Koronavírus és megosztott szülői felügyelet: ezt javasolja a válóperes ügyvéd a járvány idejére

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Lisa Zeiderman már mindent látott a munkássága során: pénzügyi elemző a válásokat illetően, a házassági és a családjog minden területén otthonosan mozog, beleértve a vagyonfelosztást, vagy éppen a gyermektámogatást. Most a Motherly portálnak adott pár hasznos tanácsot arra vonatkozóan, válás után hogyan tudjuk mind mentálisan, mind fizikálisan átvészelni ezt a helyzetet még pedig úgy, hogy a gyermekeink a lehető legkevésbé sérüljenek.

Anyaként bizonyára mindenki másnál jobban tudod, milyen érzékenyen tud reagálni bizonyos változásokra a gyermeked – tökéletesen átveszi a hozzáállásodat, véleményedet. Nagyon nem egyszerű nyugodtnak maradni ebben az ingatag és kiszámíthatatlan élethelyzetben, mégis mindent meg kell tenned annak érdekében, hogy ezt közvetíthesd a gyermeked számára. Neki azt kell éreznie, hogy biztonságban van, és bármennyire megváltoztak a körülmények, a szülei uralják a helyzetet.

Ez most különösen nehéz, hiszen úgy kell biztosítanunk a kisebbek számára a nyugalmat, hogy nekünk sem adatott meg a szokásos kontroll, nem igazán vagyunk urai a mindennapjainknak.

Amit viszont mindenképpen megtehetsz, hogy a lehető legkevesebb konfliktust bonyolítod le a gyermeked előtt. Ez egyébként is aranyszabály, de most különösen fontos: hagyjatok időt és helyet arra, hogy az esetlegesen vitás helyzeteket megfelelő körülmények mellett beszéljétek meg a volt férjeddel.

Ebben a különleges helyzetben fontos, hogy egy kicsit nyíltabbak és őszintébbek legyetek egymással, mint ahogy az elmúlt időszakban megszokott volt.

Ez sokaknak nehéz, de több információt kell megosztanotok, többet kell beszélgetnetek annak érdekében, hogy a gyermeketek egészsége (fizikai és mentális egyaránt) a helyén legyen.

Nem kell nagy dolgokra gondolnod, továbbra sem arról van szó, hogy a privát szférátokat teregessétek ki!

De óhatatlan, hogy több szó essen pl.a tanulásról, a felkészülésről, hiszen ezeket most nektek kell otthon megoldanotok. Legyetek nyitottak és informatívak, mert az átláthatóság növeli a bizalmat, javítja a kapcsolatot – ez a gyermeketek számára is nagyon lényeges szempont.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba