Párkapcsolat / Szerelem

Egy szexterapeuta szerint ezek az okok állhatnak a mögött, hogy valaki megcsalja a párját

Egy szexterapeuta szerint ezek az okok állhatnak a mögött, hogy valaki megcsalja a párját

Egy megcsalás mindig nagyon fájdalmas dolog, főleg akkor, ha úgy jön, mint derült égből a villámcsapás – ilyenkor az ember azért nem azt szokta kutatni, hogy vajon mi játszódhatott le a másik fejében, mi vezetett el odáig, hogy így döntött, pedig szexterapeuták szerint elég általános problémák bukkannak fel okokként. Az alábbiak a leggyakoribbak azok közül, amelyek megcsalásra sarkallják az embereket.

Szakértők szerint hajlamosak vagyunk a megcsalást nagyon fekete-fehér dolognak felfogni: aki megcsal, az a rossz, akit megcsalnak, az a jó, a szánnivaló, a szegény.

Bár ez teljesen természetes, azért azt érdemes megjegyezni, hogy általában nem ez helyzet, és a megcsaló fejében teljesen reálisan összeáll a helyzet, ő nem látja magát rossznak, inkább a körülmények áldozatának – az igazság pedig valószínűleg valahol a kettő között van.

Szakítani akar

Érdemes szembenézni azzal a ténnyel, hogy a férfiak általában nem szeretnek konfrontálódni, és kifejezetten rosszul élik meg azokat a helyzeteket, ahol komoly döntést kell hozniuk.

Persze ez nem mindenkire igaz, van, aki képes felelősen véget vetni egy kapcsolatnak, de sokan vannak, akik inkább megcsalják a partnerüket, hogy kierőszakolják a szakítást akkor, ha már nem akarnak együtt lenni vele.

Ezt egyszerűbb megoldásnak látják, és nem elég érettek érzelmileg ahhoz, hogy megértsék: a másikat mennyire megbántják a viselkedésükkel.

Valami hiányzik a kapcsolatból

A megcsalás lehet érzelmi alapú is, ha olyan partnert talál magának a hűtlen, akiben megvan egy olyan fontos tulajdonság, amit a barátjából vagy barátnőjéből nagyon hiányol.

Lehet, hogy a megértés az, lehet, hogy a szexuális kalandvágy, valami pluszt érez annál, akivel megcsalja a párját, és nem tud neki ellenállni.

Ez sem éppen egyenes viselkedés, de kevésbé tudatos, mint az előző, és, ha szeretnéd, ezen az állapoton még akár lehet is dolgozni együtt.

Az adu ász: nincs megelégedve magával, és nem akar vele szembenézni

Lehet ugyanúgy fájdalmas és felszabadító is a tudat, hogy a megcsalás nagyon nagy arányban nem a megcsalt személyről, sokkal inkább a megcsalóról szól – a Health.

com szakértője, Vanessa Marin szerint nagyon gyakori, hogy a hűtlen félnek saját magával van baja, és ahelyett, hogy ezen megpróbálna túllendülni, vagy szembenézni a problémáival, inkább azonnali feloldást keres a helyzetéből.

Ez nem arról szól, akit ilyenkor megcsal, csakis saját magáról, de ez persze a partnert kicsit sem vigasztalja. Főleg azért nem, mert ezen a másik nem tud segíteni, a hűtlennek magának kell megoldania a saját problémáit.

Belefásult a párkapcsolatba

Ha hosszú ideje egy partnerrel él valaki, természetes, hogy néha elcsábul az ismeretlen és izgalmas felé. Itt jön a képbe az elhatározás és a döntésképesség: az ilyen szituációkat nem lehet elkerülni, de higgadtan lehet dönteni bennük úgy, hogy nem lépjük át azt a bizonyos határvonalat.

A hűség ugyanis nem egy érzés, hanem egy döntés, amihez elméletben akkor is tartani kell magunkat, ha kísértésbe esünk.

Ha a párkapcsolat kicsit ellaposodott, sokan engednek ennek a kísértésnek, és adják fel önként az elhatározásukat, hogy hűségesek maradnak.

Ez emberi gyengeség, de nem kifogás: nem állatok vagyunk, hogy csakis az ösztöneink irányítsanak minket, ezért ha úgy érzed, hogy nem ezt érdemelted, nem kell elnézned a párodnak a megcsalást csak azért, mert tényleg látod te is, hogy valami nem stimmelt a párkapcsolatotokban.

Gondolj bele: a párod, ahelyett, hogy ezt kommunikálta volna, inkább megbontotta a közöttetek megkötött lelki egyezséget.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást