Kiderült: gyógyít a szerelem! A boldog kapcsolat a laborban is látszik

Kiderült: gyógyít a szerelem! A boldog kapcsolat a laborban is látszik

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Kiderült: gyógyít a szerelem! A boldog kapcsolat a laborban is látszik

Akkor éppen egy hullámvölgyben járt az egyik ismerősünk, szóba került, hogy komoly biztonságérzetet ad számunkra, hogy itt vagyunk egymásnak. Maga a tudat, hogy tisztában vagyunk azzal, számíthatunk a másikra, megteremti azt a biztonságos közeget, ami ahhoz kell, hogy kibontakozzunk és boldogan éljünk.

De ugyanígy igaz az ellentettje is: el tudom képzelni, hogy ha valaki nem bízik a társában, akkor kevésbé bátran vállalkozik, többször idegeskedik. Tart a jövőtől, hiszen az sem biztos, hogy az adott partnere mellett tudja folytatni az életét. Márpedig a sok stressz, a feszültség idővel egészségügyi kockázatokkal jár – de vajon mérhető-e ellentettje, a boldogság a laborban?

Az Ohio Állami Egyetem új tanulmányából kiderült, hogy azoknak az emlőrák túlélőknek, akik elégedettnek érzik magukat romantikus kapcsolatukban, kisebb a kockázata a különféle egészségügyi problémák kialakulásának. 

Mi lehet ennek az oka?

A kutatók elsősorban az alacsony stressz szintre vezetik vissza a csodálatos eredményeket, ugyanis a kisebb stressz mérhetően alacsonyabb gyulladáshoz vezet a szervezetben. Márpedig a gyulladási faktorok alacsonyan tartása mindenki számára nagyon lényeges dolog, de egyenesen kulcsfontosságú a ráktúlélők esetében.

A gyulladás előnyös akkor, amikor valaki megsérül, vagy éppen a szervezete így dolgozza ki magából a betegséget. A tartós, krónikus gyulladás számos egészségügyi problémát okozhat, többek között a rák kialakulását, vagy éppen visszatérését. 

„A túlélők számára fontos, hogy amikor ezen a bizonytalan, kezdeti időszakon mennek át, jól érezzék magukat partnereikkel. Lényeges tudniuk, érezniük, hogy törődnek velük és megértik őket, mindezt úgy, hogy a párkapcsolat lényege, mivolta nem változik”

– mondta Rosie Shrout, vezető szerző.

„Megállapításaink azt sugallják, hogy a szoros partnerség javíthatja nem csupán a párkapcsolat minőségét, hanem elősegítheti a gyógyulást még akkor is, ha a partnerek közül az egyik éppen a rákkal küzd.”

A szerelem gyógyít
Adene Sanchez/istockphoto.com

A vérminták hűen tükrözték a párkapcsolati válságot

A kutatás során 139 nőt vizsgáltak, az átlag életkor 55 év volt. Az összes nőnek felmérések sorozatát kellett kitöltenie, és három alkalommal vért is vettek tőlük: azután, hogy diagnosztizálták náluk az emlőrákot, a kezelés befejezése után hat hónappal, majd a rák legyőzését követően 18 hónappal.

A felmérésben alaposan kikérdezték a nőket a kapcsolataikról, ideértve azt, mennyire boldogok, a partnerük mennyire nyílt, törődő, stb.). A többi felmérés a nők általános mentális egészségi állapotára és az észlelt pszichés stresszre összpontosított. A vett vérmintákat eközben különféle gyulladásos fehérjék jelenlétére vizsgálták.

A végeredmény meglehetősen egyértelmű volt. Azoknál a nőknél, akik boldogok és elégedettek voltak kapcsolataikkal, alacsonyabb volt mind a stressz, mind a gyulladás szintje. Ráadásul a vizsgálat során arra is lehetőségük nyílt a kutatóknak, hogy az egyes nők eredményeit összehasonlítsák korábbi eredményeikkel.

Ez csak még inkább megerősítette a feltételezéseket, ugyanis a szakértők azt tapasztalták, hogy amikor egy nő különösen elégedett volt kapcsolatával, akkor nem csak az átlaghoz képest volt alacsonyabb a gyulladásszintje: a saját legalacsonyabb értékénél is alacsonyabban tudott produkálni. 

„Érdekes volt megfigyelni, hogy amikor egy alany elégedett volt a párjával, a saját gyulladásszintje alacsonyabb volt, mint egy másik látogatáskor, amikor kevésbé volt elégedett”

– összegezte Rosie Shrout az eredményeket.

Ugyanaz a partner, ugyanaz a párkapcsolat és minőség, ám egy kis elégedetlenség máris elég volt ahhoz, hogy a gyulladásszintek felfelé induljanak el. 

A kutatás megmutatja, mennyire sokat számítanak az emberi kapcsolataink, és nem csak a ráktúlélők esetében. Bár ez a tanulmány kifejezetten az emlőrákra összpontosított, a szerzők szerint az erős, támogató kapcsolat csak a javára válhat mindenkinek. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást