5 tény a szerelemről, amit ismerned kellene

Kerekes Vivien
Írta: ,
5 tény a szerelemről, amit ismerned kellene

Kép forrása: India Earl Photography

Már a legelső találkozásnál fontos szerepet játszanak bizonyos pszichológiai tényezők abban, hogy mennyire kerültök egy hullámhosszra a randi partnereddel. És ezek bizony az egész párkapcsolaton átívelnek, még idősebb korotokban is megfigyelhetőek. Most összegyűjtöttünk néhány igazán érdekes tényt a szerelem ránk gyakorolt hatásairól!

Egy másodperc ötöde elég ahhoz, hogy szerelembe ess Kép forrása: heartlovealways.com

Kutatók szerint, amikor szerelembe esel, az agyadban egyszerre 12 különböző terület aktiválódik.

Ilyenkor bizony egyetlen másodperc ötödrésze is bőven elég ahhoz, hogy az eufóriát kiváltó vegyületek beinduljanak a testedben.

Az oxitocin, dopamin, vazopresszin és adrenalin koktél (vagyis az a bizonyos rózsaszín köd) pedig körülbelül olyan hatást gyakorol a szervezetedre, mintha illegális kábítószert fogyasztottál volna.

Több felmérésnek is sikerült bebizonyítania, hogy a csókolózás nem csak erotikus hatással bír, de segíthet meghozni a párkapcsolati döntéseket is.

A vizsgálatok során a nők és férfiak nagy része egyaránt arra szavazott, hogy ezzel a testi kontaktussal egyszerűen le tudják tesztelni, mennyire vannak egy hullámhosszon a randi partnerrel.

De ez persze nem csak a kezdetekben fontos; szakértők szerint minél gyakrabban csókolózik egy pár, annál boldogabbak, sőt, ezáltal sokkal hosszabb ideig maradnak együtt.

Fókuszban

Nyugodt alvás a megfázás alatt is! A téli megfázások tünetei alváshiányhoz vezethetnek, mely akár egy éjszaka alatt is negatívan befolyásolhatja az agyműködésünket

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!