasztikus táncosokat és dinamikus, kiváló minőségű kortárstáncot láthatunk tőlük két estén át. A berlini Frantics Dance Company Last Space című produkciójában a táncosok saját személyes, mély történeteikbe, a tudatalattijukba engednek bepillantást a breaktánc és a kortárstánc nyelvén.

A baszk Ertza társulat Otempodiz című kortárstánc produkciója két világ találkozása: egy baszk koreográfus és két mozambiki táncos különböző megközelítése az időről a mozgás nyelvén. A darabban a nyugati és az afrikai gondolkodásmód ütköztetése és összeolvadása látható. A fesztiválon látható még a spanyol Led Silhouette és Marcos Morau Los Perros című duója, illetve az olasz Spellbound Contemporary Ballet két izgalmas koreográfiája is. Természetesen a hazai tehetségek sem hiányozhatnak a programból, többek között fellép Juhász Kata, Pataky Klári és Váth Máté is.

A francia Compagnie Dyptik társulat visszatérő vendége a helyszínnek. A táncosok öt délutánon át egy épített fémszerkezetet használva színpadként, kortárs és hip-hop elemeket ötvözve mutatnak be meghökkentő bravúrokat. Az előadásuk egy palesztin menekülttáborban tartott workshop alapján született, és az ott szerzett tapasztalatokat veszi alapul. A késő esti órákban minden este az angol Requardt & Rosenberg művészpáros Future Cargo című produkcióját lehet majd látni a színházi réten. Az előadás érdekessége, hogy a nézők a zenét egy fejhallgatón keresztül hallhatják, miközben a fellépők egy hatalmas kamion platóján elevenítenek meg egy science fiction-szerű világot, ahol a tánc, a látvány és a hangok összessége kápráztat el mindenkit. 

Ahogy a visszatérő látogatók már megszokhatták és megszerették: a Sleeping Beauty Project alvó installációja délutánonként egész héten nyitva áll a pihenésre vágyó Szigetlakók számára, akik egy vezetett alváson vehetnek részt. 

Ebben az évben érdemes éjszaka is ellátogatni a helyszínre, hiszen két fényinstalláció is a fények varázslatos birodalmába repíti a nézőket. A portugál Telmo Ribeiro Clouds in Garden elnevezésű installációja lézerek és füst segítségével varázsolja misztikussá a területet, azt az érzést keltve, hogy a fesztiválozók épp egy színpompás felhőn haladnak át. A résztvevők mozdulataikkal maguk is alakíthatják a felhők alakját, elmosva a határokat a valóság és az illúzió között. A magyar művész, Gévai Bálint Glowing Leaves című munkája különleges vetítési technikát alkalmazva kalauzolja az érdeklődőket egy rendhagyó kiállításra, ahol folyamatosan változnak a képek, és ahol maguk a környező fák és levelek szolgálnak festővászonként. 

Sétáló utcaszínházak

Nem túlzás azt állítani, hogy a Sziget talán legnagyobb színpada a sétáló utcaszínházaké, mivel a fesztivál egész területén felbukkanhatnak a produkcióik. Hét fantasztikus előadás várja a Szigetlakókat, amelyek a látvány és a meglepetés mellett a közös élményekre helyezik a hangsúlyt, hiszen a társulatok vagy éppen az általuk bemutatott varázslatos lények kapcsolatba lépnek a látogatókkal, sokszor éppen akkor, amikor a legkevésbé számítanak rá.

Sziget

A holland Close-Act Saurus című produkciójában 5 méter magas sárkányszerű lények elevenednek meg a nézők szeme láttára. Az előadás során az ősi lények a közönség közt barangolnak és játszadoznak, miközben vezetőjük próbálja kordában tartani őket. A Spanyolországból érkező Sagals d’Osona 90 fős csapata a lenyűgöző katalán népszokást, a castellert hozza el a Szigetre, így a fesztivál során több alkalommal is emberi torony épül a legváratlanabb helyeken. A hagyományokat és a bátorságot, a csapatmunka erejét középpontba helyező bemutatók során a castellerek több mint 200 éves hagyományával ismerkedhet meg a közönség. Abelga Fanfakids együttes olyan gyerekekből és tinédzserekből áll, akik a brüsszeli városrész, a főként bevándorlók által lakott Molenbeek sajátos, városi zenei keverékével hozzák lázba a hallgatóságot. A Deabru Beltzak, a baszk ütősök csoportja visszatér Akerrel, a boszorkányok szövetségének ördögével. A Les Tambours de Feucímű előadásukban az ősi pogány szertartásokat idéző dobok ritmusa, valamint a hangszerekről és a zenészekről fellőtt tűzijáték kihagyhatatlan élmény. A francia Mécanique Vivante két futurisztikus járművön érkezik egy színpompás Szirén Zenekarral, míg a Paris Benares társulatis visszatér a Szigetre, ezúttal egy hatalmas fekete lovat hoznak, melynek megjelenése és mozdulatai nagyon is valósághűek, gigantikus mérete viszont már inkább a csodák világába kalauzolja a nézőket. Végül, de nem utolsó sorban az izraeli Asphalt Theatre a képzeletbeli Chorbastanból hozza el nekünk vonuló előadását, ahol a zene rengeteg tréfával, örömmel, komédiával és akrobatikával is párosul.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!