Sosem látott képek a fantasztikus európai városról

Sosem látott képek a fantasztikus európai városról

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Sosem látott képek a fantasztikus európai városról

Aki sosem járt Krakkóban, azt gondolná, hogy egy ódon, hideg város, télen sok hóval, amúgy némi sznobizmussal megfűszerezve. Esetleg határozott nevéből valamilyen nagyon rendezett, katonás kép bontakozik ki. Talán még az is eszünkbe jut, hogy Marie Curie, a radioaktivitás egyik felfedezője az ottani egyetemen tanult. 

Lengyelországról általában

A budapesti Bem szobor környékén laktam, így bele-bele futottunk néha gyerekként a lengyel turistákba.

Onnan lehetett őket felismerni, hogy esős időben a vállukra akasztva hordták a cipőjüket. Kímélték azt. Bármi is volt régen, most egy olyan országot láttam, ami erős, múltját őrző és jelenét élő ország.

Ha két szóval kellene jellemeznem Lengyelországot, akkor a jó értelemben vett „élhető őskáosz” jelzőt használnám.

Templomok kavalkádja

Krakkó a random templomok helye. Az egész országra jellemző az, hogy ahol három családnál többen laknak, ott egyszer csak lesz valahonnan egy templom, kápolna.

Krakkóban az sem tűnik furcsának, hogy egymás mellett van belőle kettő – melyeken látszik a hit, az, hogy meggyőződésből épültek

Az Assisi Szent Ferenc-templom a Franciszkanska utcában van, vagyis bejárata a tér felől közelíthető meg.

A templom belsejében a baloldali padsor legvége felé találunk egy réztáblát, melybe II. János Pál pápa neve van vésve. A templom baloldalából nyílik egy nagyon hangulatos kápolna is, külön karzattal, orgonával.

Isten Irgalma Temploma

Magyar vonatkozása van ennek a helynek. 2002-ben II. János Pál pápa szentelte fel a templomot, melynek érdekessége, hogy az ide érkező zarándokok öt kápolnában imádkozhatnak, melyek közül az egyik magyar.

A kápolnában mozaik képek vannak, melyeken lengyel és magyar szenteket lehet látni. (Łagiewniki, ul. Siostry Faustyny 3-9. )

A kultúra városa

Krakkóban mindennek van kultúrája. Jól megfér egymás mellett az ódon városfalnál harmonikázó cigány nemzetiségű kislány és töménytelen, két méter magasságig a városfalat elárasztó festmény.

A jó utcazenész mindennapi dolog. 11 nagy és több kisebb színháza van a városnak. Meg kell említeni a Jagelló Egyetemet is, melynek eredeti neve Krakkói Akadémia.

A Fő téren régi hangulatot idéz a Posztóház, leginkább annak belseje, melynek közepén ott van a szabadkőműves jelkép, a derékszög (szögmérő) szárai fölé helyezett körző.

Krakkó egy nap alatt bejárhatatlan. Rengeteg az olyan látnivaló, ami kihagyhatatlan – és egyben felsorolhatatlan.

Balaton étterem, a furcsa esernyők

A Fő tértől nem messze van egy étterem – jelenleg kívülről felújítás alatt áll. Ám szép magyar mintákkal díszítve, magyar szavakkal az van kiírva rá, hogy: Balaton Étterem.

Más furcsaság is van Krakkóban, és nem csak ott, hanem Zakopanéban is… Vannak olyan nők, akik körül mindig esik az eső, ugyanis nyitott esernyővel jönnek-mennek.

Aztán Krakkóban, a Fő tér közelében összeállt a kép, amikor egy piros ablakokkal pompázó házat láttam…

Krakkó, a szerethető város

Az első, ami feltűnt Krakkóban, hogy jól megfér egymás mellett a rózsaszín villamos, a városnéző lovas kocsi és a történelmi városrész.

Az elővárosokkal együtt körülbelül 1 200 000 ember lakja. Rengeteg a turista, nagy az éjszakai élet, mégsincs tumultus.

Az emberek érdeklődőek, kedvesek és mosolygósak. Minden elérhető közelségben van, sőt, tízpercnyi keresgélés után kulturált nyilvános WC-t is lehet találni.

Még egy kis Lengyelország, még egy kis Krakkó

Lengyelország és Magyarország kapcsolata sokkal sokoldalúbb, sokkal erősebb, mint azt az átlagember gondolja. Lengyelországba azért kell ellátogatni, hogy ezt saját szemével lássa, saját bőrén tapasztalja az ember.

…és visszatérve arra a téveszmére, hogy Krakkó hideg. Nem az. Éghajlata elég meglepő, melyet a Tátrának köszönhet.

Van olyan, hogy több évig nem esik a hó – a téli átlaghőmérséklet 0 és -2 fok közé esik. Hat évszakot különböztetnek meg: télelő, tél, tavaszelő, tavasz, nyár, ősz. 

Lengyelországra, amerre én jártam – a déli részén – alapvetően jellemző az útlezárás, terelés, mert folyamatosan építik, javítják az utakat. Nagyon sűrű jelenség egy tábla, amit vezetőm „nyalókás kislány”-ként emlegetett.

Gyerekek által sokszor használt gyalogátkelőhelyet jelöl. Lengyelországnak van még egy különlegessége: gyermekközpontú, mind a biztonságot, mind a nevelést, mind a gyermekek szórakoztatását illetően.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!