Így sminkeltek 30 évvel ezelőtt!

Így sminkeltek 30 évvel ezelőtt!

Címlap / Stílus / Arc / Így sminkeltek 30 évvel ezelőtt!

A cikket olvasva biztos sokatokban megelevenednek és visszajönnek majd az emlékek.  Emlékszem arra, amikor tiniként fel-alá hajkurásztam hasonló trapéz nadrágot, mint amilyen Britney Spears-nek is volt. 

A cikket olvasva biztos sokatokban megelevenednek és visszajönnek majd az emlékek. Emlékszem arra, amikor tiniként fel-alá hajkurásztam hasonló trapéz nadrágot, mint amilyen Britney Spears-nek is volt. Aztán mikor sehol nem találtam ilyet, képes voltam ezt egy varrónővel megvarratni, csak hogy legyen egy ugyanolyan nekem is. 

De arra is tisztán emlékszem, amikor minden bulizós sminkem alapja a szám körvonalára felvitt barna kontúr vonal volt, majd a belső részére az ajkaknak színtelen szájfényt tettem. És még sorolhatnám, de inkább kezdjük is el a ’80-as évek jellegzetes sminktrendjének bemutatásával!

A ’80-as évek

Hát persze, hogy Madonna jut először mindenkinek az eszébe, hiszen ő volt a ’80-as évek legnagyobb ikonja. Ebben a korban a színek követni kezdték az évszakokat, a szemhéjak színei a barnától egészen a lila, narancs és kék színekig terjedtek. A lényeg az volt, hogy minél feltűnőbbek legyünk.

Az sem volt ritka, hogy még a szempilla is szivárvány színekben pompázott. Sötétedtek a rúzsok, és a kor „nője” előszeretettel viselte a neon színeket. Nem voltak szabályok, a szakemberek hitvallása az volt, hogy ha erős a rúzs színe, akkor a szemsmink legyen visszafogott, vagy éppen fordítva.

Ebben a korszakban nem voltak határok, bátran lehetett mindkét területen erős színeket használni. A pirosítóból mindig bőven tettek az orcákra, olykor már az ízlésesség határát is túllépve. Erre a korra semmiféleképpen nem lehet azt mondani, hogy visszafogott volt.

 

’90-es évek

Ha ’90-es évek, akkor Jennifer Aniston-t említhetjük, aki leginkább képviseli ezt az időszakot.

Egyre inkább a visszafogottság irányába halad a megjelenés, megjelenik a „no makeup” jelenség, amin persze órákig el tudtak bíbelődni a szakemberek, de hatásában tényleg nem látszódott a smink.

Ez a natúr smink és a színtelen szájfények korszaka volt. Semmi flanc, csak letisztult és egyszerű vonalvezetés. Az arcon kevés alapozó volt, azt is csak tényleg a bőrhibák eltüntetésére, no meg egy kis szempillaspirál és egy kis bronzosító. Előtérbe kerültek azonban a tetoválások és testékszerek, amivel az arc helyett más testrészekre helyeződött a hangsúly.

A ’90-es években a tini bálvány Britney Spears és Christina Aguilera voltak azok, akikre minden diáklány áhítattal nézett. Ebben az évtizedben őket akarta minden tini utánozni: csíkosra melírozott frizurát és szolárium barna bőrt akartunk!

Smink napjainkban

Ha a mai kor nőjének a sminkjét kellene bemutatnom, akkor a hétköznapokra a „no makeup” jellemzőt aggatnám, tehát semmi hűhó: egy kis szempillaspirál, valami szatén fénnyel megspékelt arcpír, és hozzá ajakbalzsam. Ha alkalmi, vagy egy erősebb sminkről beszélünk, akkor azt mondhatjuk: kedveljük a tusvonalat és a föld színeit a szemhéjon, akár már erősebb kivitelben is.

A kifutókon sokat látni szájhangsúlyos sminkeket, szerencsére egyre bátrabbak a hölgyek, és bevállalnak akár egy eperpiros vagy egy korall árnyalatú rúzst is, ezzel is kilépve a komfort zónájukból, és felvállalva egy határozottabb megjelenést.

Természetesen a smink divatja ugyanúgy ismételi önmagát, mint az öltözék. Személy szerint én imádom magamra ölteni a különböző korszakok öltözékét, sminkjét és frizuráját. Ha látok egy inspiráló képet, akkor elkezd járni az agyam, hogy miként is tudnám hatásában hozni azt a megjelenést. Igazából azt mondhatjuk, hogy – a szép ízlés határain belül – bármilyen smink, frizura, vagy öltözék képviselheti a „divat” státuszt, bármelyik korról is beszéljünk.

Ha ezek egyediek, ízlésesek, valamint van bennük valami ötletesség, kreativitás, izgalom, és nem mellesleg ezt a saját személyiségünkkel, kisugárzásunkkal még kiegészítjük, ez a mix akarva-akaratlanul is divatos lesz!

Photo: Kirschner Anna

Modell: Köteles Rebeka

Stylist: Naszódi Bea

Smink, haj: nesbu make up https://www.facebook.com/nesbumakeup

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást