Arc / Stílus

Sminkelés lépésről lépésre

Sminkelés lépésről lépésre

Sok nőt érdekel, hogyan kell megfelelően alkalmazni a sminket. Íme egy teljes sminkelési útmutató.

1. Lépés. A bőr tisztítása

A bőrtisztítás fontos része a bőrápolási rutinnak. A tisztítókrémek mélyen a bőr pólusaiban hatnak és szerves részét képezik a bőr ellenálló képességének a különböző vegyi anyagokkal szemben, amelyeknek arcunk ki van téve. Keress egy olyan tisztítókrémet, amely megfelel a bőrtipusodnak.

Bőrtisztító tippek
– Igyál 8-12 pohár vizet egy nap, mivel ez jót tesz bőröd egészségének.
– Keress a bőrtipusodnak megfelelő tusfürdőt vagy szappant (olajos, normál vagy száraz arcbőr).
– Ahogy hazaértél tisztítsd le a sminket, majd reggel sminkelés előtt újra tedd ezt meg. Használata után mosd meg bőröd langyos vízzel.
– Nyáron a faggyútermelés fokozott, ezért ilyenkor több szennyeződés van bőrödön.
– Ne szórd a pénzt drága bőrtisztítókra, mert úgyis csak pár másodpercig használod. Tartogatsd a pénzt hidratálókrémekre, fényvédőkre, terápiás vagy egyéb krémekre, amelyek hosszú órákig hatnak.

2. Lépés. Az alapozó alkalmazása

Sok nő elutasítja az alapozó használatát, mert fél az ú.n. maszkhatástól. A piacon ma már rengeteg féle alapozót kapunk. Érdemes pénzt áldozni a legjobb termékre, mert ez az, amit minden nap és egész nap viselünk magunkon. Két fontos dologra kell figyelnünk, amikor kiválasztjuk az alapozót: legyen a bőrszínünknek megfelelő árnyalat és a bőrtipusunknak megfelelő hatású.

Az alapozók típusai
Azért szeretjük az alapozókat, mert egyenletesen befedik a bőrt, elrejtik a foltokat és selymes hatásuk van. A leggyakrabban a folyékony alapozót használjuk, mert könnyű alkalmazni, azonban a kompakt változatok is hasznosak, mert utánuk nem kell púdert is használni.

Hogyan alkalmazzuk
– Az alapozót mindig fentről lefele alkalmazzuk, az arcszőrzet növekedésének irányában. Tegyél az ujjbegyeidre pár cseppet és szakaszonként pöttyözd be vele az arcodat.
– A pöttyözést kezd a homlokodon és egy nedves szivaccsal kend szét egyenletesen. Van aki az ujjaival is gyönyörűen szét tudja kenni.
– Ez után jöhet az orca, áll, orr és nyak.

3. Lépés. A korrektor használata

Különböző árnyalatokban kapható, hogy megtalálhasd a bőrtónusodnak megfelelőt. Lehetőleg krém állagút válassz, mert könnyebb alkalmazni. Egy jó korrektor textúra-mentes, és szinte láthatatlanul elfedi a hibákat. A sötét bőrfelületeket világosítja, a foltokat eltünteti. Léteznek külön szem alatti korrektorok, ezek eltűntetik a sötét karikákat és megnyitják a tekintetet. Válassz vízálló, illatmentes korrektort.

Hogyan kell alkalmazni
– Sűrűbb összetételűek, mint a hagyományos alapozók. Elrejtheted vele a pattanásokat, pirospozsgás részeket, anyajegyeket, ereket, szeplőket vagy a szem alatti karikákat.
– Mindig egy árnyalattal világosabbat válassz, mint a bőröd.
– Ha túl világos vagy túl rózsaszínes korrektort választasz, nevetségessé teszed magad, hisz ahelyett, hogy elrejtenéd a sötét területeket, kihangsúlyozod ezeket.
– A pontosság kedvéért alkalmazhatod egy finom hegyű ecsettel.
– Mindig púderezd be a “javított” bőrfelületet egy vékony réteg púderrel.

4. Lépés. A szemfesték

A szemfestékek gyönyörűvé varázsolhatnak egy arcot. Olyan ez, mintha különböző színekkel és árnyékokkal kísérleteznél, így megtudod mi az, ami jól áll neked. Mindig válassz semleges színeket és finom átmeneteket a színek közt. A jobb hatás érdekében használj szemceruzát vagy tust.

Hogyan alkalmazd a szemfestéket
– Az első szabály, hogy a színt kend szét úgy, hogy a szélek a bőröd színébe olvadjanak.
– A szemöldök alatt és a szem orrfelőli sarkán csak nagyon világos színt használj.
– A közép-árnyalatot csak a felső szemhéjra használhatod, ezzel kiemeled a szemet.
– A legsötétebb árnyalatot a szemhéj alsó részére használd, a szempillák fölé. A két szín mosódjon egymásba.
– Egy finom ecset hegyével kenj egy kis sötét szemfestéket az alsó szempillák alá, maszatold szét hogy az élek ne látszodjanak, így elbűvölő megjelenésed lesz.

5. Lépés. A szemceruza használata

Nagyszerű módja annak, hogy bármely szemtípust kiemelje. A szemhéjfesték után és szempillaspirál előtt kell alkalmazni. A szemceruza mélységet ad a szemnek, így drámaibb és kifejezőbb lesz. Ma már nemcsak a hagyományos ceruzát szerezheted be, hanem folyékony (tus) formában is hozzájuthatsz.
A folyékony szemkihúzók egy vékony és pontos ecsettel együtt kaphatók, azonban ezeket nem olyan könnyű alkalmazni, mint a hagyományos ceruzákat.

A szemceruza alkalmazása
– Válaszd ki a szemed színének megfelelő ceruzát
– Rajzolj egy vékony vonalat a lehető legközelebb a szempillákhoz. Kezd a belső sarkaknál és haladj kifele.
– A szemed legyen félig nyitott állapotban, hogy még lásd amit csinálsz.
– A szem alsó részének festésével drámai hatást érhetsz el, de apró és közelülő szemek esetén ez előnytelen. Az alsó szemvonalat fordítva, kívülről befelé kell festened.
– Soha ne alkalmazz szemceruzát, ha a szemed fáradt vagy érzékeny.
– Ha színes szemceruzát használsz, általában egyeznie kell a szempillaspirál színével.

6. Lépés. A szempillaspirál alkalmazása

A szem sminkelésének utolsó és egyben leglátványosabb lépése. A különböző szempillaspirálok különböző módokon növelik a szempillákat: dúsítják, hosszítják, kunkorítják. Ahhoz, hogy a szemed igazán vonzó legyen, ismerned kell a helyes technikát.

Alkalmazása
– Válaszd ki a megfelelő színt. Ha szőke vagy vörös a szempillád, akkor használj barna szempillaspirált.
– Ha ívelt szempillákat szeretnél, a festék előtt használj egy szempillagöndörítőt.
– A felső szempillákat kezd lefelé fésülni, majd alulról fölfelé cikk-cakk mozgásban haladj.
– Várj egy percet, hogy megszáradjon, majd alkalmazd a második réteg festéket is. Két vékony réteg szempillafestékkel természetebb hatást lehet elérni, mint egy vastaggal.
– Végül egy tiszta száraz ecsettel fésüld különállóvá a szempillákat.

7. Lépés. Púderezés

A sminkpúder az egyik legfontosabb része a tartós sminknek. Segít megvédeni az alapozót és korrektort, tompítja a bőr fénylését, hamvassá teszi a kinézetet.
Két féle púder létezik:
– Por púder, mely könnyű por formában kapható. Leginkább profi sminkesek használják, mert kevésébé hagy csíkot a bőrön. Ettől sima, matt megjelenésű bőröd lesz, és tovább tart mint a préselt por.
– Préselt púder, melyet nagy nyomás alatt kezelnek, és kopakt formában árulnak. Gyakran olajas összetevői is vannak, mely lehetővé teszi, hogy a por jól összetapadjon.

Sok nő préselt púdert használ sminkjének felfrissítéséhez, melyhez általában szivacs jár és könnyű az alkalmazása. A por púdert nagy sminkecset segítségével alkalmazhatod, bőrödnek egy tökéletesebb és természetesebb kinézete lesz.
A helyes módszer, ha az ecsetet csak a végével érinted a púderbe, leütöd róla a felesleget és fel-le mozdulatokkat  a bőrödre juttatod.

8. Lépés. Az arcpirosító

Adj arcszínednek egy virágzó, üde kinézetet arcpirosító segítségével. Ez a sminkelés utolsó lépése. Semmi sem szebb, mint egy rózsás arcú nő, aki olyan, mintha elpirult volna. Döntsd el milyen színű pirosítót szeretnél használni.

Hogyan alkalmazd az arcpirosítót
– Először válaszd ki azt a színt, amellyel természetes színt szeretnél adni arcodnak
– Határozd meg arcod formáját: ovális, szív, kerek, szögletes vagy hosszúkás. Ennek tudatában megállapíthatod, hol a legelőnyösebb ha alkalmazod a pirosítót.
– Az ecset végét márts a pirosítóba. Nézz a tükörbe és mosolyogj. Kövesd ívben a járomcsont vonalát egészen a hajadig.

Tippek az arc pirosításához
– Soha ne keverd az arcpirosítót más sminkkel
– A legjobb, ha a rúzsodhoz hasonló színt választasz
– Ha világos, sápadt bőröd van, válassz baranck árnyalatokat. Ha sötétebb bőröd van, a rózsa színei állnak jól.
– Ha olajos a bőröd, a por formájú pirosító a legjobb.
– Soha ne használj túl sok pirosítót.
– Ha a pirosítót a járomcsont ívének legfelső részéig használod (a szemed mellé ér), különlegesebb hatást érsz el.

9. Lépés. A rúzs használata

Már több mint 5000 éve létezik, ez a legkorábbi és leggyorsabb módja az arc hangsúlyozásának. Az első lépés, hogy kiválasszuk a megfelelő színű rúzst, a bőr tónusának fügvényében.
Ha egy világosabb szín mellett döntesz, akkor a rúzs a bőr tónusát emeli ki. Sokszor a világosabb árnyalatú rúzsoktól az arc még sápadtabbnak és unalmasabbnak tűnik. Ezért ha világos a bőröd, kerüld a világos rózsaszínt.

Alkalmazása
– Az ajkaid legyenek egészségesek, ne feletkezz meg hidratálásukról. Az alapozóból juttass egy puha nedves szivaccsal az ajkaidra is, így minden apró egyenletlenséget eltüntetsz.
– Púderezd be az ajkaidat is, így a rúzs hosszabb ideig marad ajkaidon.
– Kezd egy ajakceruza használatával, mely a rúzs színével megegyező. A felső ajkak kontúrjával kezd, majd az alsóéval.
– Ajakszivacs segítségével kend fel egyenletesen a rúzst. Így minden apró rést el tudsz érni. Nyisd ki a szádat, hogy az ecsettel a száj sarkaiba is el tudj érni.
– A rúzs tovább tart, ha egy szövetdarabbal átitatjuk a felületét, és másodjára is alkalmazzuk.

Tipp: az ajakceruzát alkalmazás előtt tedd hűtőbe pár percig, így egyenletesebb és pontosabb hatást érsz el.
 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást