Zgy hat a személyiséged másokra. Erre jutottak a kutatók

Zgy hat a személyiséged másokra. Erre jutottak a kutatók

Címlap / Életmód / Lélek / Zgy hat a személyiséged másokra. Erre jutottak a kutatók

Egy kutatásban a résztvevőkön átfogó személyiségmérő tanulmányt végeztek. Olyan tulajdonságokat is vizsgáltak, mint a dominancia, az impulzivitás, valamint a nyitottság. Ezután a résztvevőknek különféle érzelmeket kellett kifejezniük, pl. boldogságot, haragot, meglepettséget, miközben „semleges” hatású mondatokat kellett mondaniuk.

A szakértők ezután megnézték az alanyokról készült videókat, elemezték őket és megpróbálták megtippelni, milyen érzelmet közvetítettek a vizsgált személyek. A részletes teszttel összevetve már meg tudták mérni, hogy az emberek mennyire képesek érzelmeket sugározni mások felé – személyiségtípusuk alapján.

Kik voltak a legjobbak?

Meglepő módon és a várakozásokkal ellentétben éppen az extrovertált emberek voltak azok, akik nem tudták következetesen és helyesen kifejezni az érzelmeiket. Tehát azok, akik a teszt alapján inkább kifelé forduló személyiségnek számítottak, kevésbé jól kommunikálták érzelmeiket. Ugyanakkor nem is azok nyertek, akik introvertáltak voltak, tehát sokkal inkább befelé fordulóak, visszahúzódó személyiségek. 

A kutatók azt találták, hogy az érzelmeink küldése összefüggésben állt azzal, mennyire vagyunk domináns, uralkodó személyiségek, illetve milyen könnyen állunk ki mások elé.

Tehát azok, akik nem félnek láthatóak lenni, megszólalni a különféle nyílt, társadalmi helyzetekben, jobban kommunikálják érzelmeiket a magánéletben is. Ez tehát azt jelenti, hogy nem elég, ha valaki extrovertált és élvezi mások társaságát: leginkább azok a személyiségvonások járulnak hozzá az érzelmeink kifejezéséhez, amik a domináns és az exhibicionista emberekre jellemzőek. 

A második kísérletet is ők nyerték

A második kísérletben a résztvevőknek már összetettebb érzelmeket kellett kimutatniuk. Ilyen volt pl. a büszkeség, a csábítás és a szimpátia. Talán nem annyira meglepő módon, de az eredmények ezúttal is ugyanazok voltak. Az exhibicionisták, avagy a szereplési vággyal élők és a domináns személyek még ezekkel a bonyolultabb és nehezen dekódolható érzelmekkel is sikeresebbnek bizonyultak, mint akár a korábban is kiemelt, extrovertált személyiségek.

A kutatóknak sikerült tehát megállapítaniuk, hogy ugyanazok az egyének, akik jók voltak az egyszerűbb, alapvetőbb érzelmek (pl. boldogság vagy harag) kifejezésében, sikeresebben közvetítették mások felé az összetett érzelmeket is, mint például az együttérzést és a csábítást.

Mit tudhattunk meg mindebből?

A kutatók szerint az eredmények azt sugallják, hogy az érzelmeink pontos közvetítésének olyan mozgatórugói vannak, mint a mások befolyásolása iránt érzett vágy, valamint önmagunk megmutatása.

A személyiség hatása másokra
Nikada/istockphoto.com

Más kutatásokból tudjuk azt is, hogy az érzelmeink küldő-képessége tanult és gyakorolt készség – nem feltétlenül velünk született, így viszont fejleszthető. Akik pedig tökélyre fejlesztették, azokra mondjuk, hogy karizmatikus személyiségek. Ők azok, akik képesek másokban pozitív, vagy éppen negatív érzelmeket kelteni, és így befolyásolni akár tömegeket. 

Az mindenesetre biztos, hogy akkor értenek meg a legjobban mások, ha nem félsz szerepelni, megmutatni magadat, nem zavar a nyílt fellépés sőt, kifejezetten kedveled, ha rád figyelnek. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást