Milliók halnak meg évente a divatipar miatt – Így szennyezi a környezetet

Milliók halnak meg évente a divatipar miatt – Így szennyezi a környezetet

Címlap / Stílus / Divat / Milliók halnak meg évente a divatipar miatt – Így szennyezi a környezetet

Mérgező gyomirtó szerek

Még egy sima póló előállításához is temérdek kemikália szükséges, akkor is, ha 100 százalék pamutból készült. A pamuthoz termesztett gyapot ugyan mindössze 2,4 százalékát teszi ki a termőföldeknek, azonban az összes felhasznált gyomirtószer nagy részét használják el rá.

Ez az erős méreg nemcsak a kártevőket öli meg, hanem bejut a földbe, a folyókba, a tengerbe.

Az Egészségügy Világszervezet adatai szerint évente legalább 3 millió ember hal bele abba, hogy gyomirtószerrel szennyezett vizet iszik. A gyapot a világ összes gyomirtó-használatának 16 százalékáért felelős, ezért a „legkárosabb terménynek” is evezik.

A poliészter ruhadarabok sem környezetkímélőbbek, mert a világ műanyaggyártásának 18 százalékát teszik ki, ami nagyon magas arány, illetve ezeknek a ruháknak csak egy kis töredékét lehet újrahasznosítani. 

Hazaribagh, Bangladesh, bőrfestés
istockphoto

Bőrfestés

A bőrfestéshez több mint 30 különféle vegyszer szükséges és mind mérgező. Ezeket szintén a lefolyóba engedik a gyárak, ahonnan a vizekbe jutnak. Hazaribagh, a bangladesi város a világ egyik bőrfestő-központja és a környező folyókban már nincs élővilág.

A gyárakban a munkások – és a helyiek nagy része is – bőrbetegségektől, szédüléstől, hányingertől és hasmenéstől szenved a mérgeknek köszönhetően. A dolgozók kénytelenek a mostoha körülmények ellenére is elvállalni a munkát a szegénység miatt, az igény pedig végtelen a festett bőrcipőkre, övekre és táskákra.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást