5-ből 4 nő tapasztalt szexuális zaklatást a munkahelyen. Ezek a jelek

5-ből 4 nő tapasztalt szexuális zaklatást a munkahelyen. Ezek a jelek

Címlap / Szerelem / 5-ből 4 nő tapasztalt szexuális zaklatást a munkahelyen. Ezek a jelek

Egy amerikai nonprofit szervezet, a Pew Research Center adatai szerint ötből négy nő tapasztalt már szexuális zaklatást valamilyen formában, és az érintettek 70%-a a munkahelyi környezetében szenvedte el. Sajnos a különbséget a barátságos munkahelyi légkör és a helytelen viselkedés között még mindig sokan nem értik vagy nem akarják érteni. Az alábbi jelek egyértelműen jelzik, hogy valaki átlépte a vékony határvonalat.

Nemi alapú megkülönböztetés

Lehet, hogy a kollégák ártatlannak találják az elsütött vicceket, de ha egy meetingen valakit azzal torkolnak le, hogy nőként nem érthet a tárgyhoz, vagy általában bármiféle megjegyzést tesznek a nőiségével kapcsolatban, az egyrészt nem professzionális, másrészt bármilyen nehezen hihető, de végül szexuális zaklatáshoz vezethet: a munkahelyi szexuális zaklatások nagy része olyan helyeken következik be, ahol korábban sorozatosan történtek ilyen „kisebb” incidensek, és azokat nem vették komolyan.

Szexuális témájú beszélgetések

Bármennyire kötetlen is a viszony, egy munkahelyre nem való a szexualitás témája. Ide tartoznak a másik szexuális életére vonatkozó kérdések, de az is, ha valaki a saját nemi életével kapcsolatban kezd el kéretlenül információkat megosztani.

A szakemberek általában azt javasolják, hogy ha először tapasztalsz ilyet valakitől, első körben vele közöld, hogy kellemetlennek találod a témát, és azt nem kívánod a munkahelyeden megvitatni, de ha megismétlődik az eset, jelezd azt a feletteseidnek, még akkor is, ha ez nem könnyű.

A Pew Research Center adatai szerint azok, akik szexuális zaklatással találkoznak a munkahelyükön, 87-94%-ban inkább hallgatnak, mert nem akarnak bajkeverőnek tűnni.

„Túl részletesen” beszélgetni egy televíziós sorozatról

Sokan úgy gondolják, amióta a szexuális zaklatásos ügyek nagyobb visszhangot kaptak, jóformán semmiről nem lehet már beszélni a kollégákkal anélkül, hogy az ember bajba kerülne, pedig ez természetesen nem igaz, csak be kell tartani bizonyos alapvető normákat – ám úgy tűnik, ez nem mindenkinek megy könnyen.

A különböző sorozatok legújabb epizódjának kitárgyalása például a kedvenc irodai, ebédszünetes témák közé tartozik, és nincs is vele semmi gond – kivéve, ha valaki kéjesen kezdi részletezni az epizód esetleges szexjelenetét, vagy valamelyik szereplő testi adottságaira tesz megjegyzést, esetleg téged kérdez ilyesmikről. Ha ez történik, és kellemetlenül kezded érezni magadat, nem benned van a hiba – a kollégád átlépte a határt.

Valaki keresi a lehetőséget, hogy egyedül maradjon veled

Ha közösen dolgozol valakivel egy projekten, teljesen normális, hogy időnként ketten ültök be egy tárgyalóba. De ha úgy érzed, egy kollégád keresi a lehetőséget, hogy kettesben maradjatok, ha becsukja az ajtót, amikor nem kellene becsuknia, ha úgy szervezi a napotokat, hogy együtt kelljen elmennetek valahová vagy hogy mások ne tarthassanak veletek, joggal érezheted, hogy valami nincs rendben.

A statisztikák szerint ez az a viselkedés, ami, hacsak nem lép közbe valaki, később akár sokkal komolyabb problémákhoz is vezethet.

Kétértelmű üzenetek

Teljesen normális, ha egy kötetlenebb munkahelyen az emailekbe bekerül egy emoji vagy egy belsős vicc, de a kétértelmű, flörtölő szövegeknek nincs helye. Hogy honnan tudhatod, hogy valaki átlépte a határt? A szakemberek szerint a kulcs az ismétlődés: ha nem csak egyszer, hanem sorozatosan ilyen üzeneteket kapsz valakitől, különösen azután, hogy jelezted, hogy kellemetlenül érzed magadat tőlük, ne késlekedj felkeresni a HR-osztályt vagy a főnöködet, és jelezni neki a problémát. Készülj fel rá, hogy megmutatod nekik az üzeneteket és a problémás részeket, alátámasztva az állításaidat.

Kép forrása: stetsik/depositphotos.com

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

1 hozzászólás

  • Joska
    2023.08.26., 09:00

    Tulajdonképpen minden szexuális zaklatás amire egy nő azt mondja!

    Válasz

Írj egy hozzászólást