5 mondat, ami észrevétlenül megmérgezi a párkapcsolatodat

Írta: ,

Egy kapcsolatban természetesek a konfliktusok, ám nagyon nem mindegy, hogy egy vita hevében, vagy éppen sértettségünk okán milyen romboló mondatok hangzanak el. Ha inkább építeni szeretnéd a kapcsolatot, ezeket mindenképpen kerüld el.

1/5 „Sose figyelsz rám”

Egy kijelentés, ami egyszerre szemrehányás és durva általánosítás, amire nehéz érdemben reagálni. Magába hordoz egy olyan üzenetet, hogy aki a megjegyzést teszi, csak gyűjtögeti magában a sérelmeket, és egy ilyen odavetett mondattal próbálja felhívni magára és a problémáira a figyelmet, ám ebben semmi építő nincs.

Te is mondtad már?

Ha legközelebb úgy érzed, több figyelmet szeretnél kapni, ott és akkor, az adott szituációba ültetve fogalmazd meg, mit szeretnél. Próbáld ki úgy, hogy te vagy a mondat alanya, nem pedig a párod: Úgy érzem, most több figyelmet igénylek, nagyon fontos dologról szeretnék beszélni vele.

2/5 „Mégis mit vársz tőlem?”

Egy konfliktushelyzetben ideális esetben arra törekszünk, hogy minél előbb közös nevezőre jussunk a másikkal, ám ez nem mindig egyszerű, főleg, ha azt érezzük, hogy elbeszélünk egymás mellett, vagy egyszerűen csak nem tudunk megfelelni a másik elvárásainknak. Ekkor jöhet a sértettséggel vagy kiábrándultsággal vegyített tehetetlenség érzése, mely ilyen és ehhez hasonló mondatokat szül.

Provokál és hibáztat egyszerre, nem a megoldás felé vezet, épp ezért jó válasz sincs rá.

Helyette célravezetőbb lehet higgadt fejjel megbeszélni, hogy valójában mire vágyunk – és viszont.

„Már megint úgy beszélsz, mint az anyád/apád” Kép forrása: racorn/Depositphotos

3/5 „Már megint úgy beszélsz, mint az anyád/apád”

Egyszerre van benne teljesen értelmetlen hasonlítgatás és szemrehányás, nem vezet sehova.

Olyan sebet ejthetünk ezzel, ami nehezen gyógyul, hiszen általában az ember különösen érzékeny rá, ha valamelyik családtagját kritizálják, még akkor is, ha van alapja. Sokan hordozzák és viszik tovább a szülőktől kapott rossz bevésődéseket, párkapcsolati mintákat, ezek feloldása általában komoly önismereti munka és sok-sok építő beszélgetés.

Sokat segíthet, ha kölcsönösen ástok kicsit mélyre a lélek bugyraiban.

 

4/5 „Bizonyítsd be, hogy szeretsz!”

Egy ilyen mondat igazi arculcsapásként érhet valakit, aki tényleg szeret, hiszen ha komolyan veszi – márpedig miért ne venné –, úgy érezheti, hogy nem elég jó neked, nem képes megfelelően kimutatni az érzelmeit irányodba, mindebből pedig az következik, hogy nem felel meg neked.

Ha tényleg problémásnak érzed az érzelmei kifejezését, konkrétumokkal, a saját érzéseid kibeszélésével segíthetsz a helyzeten, viheted jobb irányba a kapcsolatot.

5/5 „Miért kell meginni azt a sört?”

Ugye téged is idegesít, amikor azt látod, hogy egy pár tagjai egymás helyett válaszolnak, vagy az egyik fél basáskodik a másik felett, mindent kontrollálni akar vele kapcsolatban – például, hogy miből és mennyit kér enni, de sokáig lehetne folytatni a sort.

A lényeg, hogy nagyon idegesítő, amikor az embernek valaki meg akarja szabni, hogy mit (nem) csinálhat.

Emellett nem csak hogy idegesítő, de általában ellenkezést vált ki, így az ilyen mondatok nem csak feszültséget keltenek, felérnek egy öngóllal – kerüld őket, ha jót akarsz magadnak és a kapcsolatnak.