Stephen William Hawking – pimasz géniusz a test börtönében

Stephen William Hawking – pimasz géniusz a test börtönében

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Stephen William Hawking – pimasz géniusz a test börtönében

Többször nekifutottam a fogalmazásnak, hogyan lehetne megfogni ennek az embernek a lényegét. Pár éve találkoztam nevével először, egy dokumentumfilm kapcsán, ami emberi nyelven mutatta be a világ működését.

Pimaszság

Döbbenten láttam, hogy Hawking mozgásában, kommunikációjában teljesen korlátolt ember… mosolygó, boldog ember. Ott kezdődik ő, ahol a többi ember véget ér. Azt hisszük testünk, egészségünk a mindenünk… pedig nem. Amennyire korlátolt a teste, annyira korlátlan elméje.
Ki mer versenyezni az idő múlásával? Ki meri negyven évvel túlélni saját halálának időpontját? Ki meri számokba öntve bizonyítani Isten munkáját? Ki meri megkérdőjelezni elismert tudósok alaptételeit, köztük Einsteinét? Főleg, ha ekkora hendikeppel indul? Ki mer minden fotóján mosolyogni? Ki meri egy tolókocsiból a szavak kiejtésének képessége nélkül kioktatni a világot?
Stephen Hawking, aki maga természetességében él együtt korlátaival és korlátlanságával.

Zsenialitás

Zseni az, aki rendelkezik az átlag feletti képességgel, a feladat iránti elkötelezettséggel, és a kreativitással. Az intelligencia (konvergens gondolkozásmód) és kreativitás (divergens gondolkodásmód) – annak ellenére, hogy meghatározásuk ellentétes tartalmakat hordoz – egyaránt kell a zsenialitáshoz.
Az alapot az intelligencia adja, ám a kreativitás képes arra, hogy hatékonyan segítse elő a világ fejlődését. Azt az embert, aki ezt a fokot eléri, zseninek nevezik. Arra a kérdésre, hogy Hawking mire gondol a nap nagy részében, azt a választ adta: ,,A nőkre. Megfejthetetlenek.” Egyszerű szavak ezek attól az embertől, aki perlekedik Istennel és Einsteinnel. 

Kép forrása: Hawking és lánya

Akarat

Kevés ember mondhatja el magáról, hogy mer élni. Azaz nem túlélni akarja az életet, hanem megélni azt. Annak minden nyomorúságával és minden boldogságával. Betegségének lényege, hogy a motoros beidegződés elhalásával pár év alatt mozgásképtelenné vált, légző izmai is elsorvadtak, ami egyenlő a halállal. Mégis él, van felesége, gyereke, aktív, vannak céljai, van mosolya.
Létével tanítja az embereket létezni, és mivel nem képes beszélni, gondolataival tanít, nyitogatja az emberek elméjét a tudományra. Megvalósítja a lehetetlent, megmagyarázza a felfoghatatlant – így lesz példakép. Gyakorlatilag a gondolkozás, saját elméje tartja életben. Bár nyugdíjas, jelenleg is dolgozik – ezzel stimulálja agyát az életre.

Kép forrása: Hawking 1992

Humor

Létezik az a felsőbbrendű humor, mely annyi életenergiát termel, hogy képesek legyünk túllendülni saját emberi nyomorúságunkon. Hawking, létével teszi nevetségessé az átlagember, hétköznapi betegségeiben való vergődését, nevetségessé teszi a tudomány képmutatóan sznob komolyságát.
Amennyiben képes lenne fizikailag arra, hogy replikázzon, valószínűleg sokkal több ,aranyköpést’ hallanánk tőle, ám így kénytelenek vagyunk azzal megelégedni, hogy A nagy terv című tévésorozat launch partijára, házigazdának Dara O’Briain komikust választotta. Továbbá kérdem én: mekkora humorérzék szükségeltetik ahhoz, hogy elüldözze a Halált, aki negyven éve ott lohol mögötte?

Kép forrása: Barack Obama és Hawking a Fehér házban

Az intelligencia eleganciája

Valószínűleg matematikai képletei is elegánsak, ám én a szavakhoz értek, így csak állandó szavainak eleganciáját érzem. Ezek a következők: az univerzum sűrűségmátrixa, fekete lyukakból szivárgó szubatomi részecskék, kozmológiai infláció, kvantumgravitáció, húrelmélet.
Eközben feltűnik olyan filmben, mint a Family Guy, A Sci-Fi Mesterei-ben, mint műsorvezető, így a populáris kultúra részévé is válik. Elegáns népszerűsítése a tudományoknak, nem?

Kép forrása: A súlytalanság állapotában

Új fogalom

Új fogalom született valamikor 1942. január 8.-án, Galilei halálának 300. évfordulóján. Úgy hívják Stephen Hawking. Szárnyaló lélek, a csillagok magasságában pimaszul sétálgató ész, az emberi élettant meghazudtoló, porig alázó élni akarás, egy tehetetlen testben, mely nem szabhat határokat az emberi létnek.
Hawking maga a paradoxon, tudományával ,megöli’ Istent, de ő maga a bizonyíték arra, hogy létezik a Teremtő… Minden egyéb kérdésedre pedig ott a Wikipédia…

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!