A sírás „méregtelenít”? Ilyen előnyei vannak, ha jól kisírod magad

A sírás „méregtelenít”? Ilyen előnyei vannak, ha jól kisírod magad

Címlap / Életmód / Egészség / A sírás „méregtelenít”? Ilyen előnyei vannak, ha jól kisírod magad

A sírást még manapság is sokan szégyellik, rejtegetnivaló dolognak tartják. Pedig a könnyek szabadon eresztésének nem csupán pszichológiai, hanem fizikai előnyei is bőséggel akadnak. Nézzük, melyek ezek!

A sírás, mint méregtelenítés

Nem is számolunk velük, de nap, mint nap távoznak szervezetünkből hasztalan és káros anyagok. Elegendő csak a kilégzésre, vagy éppen az izzadásra gondolni: a szervezet segítségükkel megszabadul a már nem hasznosítható, esetleg kifejezetten káros anyagoktól.

A sírásra még ennyire sem tekintünk méregtelenítő folyamatként, pedig pontosan erről van szó! A stressz hatására kortizol (stresszhormon) termelődik a szervezetben, de szintje a sírás folyamán egyre inkább csökken.

Tehát amellett, hogy a könnyekkel káros méreganyagok távoznak a szervezetből, a testünk tulajdonképpen vigasztalja, támogatja önmagát. Ezért van az, hogy – még ha a helyzeted a legkevésbé sem változott az elmúlt percekben – valósággal megkönnyebbülsz egy kiadós sírás után.

Kiváló feszültség levezető

Jelentős részben a stresszhormon kiürülésének köszönhető, hogy a sírás levezeti a benned rejlő feszültséget. Sokan mégis szégyellnek sírni, úgy gondolják, a gyengeség jele, ha szabadjára engedik érzelmeiket.

Ez bizonyos esetekben, pl. a munkahelyeden érthető, de otthon semmi értelme nincs visszatartani a könnyeidet.

Már csak azért sem, mert a sírás már nem egy élethelyzetet pozitív vágányra terelt.

Tegyük fel, hogy a párod valamivel megbántott, neked viszont már nincs sem kedved, sem energiád veszekedni. Így aztán elmorzsolsz néhány könnycseppet, amit ő észrevesz: máris megenyhül, magába száll, és érzelmi síkra tereli a vitát.

A feszültséget tehát nem csak úgy vezetheted le, ha te sírsz, hanem hatására általában az is elfelejti bosszúságának okát, aki a sírást kiváltotta – ezzel persze nem ér visszaélni!

Egészségügyi hatásai

Amellett, hogy a sírás javít a hangulatodon, az egészségedre is pozitív hatást gyakorol.

Nyilván nem fogja a szemproblémáidat megoldani, ha időnként pityeregsz, de a könny antibakteriális hatású (mégpedig olyan anyagokat tartalmaz, amik pl. az anyatejben is megtalálhatóak), így nem csak a szemet, hanem a szemkörnyéket is fertőtleníti.

A könnyek tisztítják a szemgolyót, így kimossák az esetleges szennyeződéseket. Ez a funkció nem akkor hasznos, amikor bánatodban sírsz (igaz, akkor sem árt), hanem amikor valamilyen külső, fizikai hatással szembesülsz, pl. a szél port fúj a szemedbe.

Könnyek nélkül aligha tudnád gyorsan kitisztítani a szemeidet, de ez a természetes, automatikus reakció gondoskodik arról, hogy minden eszköz, csepp nélkül ismét jól láthass.

Segít a problémamegoldásban

Ahogy említettük, a sírás megszabadít a felesleges feszültségtől téged, és a jelenlévő társadat egyaránt. Nyilván ez csak abban az esetben igaz, ha nem úgy használnod a sírást, mint egyetlen probléma megoldási lehetőséget, ez visszásságot kelt mindenkiben.

Arról van szó, hogy ha sírsz, akkor minden körülötted levőnek egyértelmű, hogy valami nincs rendben, nem tudod tovább rejtegetni a benned rejlő problémákat.

Ha kisírtad magadat, fizikálisan megkönnyebbülsz, de a problémamegoldás nem ér véget: most már nem menekülhetsz a kiadós beszélgetés elől!

Az csak extra bónusz, hogy a kommunikáció minden bizonnyal sikeres lesz, mert nem fogják befolyásolni az indulataid és az érzelmeid, sírás után a tényekre tudsz koncentrálni.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást