Még a szemszíneden is múlik, hogy depressziós leszel-e télen

Még a szemszíneden is múlik, hogy depressziós leszel-e télen

Címlap / Életmód / Még a szemszíneden is múlik, hogy depressziós leszel-e télen

El sem hinnéd, mennyi minden befolyásolja, hogy elkap-e a téli depi, vagy megúszod a hideggel és a sötétséggel együtt érkező rosszkedvet. Az egyik ilyen tényező a szemszíned, ami hatással lehet arra, hogy milyen nehezen bírod a tél beköszöntét, a hideget és a napfényhiányt. A sötétebb szeműek elkezdhetnek izgulni: ők a kutatások szerint lényegesen rosszabbul járnak.

Mindenkit megvisel az évszakváltozás, pláne akkor, ha a meleg időből csúszunk át a hidegbe. A nappalok rövidülnek, hamarabb lesz sötét, kevesebbet vagyunk a szabad levegőn. 

Nem kell szezonális affektív zavartól szenvedni ahhoz, hogy ez hatással legyen a hangulatunkra és akár az egészségünkre is.

Ráadásul ott az év legnyomasztóbb hónapja, a január, ami csupa rossz statisztikával érkezik. Ilyenkor lesznek a legtöbben öngyilkosok, ez a szakítások hónapja, és amúgy is, hideg van, sötét van, az ünnepek már elmúltak, és messze még a tavasz.

Nem nehéz tehát begubózni, és átadni magunkat a téli depressziónak – van, akit ez enyhébben, és van, akit súlyosabban érint. Nem meglepő, hogy a biológiai felépítésünk is beleszól abba, ki bírja jobban, és ki rosszabbul a telet. De az már elég furcsa, hogy még a szemszín is árulkodik arról, hogy ki esik mélyebb depresszióba ilyentájt.

Buno van der Kraan/unsplash.com

Kik bírják kevésbé?

Az Open Access Journal of Behavioural Science & Psychology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány leír egy olyan kutatást, amelyből kiderült: a sötétebb szeműek sokkal érzékenyebbek lehetnek az évszakok váltakozására, mint azok, akiknek világos a szemük. A kutatásban 175 diák vett részt, ami azért nagyon alacsony alanyszám, de az eredmények így is magukért beszélnek. Azok a diákok ugyanis, akiknek világosabb, leggyakrabban kék szemük volt, sokkal kevésbé jelentették, hogy az évszakokhoz fűződő hangulatváltozásaik lennének, vagy hogy ilyenkor ingadozna a súlyuk, kevesebbet vagy többet aludnának, esetleg kevesebbet járnának el a barátaikkal.

A Dél-Walesi Egyetem kutatói úgy gondolják, hogy ennek ahhoz lehet köze, hogy mennyi fényt képes valakinek a szeme feldolgozni. A sötétebb írisszel rendelkező embereké kevesebbet, ami azt jelenti, hogy kevesebb D-vitamin is termelődik a szervezetükben. Ez pedig összefüggésbe hozható a szezonális depresszióval és általánosságban a rosszkedvvel is.

A kevésbé pigmentált írisszel rendelkező szemek sokkal érzékenyebbek a fényre, nincs szükségük olyan sokra belőle, hogy fel tudják dolgozni a beérkező képeket. Ez azzal is jár, hogy a világos szeműek szervezete kevesebb melatonint termel a rossz időben.

A melatonin egy olyan hormon, ami segítségünkre lehet az elalvásban – kutatások azonban kimutatták, hogy a túl sok vagy túl kevés melatonin pont az ellenkező hatással van a szervezetre, és depressziót, fáradtságot idézhet elő.

Persze ez még mindig csak egy nagyon kis számú csoporton elvégzett kutatás, de könnyen lehet, hogy érdemes mélyebben belenézni a témába.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!