Rúzsfajták és titkaik: mikor, melyiket és hogyan használd?

Rúzsfajták és titkaik: mikor, melyiket és hogyan használd?

Címlap / Stílus / Arc / Rúzsfajták és titkaik: mikor, melyiket és hogyan használd?

Minden jó smink alapja a jól hidratált és előkészített bőr, és nincs ez másképpen az ajkaknál sem, hiszen a rájuk felvitt színárnyalatok ekkor mutatnak jól. Ahhoz, hogy igazán profik legyünk, rúzsozás előtt radírozzuk le és hidratáljuk ajkainkat.

Ennek legegyszerűbb módszere az, ha a szánkat bekenjük ajakbalzsammal, majd hagyjuk, hogy azt beszívja magába a bőr. Ezután egy nedves fogkefe segítségével dörzsöljük át a bőr felszínét.

Ezzel máris eltüntettük az elhalt hámsejteket. Ha ennél egy kicsit alaposabbak akarunk lenni, akkor készítsünk olyan ajakradírt, melyhez mézből és cukor keverékéből tevődik össze.

Egy kis tégelyben keverjük össze ezt a két összetevőt, majd radírozzuk le vele ajkaink felületét. A rúzs felkenése előtt fél órával azért van erre a rituáléra szükség, mert az ajkaink sokkal pirospozsgásabbak lesznek, ráadásul a rúzs is tartósabb lesz.

Rúzstípusok

Krémes

Nagy a hidratáló képességük, nem szárítják az ajkakat, viszont jobban le is kopnak. A krémes állagú rúzsok a legelterjedtebbek, rengeteg színben kaphatók. A legtöbb helyzetben megállják helyüket, ezért népszerűek.

Matt

A kedvenceim! Nem mindenki barátkozott még meg a matt tónussal, de az biztos, hogy az elmúlt évek nagy slágere. Ezek a rúzsok letisztultak, semmi flanc nincs bennük.

Mivel magas a púdertartalmuk, ezért jóval tartósabbak, mint bármelyik társuk. A tartósságot beárnyékolja az, hogy némileg szárítják a bőrt az ajkunkon.

Ha meguntuk azt, hogy semmi csillogás nincsen a szánkon, nagyon egyszerűen ellensúlyozhatjuk ezt, méghozzá egy csillogós szájfény felkenésével.

Glaze

Fényes pigmentből és átlátszó hidratáló gélből áll, könnyedén fel lehet vinni az ajkakra, használatához nincs nagy kézügyességre szükség. Ugyanúgy, mint a krémes rúzsnak, ennek a típusnak is az a gyengesége, hogy könnyedén elmászkál a helyéről.

Tartós

Nevéből is érthető, hogy ez a legtartósabb formula. Eléggé szárítja ajkainkat, de ez a típus biztosan megállja a helyét, akár egy hosszú átbulizott éjszakán is. 

Ahhoz, hogy egy rúzs tartós maradjon, elengedhetetlen az ajakceruzák használata, ők együtt „jó barátok”. Régen az volt a trendi, hogy az ajakceruzával csak az ajkaink kontúrvonalát húztuk meg, majd azt színeztük be rúzzsal. Napjainkban a szabály az, hogy az ajakceruzával a szánk egész felületét besatírozzuk, majd arra hordjuk fel a rúzst. A két termék nem feltétlen kell, hogy ugyanabból a családból származzon, és az is ajánlott, hogy a ceruza és a rúzs árnyalatában nagyjából legyen közel egymáshoz.

Erős vagy világos szín?  

Legyünk tisztában az erős árnyalatok hatásával, hiszen egy élénk piros rúzs odavonzza a férfiak tekintetét, némi erotikát sugallva ezzel.  Persze, ha pont ez a célunk, akkor bátran kenjük a szánkat. Sajnos a sötét szín nem kortalan, az idő előrehaladtával az ajkaink vékonyodnak, a sötét rúzs pedig optikailag még inkább kicsinyíti a szánkat.

A világosabb, melegebb árnyalatokkal fiatalabbnak és üdébbnek tűnünk, ám a sötétebb színek sem tabuk, csak meg kell találni a hozzánk legközelebb álló árnyalatot. Ha nem vagyunk biztosak a szín kiválasztásánál, bátran forduljunk a kozmetikusunkhoz vagy sminkesünkhöz. 

Próbálgassátok bátran a színeket, mert sok olyan árnyalat van, amiről eddig azt hittétek, biztos nem áll jól nektek, de egy adott ruhadarabhoz, alkalomhoz, vagy a hangulatotokhoz kimondottan jól állhat!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást