Szeretnél tenni a világért, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Segítünk!

Szeretnél tenni a világért, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Segítünk!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Szeretnél tenni a világért, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Segítünk!

Megfordult a fejedben mostanában, hogy szeretnél egy kicsivel jobb ember lenni, esetleg tenni valamit a világért? Nem kell hatalmas dolgokban gondolkodnod, hiszen valóban igaz, hogy az apró változtatásokkal is rengeteget tehetsz. Ha másokkal is megosztod, hogy miket teszel, az is lehet, hogy ők is kedvet kapnak, és máris elindulhat a környezetedben is a nagyobb változás. Ajánlunk neked néhány tippet, hogyan kezdhetsz hozzá.

Ültess fát!

Ha azt hiszed, hogy a faültetéssel nem tehetsz túl sokat, akkor gondolj bele abba, hogy egy nagyobb, 450-500 m3 lobkoronájú fa 1 ember éves oxigénszükségletét képes megtermelni.

Valóban nem 5 perc, hogy egy csemetéből egy ekkora fa legyen, de ha már évente egy fácskát elültetsz valahova, akkor már azzal rengeteget tudsz tenni a világért.

Ha pedig több emberrel tudsz szervezni faültetést – akár csak a barátaiddal, rokonaiddal –, az már egy hatalmas lépés a tisztább levegőért.

Gyűjts szelektíven!

Ha eddig még nem gyűjtötted szelektíven a hulladékot, most már épp itt az ideje, hiszen ezt a trendet már tényleg egyre többen követik, és valóban nem kell túl sok erőfeszítést tenni érte.

Elég hozzá öt különböző szemetes vagy műanyagláda – egy az üvegnek, egy a műanyagnak, egy a fémhulladéknak, egy a papírnak, egy pedig a háztartási hulladéknak.

Szelektív konténerek rengeteg helyen vannak, és van, ahol házhoz is mennek a hulladékért.

Ha a munkahelyeden sem gyűjtik még szelektíven a hulladékot, akkor akár indíthatsz egy petíciót is azért, hogy ott is elinduljon.

Hagyj fel a vízpazarlással!

Bizony az édesvízraktárak elég végesek, ezért tényleg luxus pazarolni is a vizet. Ha szeretnél valami jót tenni, akkor hagyj fel azzal, hogy feleslegesen elfolyatod a vizet. Valószínűleg kutat nem fogsz tudni ásni, hogy azzal engedd le a wc-t, ivóvíz helyett, de néhány trükköt bevethetsz.

Ilyen az, ha inkább a zuhanyzást választod a fürdőzés helyett, egy olyan zuhanyfejjel, amely több levegőt enged a cseppekbe, így takarékosabb. Fogmosás közben zárd el a vizet, és a wc-t is megéri olyan tartályosra cserélni, amelynél tényleg csak annyi vízzel öblítesz, amennyivel muszáj.

Jó trükk az is, ha a nagyon hideg vizet szereted meginni, hogy nem órákig folyatva a csapot éred ezt el, hanem tartasz mindig egy kancsó vizet a hűtőben, vagy a fagyasztóban egy adag jégkockát.

Figyelj oda, hogy mire költesz!

A pazarlás és a még több hulladék ellen – és ezzel együtt a világért – már azzal tehetsz, ha racionalizálod a költéseidet, amivel még pénzt is spórolhatsz.

Ehhez egyrészt meg kell figyelned egy hónapig, hogy melyek azok az ételek, amelyekből nagyon sokat kidobáltál, esetleg bontatlan csomagban is, mert nem etted meg és megromlott.

Plusz érdemes tartanod egy lomtalanítást is otthon, és átnézni, mik azok a dolgok, ruhák, stb., amiket szinte soha nem is használtál, hordtál.

Azzal, hogy egy kicsit tudatosítod ezeket magadban, máris könnyebben hozol majd döntéseket az üzletekben arról, mire is van tényleg szükséged.

Meditálj!

Ha most azon gondolkodsz, hogy a meditálás neked segíthet inkább, és semmi köze ahhoz, hogy tegyél a világért, akkor erre szeretnénk egy kicsit rácáfolni.

Gondolj csak bele abba, hogy egy idegesebb, rosszabb napon mennyivel könnyebben össze tudjuk rúgni a port másokkal, vagy mennyivel ingerültebben tudunk viselkedni az emberekkel, mennyivel türelmetlenebbé válunk.

Ha rendszeresen meditálsz, és sokkal nyugodtabban éled az életed, azzal pontosan úgy tehetsz másokért, hogy ezeket a dolgokat kikerülöd, türelmesebb leszel, nem bosszankodsz velük és nem sérted meg őket, így egy kicsivel jobb lehet az ő hangulatuk is, és nem indul be a negatív láncreakció.

Légy kedves!

Ha időnként kedvesek vagyunk másokkal csak úgy, azzal máris jobbá tehetjük a napjukat, így pedig egy picit a világot is jobb hellyé.

Ne gondolkodj, ha valakit egy picit is szorultabb helyzetben látsz, hogy segíts-e neki, vagy sem, hanem tedd meg.

Ez neked is jó érzés lesz, és természetesen annak is, akin segítettél.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!