Egészség / Életmód / Lélek

10 út a stresszmentes elalváshoz

10 út a stresszmentes elalváshoz

Tanuljuk meg, hogyan engedhetjük ki a gőzt, mi előtt lehunynánk a szemünket.

Kimerült vagy és annyira szeretnél békésen elszenderegni, de ólomként nyomja a gyomrodat a rengeteg felgyülemlett probléma, az elméd pedig folyamatosan kattog mindarról, ami aznap történt veled. Az is lehet, hogy a számlák miatt aggódsz, vagy a jövőbeli terveidet szövögeted. Nem számít, hogy súlyos vagy jelentéktelen aggályok gyötörnek, egy dolog biztos: ha stresszelsz, akkor ébren maradsz.

Olvasd el következő szakértői tanácsainkat, amelyek segítenek ellazulni lefekvés előtt.

1. Szánj időt a lenyugvásra
Lefekvés előtt szükség van legalább 30-45 perc nyugalomra. Ez alatt az idő alatt nem végezhetsz semmilyen számítógépes vagy egyéb munkát. Tartsd magad az esti rutinhoz, így fokozatosan felkészítheted szervezetedet a lefekvésre.

2. Könnyű hangok, dallamok

Ismerjük a szakértők véleményét a lefekvés előtti TV nézésről, elméletileg nem ajánlják, mert stresszkeltő hatása van. Viszont más vélemények szerint, a lefekvés előtti TV nézés nem serketi az agyat, inkább álomba ringatja. Persze függ az adott programtól, hagyd ki a híreket és nézz valami könnyű műsort.

3. Meditáció vagy imádság
Ha vallásos ember vagy próbáld ki a lefekvés előtti imátkozást. A spirituális gondolkodás, meditáció lenyugtatják az elmét és a testet.

4. Mély légzés
Ha nem az ima vagy a meditáció, akkor légzésgyakorlat! Egyszerű, mert 10 percig tart és csak ülni és lélegezni kell. Mély belégzés és lassú kilégzés. Akárhányszor úgy érzed elkalandoznak a gondolataid és ideges kezdesz lenni, lélegezz be mélyen és hozd vissza a nyugalmat.

5. Forró fürdő
Ez bár közhelynek számít, de nagyon hatásos. Egy meleg fürdő nemcsak az izmokat pihenteti, de növeli a test belső hőmérsékletét, amely segíti az embereket az elalvásban.

6. Egy bögre tea
Egy csésze kamilla tea csodákat művelhet. Nyugtató hatása évezredek óta ismert. Ha szereted a gyógynövényeket más homeopátiás “nyugtatót” is kipróbálhatsz.

7. Mozgás
A sport nagyszerű stresszoldó képességgel bír, győződj meg róla és lefekvés előtt legalább 3 órával végezz valamilyen mozgást, legyen az séta, fitnessz vagy tánc, testnek és léleknek egyaránt jó. Az ember mozgásra volt teremtve, nem a modern civilizáció kényelmes, de egészségtelen életmódjára.

8. Menjünk egy mentális nyaralásra
Idézzünk fel magunkban egy csodálatos tengerparti emléket, vagy képzeljük magunkat a világ bármely kellemes pontjára. Meleg óceáni szellő simogatja arcodat, mi közben hallod a tenger monoton zúgását a függőágy ringatásában. Képzelheted azt is, hogy csodálatos új ruhádban táncolsz legjobb barátaiddal és mesésen nézel ki! Mindegy miről ábrándozol, a lényeg hogy úszol a nyugalomban és szinte azonnal álomba tudod ringatni magad.

9. Intimitás
Ha kapcsolatban élsz, a stresszt könnyen elűzheted egy intim együttléttel. Ilyenkor kikapcsol az agy, fizikailag kifáradsz és jóleső nyugalommal hajtod le a fejed.

10. Aromaterápia
Sokat hallottunk már az illatok gyógyító tulajdonságáról. A gyógyító illatú illóolajak stresszűző hatásúak, ilyen például a levendula, kamilla, muskátli, szatálfa és rózsa.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást