16 stílusos kültéri konyha – ha komolyan veszitek a grillezést

16 stílusos kültéri konyha – ha komolyan veszitek a grillezést

Címlap / Otthon / Kert és terasz / 16 stílusos kültéri konyha – ha komolyan veszitek a grillezést

Fedett konyhák

Kézenfekvő dolog a szabadtéri konyhákat védeni az időjárás viszontagságaitól, hiszen ha gépeket is beszereltettek kültérre, akkor azokat óvni kell az esőtől. Természetesen a tervezők gondoltak erre a problémára, így készültek olyan grillezők, kemencék, amik ellenállnak az időjárásnak. Más eshetőség is akad: a féltetők, pergolák alkalmasak arra, hogy akár vihar idején is főzőcskézzetek a szabadban.

A szabadtéri nappalik elterjedésével párhuzamosan egyre népszerűbbek ezek a megoldások, hiszen a legújabb lakberendezési irányzatok alapvető célja, hogy minél közelebb kerüljünk a természethez.

Ezt sokan úgy oldják meg, hogy a kerttel teljesen egybenyitható nappalit alakítanak ki az otthonukban, mások a fedett teraszukon egy második nappalit rendeznek be. Ahol pedig van rá hely, kisebb-nagyobb kültéri konyhák is kialakításra kerülnek. Így nem kell bejárni a lakásba a frissítőért és karnyújtásnyira vannak a szabadtéri ebédek és vacsorák a nélkül, hogy bármit is cipelni, pakolni kellene.

Különálló konyhák

A szabadtéri konyhákat illetően közkedveltek a bárszerű megoldások is, különösen abban az esetben, ha a ház kialakítása miatt nem megoldható, hogy a teraszon kapjon helyet a konyha. Ekkor remek alternatívát jelentenek a kertben megtervezett és felépített szabadtéri konyhák.

Ezek gyakran a kerti kisházak, pergolák továbbgondolt változatai, amik igény szerint emlékeztethetnek egy tengerparti bárra, vagy akár egy vidéki kisházra is – ennek megfelelően a berendezésük is eltérhet.

Sokan tévét és borhűtőt, minibárt szereltetnek az úgynevezett patiókba, mások viszont éppúgy grillezésre, kemencék beépítésére használják őket, mint a teljesen fedett, teraszhoz épített kültéri konyhákat. A lehetőség mindenesetre adott: egy patióból csodálatos konyhát készíthettek a kertetekben – tulajdonképpen bárhová. 

Egybenyitható terek 

Az egybenyitható terekről már volt szó, de külön is ki kell emelni ezt a lehetőséget. Ha a ház kialakítása során nem a nappali, hanem a konyha került a terasz közvetlen közelébe, akkor érdemes elgondolkoznotok azon a lehetőségen, hogy részben, vagy egészében összenyitjátok a teret.

Kisebb és jóval olcsóbb átalakítást jelent, ha egy mértes átadó ablakot terveztek, kívülre bárszékekkel, így legalább részben meglehet a kinti főzőcskézés élménye. Amennyiben megoldható, a konyhába szereltethettek méretes tolóajtókat is. Ekkor egy mozdulattal összenyithatjátok a terasszal a konyhát. Bár ebben az esetben nem kerül kialakításra egy újabb konyha, az élmény mégis szinte azonos lehet.

Klasszikus kültéri sütögetők

Természetesen akkor sem kell lemondanotok a kültéri konyháról, ha nincs lehetőségetek kialakítani a kertben egy patiót, és féltetőt sem tudtok hozzáépíteni a házatokhoz. A klasszikus, kültéri sütögető helyek is felérhetnek egy konyhával, ám ebben az esetben a minőségi berendezésre különösen nagy hangsúlyt kell fektetnetek.

Érdemes természetes, ellenálló anyagokkal dolgoznotok és feltétlenül a szabadtérre tervezett sütők, grillezők mellett voksoljatok, de jó választásnak bizonyulnak az épített kemencék is.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást