Minél tovább tart egy párkapcsolat, annál kisebb az esélye a szakításnak?

Minél tovább tart egy párkapcsolat, annál kisebb az esélye a szakításnak?

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Minél tovább tart egy párkapcsolat, annál kisebb az esélye a szakításnak?

A múlton rágódni felesleges dolog, hogy mi miért történt meg, vagy azon, hogy hogyan tudtuk volna megváltoztatni a történéseket. De azt megtehetjük, hogy a múltbéli tanulságokat használjuk fel arra, hogy a következő párkapcsolatunkban tudásként kamatoztassuk.

Ebben segítségünkre lehet egy kutatás, Michael Rosenfeld végzett 2009-ben Amerikában. Több ezer azonos és eltérő nemű, házas és nem házas párt vizsgált meg a tanulmányában, hogy az idő múlásával nő vagy csökken a szakítás esélye a párkapcsolatokban.

Kevesebb, mint egy éve tartó kapcsolatok

Amikor megtalál minket a szerelem és kialakul a párkapcsolat, az én és te helyett, alakot ölt a mi fogalma. Hajlamosak vagyunk, kicsit „megvakulni” és nem úgy látni a dolgokat, mint ahogyan azok vannak. Ebben a szimbiózisban töltjük a mindennapokat, reménykedve, hogy így marad ez a felhő nélküli állapot. Aztán megváltozunk mi és a párunk is, és elkezdjük látni egymás hibáit.

Ha nem tudunk tovább lépni és elfogadni olyannak amilyen, könnyen szakításhoz vezethet. A kutatásból kiderült, hogy azok a párok, akik két hónapja vannak együtt, és nem házasok, kisebb a valószínűsége, hogy a következő évben is együtt maradnak. Nem mennek át azokon a fázisokon, akadályokon, amik jobban összekovácsolhatná őket. Inkább feladják, és a szakítást választják, bízva abban, hogy a következő kapcsolat majd tartalmasabb lesz. 

Több mint egy éve tartó kapcsolatok

Az első egy év sok mindent letisztáz abban, hogy igent mondunk arra, hogy szeretnénk folytatni a párunkkal az elkezdett közös történetet. Elfogadjuk olyannak amilyen, és továbbra is szeretjük és tiszteljük őt. A szociológus szerint, a házasság egy erős kötőanyag, egy kötelező érvényű megállapodás. Azoknál a pároknál, akik házasságban élnek, kisebb az esélye hogy szakítanak. És sokkal több az akadálya annak, hogy érvénytelenítsék azt.

Az idő csökkenteni fogja annak a valószínűségét, hogy külön utakon járjanak.  Viszont azok a párok, akik papíron nem kötötték össze az életüket, és akár öt, tíz vagy tizenöt éve vannak együtt, több az esélye, hogy szakítanak, mint a velük ellentétben élő házasok. 

Szakítás esélyei párkapcsolatokban
Obradovic/istockphoto.com

Papír, ásó, kapa, nagyharang, vagy ezek hiánya, sokszor nem ezeken múlik, hogy boldog és tartós lesz egy párkapcsolat. Bár azon érdemes elgondolkodni, hogy azok a párok, akik éveket, évtizedeket töltenek egy párkapcsolatban, miért maradnak együtt? Tökéletes és mindenki által elfogadható választ nem lehet adni.

De talán a kulcs abban rejlik, hogy akik évek óta együtt vannak, azok több energiát fektetnek bele a kapcsolatukba.

Illetve azzal, hogy legyőzték a felmerülő akadályokat, annál inkább összetartóbbak. Egymás szövetségesivé váltak.  És akkor derül ki, hogy működik vagy sem, ha esélyt adunk arra, hogy működtethessük. De ahhoz benne is kell lennünk, együtt kell működnünk a párunkkal.

Éreznünk kell a szerelmet, a motivációt, hogy változtassunk a felmerülő problémákon, hajlandóak legyünk kijavítani a megsérült dolgokat. És ha ezek eltűnnek, megszűnnek, akkor bármennyi idő is telt el, bármilyen formában is élünk együtt, nem tudjuk „megmenteni” a kapcsoltunkat. Lehetőségünk az itt és mostban van, ne szalasszuk el.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást