5 intő jel, hogy a szerelmed igazi önpusztító személyiség - lépj, mielőtt téged is magaddal ránt!

Írta: ,

Nagyon nehéz egy olyan emberrel együtt élni, aki önpusztító személyiség – és most messze nem csak arról van szó, hogy szenvedélybeteg, bár ez a két tényező sokszor együtt jár. Több intő jel is van, ami rávilágít arra, hogy nem igazán érdemes vele hosszútávra tervezned, ugyanis téged is teljesen ki fog szipolyozni, és akadályozza a fejlődésedet. Nézzük, milyen jelekre kell különösen odafigyelned!

1/5 Nincs benne semmi motiváció

Senkivel, de főleg egy férfival nem lehet komolyan tervezni akkor, ha nincs benne motiváció. Ha nincsenek céljai, nincs miért küzdenie, akkor aligha lehet rá komolyan támaszkodni. Ez nem kizárólag anyagiakat jelent, de azért ezen a területen szembetűnő leginkább a motiváció hiánya.

Lusta? Egyáltalán nem zavarja, hogy nem keres túl jól? Esetleg az sem, ha munkanélküli? Sosem bírja sokáig egy munkahelyen, folyton elégedetlen a körülményekkel? Úgy érzed, leginkább arra vágyik, hogy a pénz dőljön, de ezért semmit se kelljen tennie?

Ez egyértelműen egy önpusztító felfogás, mert ha tetszik, ha nem, igenis pénz kell ahhoz, hogy az ember előrébb jusson. Még, ha családot nem is terveztek, ahol alapvető az anyagi biztonság, egy ilyen férfival a lakhatás, a szórakozás, a nyaralás kérdésköre is állandó vitatéma és problémaforrás lesz.

2/5 Inkább feladja, de segítséget nem kér

Jellemző az ilyen személyiségekre az is, hogy egyszerűen nem hajlandóak segítséget kérni. Kicsit úgy tűnhet, túl büszkék ahhoz, hogy elismerjék a kudarcot, de inkább arról van szó, hogy nem akarnak szembenézni gyengeségeikkel.

Sokkal könnyebb másokra és a körülményekre hárítani a felelősséget ahelyett, hogy valamiért igenis vállalják a felelősséget. Ezért jellemző módon belekapnak valamibe (többnyire nagy lelkesedéssel), és ettől általában te is úgy érzed, hogy „majd most valami változni fog”, azonban szinte kivétel nélkül dugába dőlnek a terveik.

Nem arról van szó, hogy rossz szériája van, és egyszerűen semmi sem jön össze neki, ilyen mindenkivel előfordul. Hanem, hogy soha, semmiért nem dolgozik kitartóan, így aztán nem is tud eredményeket felmutatni. Mindeközben a támogatás, segítség lehetőségét elutasítja, és meg is sértődik rajta.

3/5 Minden probléma, érzelem elől menekül

Az önpusztító személyiségek tipikusan a szőnyeg alá söpörnek mindent. Számukra el van intézve azzal a gond, hogy egyszerűen nem foglalkoznak vele, figyelmen kívül hagyják, mintha nem is létezne. Mivel a környezet idővel megtanulja, hogy nem lehet számítani rájuk, valóban úgy is készülnek, hogy az illető bevonása nélkül bonyolítják le a fontosabb ügyeket.

A taktika tehát lényegében működik, más kérdés, hogy ezzel az önpusztító személyiség a saját lelkét, és az emberi kapcsolatait is mérgezi. Párkapcsolatban ezt kiválóan megfigyelheted: egyszerűen nem tudsz vele kompromisszumot kötni, képtelen vagy vele akárcsak megbeszélni (nemhogy megoldani) egy számodra zavaró problémát. Ezért aztán te is vagy megszoksz, vagy megszöksz: fel sem hozod a gondjaidat, mert tudod, hogy úgysem juttok egyről a kettőre, vagy kilépsz a kapcsolatból, mert nem tudsz így élni.

4/5 Érzelmileg zsarol

Egy önpusztító személyiség akár komolyan is gondolhatja depresszív, öngyilkos hajlamait, de kiválóan felismerik az ebben rejlő lehetőségeket, hiszen ezzel zsarolni tudnak másokat.

Mit is jelent ezt?

Pl. azt, hogy ha szakítasz vele, fűt-fát megígér, csak menj vissza hozzá, mindenen változtat. Persze nem történik semmi. Közli veled, hogy ha elhagyod, akkor kárt tesz magában, mert te vagy az egyetlen, akire számíthat.

Időnként megmutatja, mennyire komolyan gondolja, amit mond, bár általában komolytalannak hatnak a próbálkozásai (pl. kicsit megvagdossa magát, vagy belebokszol a falba). Ettől függetlenül ez téged nyilván megrémíthet, és lelkiismeret-furdalásod is lehet, neki pedig pont ez a célja.

5/5 Mit tehetsz?

Ha ráismertél a barátodra, akkor jó, ha minél előbb szedelőzködsz, különösen akkor, ha semmilyen pozitív változást nem tudsz nála elérni. A szerelem sajnos nem elegendő ezekben az esetekben, az illető elhatározására van a legnagyobb szükség a változtatáshoz. Nyilván nem azt mondjuk, hogy hagyd ott a bajban, vagy ne is próbálj neki segíteni főleg, ha tényleg mutat különösen depresszív vonásokat.

Azonban azt nem szabad elfejetlened, hogy mindenki a saját életéért, hozzáállásáért felelős, és ezen a környezet sosem fog tudni hatalmasat változtatni. Segíthet, te is segíthetsz, de az csak a barátodon múlik, hogy ő meg is ragadja-e a kínálkozó lehetőségeket, vagy sem. Amennyiben nem tudsz rá felnézni, nem tudod tisztelni, biztos lehetsz benne, hogy nem ő az igazi számodra, legfeljebb barátként támogathatod, ha nagyon szeretnéd. Ezt neki is el kell fogadnia!