Szexuális kényszer: nem erőszak, de maradandó károkat okozhat

Szexuális kényszer: nem erőszak, de maradandó károkat okozhat

Címlap / Szerelem / Szex / Szexuális kényszer: nem erőszak, de maradandó károkat okozhat

Mit jelent pontosan a kényszerítés?

A kényszer olyan helyzetet ír le, amely fenyegetéssel vagy manipulációval irányítja a viselkedést. A szexuális kényszer tehát akkor történik, amikor valaki nem fogadja el a „nem”-et, és továbbra is megpróbál meggyőzni, hogy gondold meg magad a szexuális tevékenységgel kapcsolatban. Ha egyszer visszautasítod a szexet, a történetnek itt meg kell állnia. De ez nem mindig történik meg.

Néha a kényszer elég nyilvánvaló. Például: „Ha nem szexelsz velem, mindenkinek elmondom, hogy viszonyunk volt.” Máskor talán finomabb formát ölthet. Például: „Tessék, miért nem iszol meg egy pohár bort, és bújsz ki a munkaruhából, és meglátjuk, mi történik.”

A kényszer általában a verbális és érzelmi nyomás területén marad.

Ennek ellenére nem ritka, hogy valaki azért enged a kényszernek, mert attól tart, hogy a manipuláció és a nyomás fizikai agresszióvá válik és erőszakba torkollik. A szexuális kényszer gyakran fordul elő romantikus kapcsolatokban, de más körülmények között is előfordulhat – ismerősök, munkatársak, barátok vagy családtagok között, iskolában, bulin vagy bárhol máshol.

Mi a különbség a szexuális kényszer és a beleegyezés között?

Ha nem igazán akarsz szexelni, de beleegyezel, mert kötelességednek érzed, vagy nem akarod, hogy a másik feldühödjön, akkor nem önként járulsz hozzá. Kényszer akkor történik, amikor valaki a beleegyezésedet akarja, annak ellenére, hogy már nemet mondtál, vagy más módon kifejezted az érdektelenséget. Ehhez használhatnak fenyegetést, meggyőzést és egyéb taktikákat.

Anete Lusina/pexels.com

Mit tehetsz az adott pillanatban?

Amikor rájössz, hogy egy partner vagy bárki más megpróbál szexre kényszeríteni, jó első lépés az, ha ezt szóvá teszed nekik, feltéve, ha úgy ítéled meg, hogy ezt biztonságosan megteheted. Legyél közvetlen, de határozott.

Mondhatnod például azt:

  • „Azt mondtam, hogy nem akarok szexelni. Ha nyomást akarsz gyakorolni rám, attól nem fogom meggondolni magam.”
  • „Szeretnék veled lógni, de nem vagyok nyitott a szexre. Miért nem megyünk sétálni?”

Ha nem hagyják abba a nyomásgyakorlást, jobb megpróbálni kilépni a szituációból, elmenni, vagy felhívni egy megbízható barátot vagy családtagot. Félelmetes érzés lehet nemet mondani egy felettesednek, munkatársnak, tanárnak vagy bárki másnak, akinek hatalma van a munkád, az élethelyzeted vagy a tudományos karriered felett. Ebben a helyzetben jó megoldás lehet az, ha egyértelműen „nem”-et mondasz, és elmész – lehetőleg egyenesen a tanácsadó központhoz vagy a humánerőforrás-osztályhoz, hogy hivatalos panaszt tegyél.

A történtek feldolgozása

A szexuális kényszer a szexuális zaklatások széles körébe tartozik, akárcsak a nemi erőszak. Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma szerint a nemi erőszak olyan szexuális behatolást jelent, amelyhez a másik fél nem járul hozzá. A támadás minden olyan szexuális kapcsolatra vonatkozik, amely az te kifejezett, önkéntes hozzájárulásod nélkül történik. Mivel a kényszerrel adott beleegyezés nem szabadon adható, az nem számít beleegyezésnek.

Ebből az következik, hogy a kényszerű szex (amikor behatolást foglal magában) nemi erőszaknak számít, még akkor is, ha a másik személy nem alkalmazott fizikai erőt vagy erőszakot.

Ennek ellenére teljesen rendben van, ha azt a kifejezést használod, amelyik a legkényelmesebb a számodra a történtek leírására. Az azonban mindenképpen sokat segíthet a feldogozásban, ha beszélsz róla egy bizalmasoddal, vagy szakmai segítséget kérsz akár egy, a szexuális zaklatások áldozatainak fenntartott támogató szervezeten vagy segélyvonalon keresztül.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást