Ez a sütőtökös lasagna az egész család kedvence lesz – még ma próbáld ki

Ez a sütőtökös lasagna az egész család kedvence lesz – még ma próbáld ki

Címlap / Életmód / Receptek / Ez a sütőtökös lasagna az egész család kedvence lesz – még ma próbáld ki

A lasagna az egyik legjobb étel, amit elkészíthetsz. Melegít, feltölt, és jó érzést kelt benned. Ha pedig legközelebb a tésztarétegeket kitöltő darált húst az egyik legnépszerűbb szezonális finomságra, a sütőtökre cseréled, akkor egy sokkal egészségesebb opciót kapsz, amiért az egész családos rajongani fog.

Persze ez a verzió valamivel több munkát igényel, de amint megkóstolod, semmiségnek fog tűnni az elkészítési ideje. Ha esetleg maradna belőle, akkor jó hír, hogy másnap legalább olyan finom íze van, mint amikor frissen kiveszed a sütőből.

Hozzávalók 6 adag sütőtökös lasagnához:

  • 1 darab vajtök vagy Hokkaido tök (kb. 1,2 kg)
  • 2 darab hagyma
  • 125 g bacon (elhagyható)
  • 4 szál kakukkfű
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 500 g kockára vágott paradicsom
  • 2 tk paradicsompüré
  • egy kis só és bors
  • 40 g vaj vagy margarin
  • 40 g liszt
  • 1/4 l tej
  • 250 ml tejszín
  • reszelt szerecsendió
  • kb. 12 db lasagne lap
  • 125 g mozzarella sajt
  • 50 g parmezán sajt
Stefen Tan/unsplash.com

Elkészítés:

  1. Negyedeld fel a sütőtököt és vedd ki a magházát, majd hámozd meg és aprítsd fel a hagymát.
  2. Kockázd fel a sütőtököt és a szalonnát.
  3. Szedd le a kakukkfű leveleit a száráról.
  4. Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, és pirítsd meg benne a szalonnát.
  5. Add hozzá a serpenyő tartalmához a sütőtököt, a felaprított hagymát és a kakukkfüvet, és kevergetve pirítsd nagyjából öt percig. Ezután vegyél ki nagyjából négy evőkanál sütőtök kockát a serpenyőből, és tedd félre.
  6. Add hozzá a serpenyő tartalmához a kockára vágott paradicsomot és a paradicsompürét. Sózd és borsozd meg, forrald fel, majd párold pár percig. Ezután tedd félre.
  7. A besamel mártáshoz olvaszd fel a vajat vagy a margarint egy másik, tiszta serpenyőben. Add hozzá a lisztet, és kevergetés közben dinszteld meg. Fokozatosan öntsd hozzá a tejet és a tejszínt, majd az egészet jó alaposan keverd össze. Ezután forrald fel a szószt, és lassú tűzön nagyjából tíz perc alatt hagyd, hogy besűrűsödjön. Közben ízesítsd sóval, borssal és szerecsendióval.
  8. Vegyél elő egy téglalap alakú, rakottas ételekhez való tálat, kend meg az alját 2 evőkanál besamel mártással, és tegyél félre belőle további 3 evőkanállal. 
  9. Kezdd el belepakolni a lasagna lapokat és a sütőtökös keveréket egyforma arányban. Ha elkészültél, kend meg a tetejét a maradék szósszal.
  10. Csepegtesd le és szűrd le a mozzarella sajtot, majd vágd vékony szeletekre, ezután pedig reszeld le a parmezán sajtot.
  11. Szórd le a tetejét a korábban félretett sütőtök kockákkal és a mozzarella szeletekkel, majd hintsd meg a tál tartalmát a lereszelt parmezánnal.
  12. Melegítsd elő a sütőt nagyjából 180°C-ra, majd 35-45 perc alatt süsd aranybarnára a sütőtökös lasagnét. Mielőtt kivennéd, végezz tűpróbát.

Diétás verzióban is elkészítheted

Akár vegetáriánus, akár vegán étrendet követsz, nem kell lemondanod erről az ínycsiklandó őszi finomságról. A lényeg, hogy az előbbi verzió esetén a bacont vagy hagyd el, vagy cseréld apróra vágott padlizsánra, vegán verzió esetén pedig bármelyik állati eredetű hozzávaló helyett nyugodtan válassz egy növényi alternatívát. De gluténérzékenyként is van megoldás: a lisztet cseréld rizslisztre vagy zabpehelylisztre, lasagne lapból pedig válassz gluténmenteset, vagy te is nyugodtan gyúrhatsz hozzá tésztát.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!