5 tény a szerelemről, amit ismerned kellene

5 tény a szerelemről, amit ismerned kellene

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / 5 tény a szerelemről, amit ismerned kellene

Már a legelső találkozásnál fontos szerepet játszanak bizonyos pszichológiai tényezők abban, hogy mennyire kerültök egy hullámhosszra a randi partnereddel. És ezek bizony az egész párkapcsolaton átívelnek, még idősebb korotokban is megfigyelhetőek. Most összegyűjtöttünk néhány igazán érdekes tényt a szerelem ránk gyakorolt hatásairól!

Egy másodperc ötöde elég ahhoz, hogy szerelembe ess

Kutatók szerint, amikor szerelembe esel, az agyadban egyszerre 12 különböző terület aktiválódik.

Ilyenkor bizony egyetlen másodperc ötödrésze is bőven elég ahhoz, hogy az eufóriát kiváltó vegyületek beinduljanak a testedben.

Az oxitocin, dopamin, vazopresszin és adrenalin koktél (vagyis az a bizonyos rózsaszín köd) pedig körülbelül olyan hatást gyakorol a szervezetedre, mintha illegális kábítószert fogyasztottál volna.

A csók segít döntéseket hozni

Több felmérésnek is sikerült bebizonyítania, hogy a csókolózás nem csak erotikus hatással bír, de segíthet meghozni a párkapcsolati döntéseket is.

A vizsgálatok során a nők és férfiak nagy része egyaránt arra szavazott, hogy ezzel a testi kontaktussal egyszerűen le tudják tesztelni, mennyire vannak egy hullámhosszon a randi partnerrel.

De ez persze nem csak a kezdetekben fontos; szakértők szerint minél gyakrabban csókolózik egy pár, annál boldogabbak, sőt, ezáltal sokkal hosszabb ideig maradnak együtt.

A párok külseje 25 év után egyre hasonlóbbá válik

Neked feltűnt már, hogy azok a párok, akik évtizedek óta együtt élnek, mennyire hasonlítanak egymásra?

És most nem a belső tulajdonságokra gondolunk, hanem valami egészen másra; a megjelenésre.

Egy kutatás során kiderült, hogy például egy 25 éve tartó házasságban a felek külseje sokkal hasonlóbban néz ki, mint a kapcsolat legelején.

És hogy mi lehet ennek az oka? Szakértők szerint a megegyező étrend és környezet válthatja ki ezt, de bizonyos mértékig az is közrejátszhat, hogy mennyire értik meg egymás lelki problémáit.

Az ölelés igazi fájdalomcsillapító

Ha szívesen bújsz hozzá a párodhoz, most van egy szuper hírünk: szakértők szerint az ölelés természetes fájdalomcsillapítónak is kiváló.

Ilyenkor az agyadban felszabadul az úgynevezett oxitocin, amely felmérések szerint képes akár 4 órán át távol tartani a hasogató fejfájást.

Ha viszont épp távol vagytok egymástól a szerelmeddel, nyugodtan kipróbálhatsz egy alternatív megoldást.

Ha végignézel pár fotót a párodról, azzal csökkentheted a fájdalmat – bár kevésbé olyan hatékony, mint egy néhány perces ölelés.

A pirospozsgás arc sokkal vonzóbbnak tűnik

Azt már egy ideje tudjuk, hogy a rózsás arc egyszerre tükrözi az egészséget és a nőiességet, de úgy tűnik, hogy ennél is fontosabb szerepet tölt be az életünkben.

Brit kutatók szerint mostantól nem kell szégyellned, ha elpirulsz egy bók hallatán, ugyanis bebizonyították, hogy a férfiak ezt kifejezetten vonzónak találják – ez pedig valószínűleg a génekbe van kódolva.

A fakó, sápadt arcot az emberek automatikusan a betegségekkel azonosítják, amit tudat alatt kevésbé érzékelnek csábítónak.

Úgyhogy mostantól ne fordulj el, ha érzed, hogy vörösödik az arcod; ehelyett tekints rá úgy, mint a hódítás egyik fegyverére!

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!